Trei perspective din care să îți analizezi parteneriatele de afaceri la început de an

0 11

Într-un mediu economic instabil, puternic afectat de pandemie, este normal să ne dorim monitorizarea partenerilor de afaceri importanți. Mai ales atunci când ai încheiat un acord de asociere în participațiune, ai un furnizor care îți asigură mare parte din marfă sau câțiva clienți de care firma depinde, este esențial să cunoști care este situația sa financiară.

În acest fel, poți lua măsuri la timp, pentru ca firma ta să fie cât mai puțin afectată de eventuale probleme financiare sau chiar o intrare în insolvență a partenerilor tăi.

Începutul de an este momentul ideal pentru ca fiecare dintre noi să realizeze o analiză a parteneriatelor de afaceri. Ai mai jos trei perspective din care poți face acest lucru.

  • Rezonezi în continuare cu partenerul tău de afaceri?

În special în cazul asocierilor în participațiune, este esențial să aveți o viziune comună asupra viitorului afacerii. În felul acesta, veți lua mai ușor deciziile importante din viitor, iar parteneriatul va continua să fie unul solid, din care ambele organizații vor avea de câștigat.

În caz contrar însă, te poți gândi cum te vei adapta noii situații și dacă nu este momentul să iei o decizie radicală, pe care poate o amânai, cu privire la acest parteneriat.

Toate acestea pot fi valabile și pentru furnizori sau chiar clienții importanți, atunci când ceva esențial s-a schimbat în viziunea sau modul lor de face business, în tipul de materiale cu care lucrează, dacă vorbim despre un furnizor de materie primă. Folosește perioada începutului de an pentru a analiza afacerea și din această perspectivă! Deseori, pe parcursul anului suntem prea ocupați pentru a fi suficient de atenți asupra acestor aspecte, dar începutul de an este o perioadă bună pentru a face o serie de analize și a lua câteva decizii strategice pentru afacerea noastră.

  • Care sunt performanțele financiare ale partenerului tău de afaceri?

Valorile și viziunea sunt importante pentru o colaborare. Tot important însă este să ne asociem cu business-uri solide, capabile să depășească această perioadă economică instabilă.

Care sunt performanțele financiare ale partenerului tău de afaceri? Aruncă o privire asupra datelor financiare importante: indicatorii de solvabilitate și lichiditate, bilanțul anual sau contul de profit și pierdere îți vor arăta dacă există schimbări în situația financiară a partenerilor tăi.

O eventuală instabilitate a acestora te-ar putea afecta, mai ales dacă vorbim despre unul dintre clienții sau furnizorii importanți. Cunoscând însă problemele, vei putea lua măsurile care se impun pentru ca firma ta să nu fie afectată de acestea.

  • Verifică datoriile firmei la ANAF

Informațiile cu privire la datoriile unei firme la ANAF sunt foarte importante în managementul riscului de neîncasare. O eventuală intrare în incapacitate de plată a unuia dintre partenerii tăi cheie de afaceri te va afecta, cu siguranță.

În special dacă vorbim despre clienții importanți sau furnizori care îți asigură mare parte din marfă, nu uita să verifici datoriile firmei respective la ANAF. Dacă în urma obținerii informațiilor despre firme de la ANAF, constați că unul dintre partenerii tăi are datorii importante, poți adopta măsuri de precauție. În acest fel, firma ta nu va avea de suferit de pe urma unui eventual parteneriat riscant.

Unde regăsești toate aceste informații?

Dacă în privința viziunii și valorilor concluziile sunt personale, pentru un raport complet ce include atât datele financiare importante ale partenerilor tăi, cât și datele despre firme de la ANAF, despre prezența în CIP (Centrala Incidentelor de Plăți) sau eventualele dosare în justiție (inclusiv cele de insolvență), poți apela la unul dintre abonamentele InfoQuick.

InfoQuick este un portal specializat în informații despre firme și poate deveni instrumentul tău de bază în managementul riscului de credit. Rapoartele InfoQuick te ajută să afli în câțiva pași simpli dacă firma de care ești interesat prezintă vreun risc ce ți-ar putea afecta propria afacere. Iei în acest fel decizii informate în legătură cu partenerii de afaceri și minimizezi riscurile legate de aceștia pentru dezvoltarea propriului business.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata