TROMBOZA HEMOROIDALA.

Mult mai cunoscuta popular sub denumirea de “criza hemoroidala”, tromboza hemoroidala reprezinta o dilatatie acuta a plexurilor venoase hemoroidale asociat cu formarea de cheaguri de sange in interior.  Este si cauza cea mai frecventa care il determina pe pacient sa se prezinte la medic datorita durerii accentuate, de multe ori insuportabile. Deoarece anatomic sunt doua tipuri de hemoroizi, interni si externi, la fel si tromboza hemoroidala poate sa apara in ambele situatii. Sigur cel mai frecvent se intalneste tromboza hemoroidala externadespre care voi vorbi pe intelesul tuturor  in acest articol si voi aborba toate aspectele ce tin de aceasta boala.

Tromboza hemoroidala externa este caracterizata prin aparitia unui nodul subcutanat perianal, de culoarea violacee-albastra, sensibil la palpare, avand o consisitenta mai dura. De obicei boala debuteaza prin aparitia unui disconfort anal, uneori perceput sub forma de mancarimi, care treptat se transforma in durere,iar la palpare se simte o mica induratie,in timp durerea se accentueaza iar induratia se mareste.

Etiologie.

O cauza exacta nu se cunoaste, dar sunt unii factori care s-a demonstrat ca sunt implicati in aceasta patologie, mai ales situatiile care vor produce o crestere a presunii venoase  la nivelul venelor hemoroidale. Printre aceste cauze se numara:

  • Constipatia acuta
  • Diareea
  • Sarcina
  • Statul in sezut timp indelungat
  • Deshidratarea
  • Ridicatul greutatilor
  • Consumul abuziv de alcool si mancarea picanta

Desigur acesti facori se suprapun peste o boala hemoroidala existenta sau uneori se poate prezenta ca si debut al hemoroizilor.

 

Diagnostic.

O anamneza corect efectuata de catre un medic cu experienta poate diagnostica boala in prorportie de peste 90%, dar obligatoriu se va efectua un examen clinic care este esential, si se va completa cu o anuscopie in vederea excluderii unor leziuni ano-rectale benigne sau maligne. Uneori se poate confunda tromboza hemoroidala cu un abces perianal daca se efectueaza doar anamneza, situatie destul de neplacuta pentru pacient, deoarece difera mult ca si tratament; daca la o tromboza hemoroidala se mai poate aplica si tratamentul conservator medicamentos, abcesul este o urgenta chirurgicalacare nu poate fi amanita, iar un tratament intarziat poate produce complicatii grave.

 

Tratament hemoroizi Provivamed

Difera in functie de faza de evolutie a bolii, de exemplu in faza incipienta edematoasa se aplica un tratament medicamentos agresiv in ideea de a stopa evolutia. In faza de tromboza, unde cheagul este deja format se indica tratamentul chirurgical, interventia se efectueaza in anestezie locala in ambulator, se practica o mica incizie si se extrag cheagurile de sange. Aceasta operatie dureaza doar cateva minute, dupa operatie pacientul se simte mult mai bine iar durerea se reduce semnificativ sau chiar dispare in primele zile postoperator. Daca interventia nu este efectuata, uneori se pot produce complicatii ca necroza tegumentara cu hemoragie sau mai rar infectia.

In faza de remisie, cand deja durerea s-a redus in itensitate  iar nodulul hemoroidal abia se mai palpeaza, atunci iarasi se poate administra tratament medicamentos.

La aproximativ 2-3 saptamani dupa tromboza hemoroidala se va efectua un control proctologic in vederea completarii unor investigatii daca sunt ceva suspeciuni si daca exista o boala hemoroidala se va indica un  tratament interventional dupa caz.

Dupa tratamentul interventional si medicamentos pacientului i se va explica importanta evitarii acelor factori favorizanti, schimbarea stilului de viata si o alimentatie adecvata in vederea profilaxiei si reaparitiei “crizei hemoroidale”.

In clinica Provivamed ingrijirea pacientului se va face in cele mai bune conditii, vei fi intampinat cu caldura si te vei simti ca acasa.

Vei fi tratat de cei mai buni mediciintr-o abordare profesionista. Colaborarea intre medic si pacient este foarte importanta, prin urmare aici vei gasi o echipa medicala careia ii pasa de starea de sanatate a pacientului, o echipa care a dezvoltat tratamente specifice fiecarui caz in parte tinand cont de cele mai eficiente procedurimedicale existente la ora actuala, dar si de dorinta pacientului.

Apeleaza cu incredere la specialistii Clinicii Provivamed si vom obtine impreuna cele mai bune rezultate!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata