Trucul pe care adolescenții de pe TikTok îl folosesc ca să fure mașini moderne

De Jurnalul Național Actuale 206 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Un trend apărut pe TikTok care permite aproape oricui să devină un hoț de mașini a explodat pe rețelele sociale, videoclipurile în care oamenii sunt învățați cum să fure mașini fiind vizualizate de milioane de utilizatori, uneori cu consecințe fatale, notează Bloomberg.

Videoclipurile cu așa-zisa „Provocare Kia” îi arată pe adolescenți în timp ce oferă instrucțiuni pentru deschiderea unor anumite modele de mașini Kia și Hyundai. Prin introducerea unui cablu USB într-o coloană de direcție ruptă, potrivit videoclipurilor postate pe TikTok, hoții pot să pornească motorul fără cheie – asemănător cu felul în care unii hoți folosesc o șurubelniță cu același rezultat.

Această metodă dă roade deoarece unele modele de Kia și Hyundai nu includ cipuri antifurt în sistemele lor. Trendul pare că va deveni un moment decisiv pentru domeniul securității auto.

În anul 2022, cercetătorii au demonstrat cum se poate deschide o mașină Tesla și cum poate fi pornit motorul prin exploatarea tehnologiei smart. Într-un alt caz, specialiștii în IT s-au folosit de o eroare în sistemul de închidere cu cheia pentru a intra în mai multe mașini marca Honda.

Cel mai cunoscut caz este cel al unor specialiști în securitate care au demonstrat în anul 2015 cum se poate închide motorul unui Jeep de la distanță în timp ce mașina merge pe o autostradă.

„Hoții de mașini trebuiau cândva să dețină anumite abilități ca să comită infracțiuni de acest gen”, a precizat Christopher Herrmann, un profesor asociat al John Jay College of Criminal Justice și un fost supraveghetor-analist criminalistic al Departamentului de Poliție din New York.

Modelele de mașini care sunt vulnerabile în fața acestei metode de furt Modelele afectate de lipsa unui dispozitiv de imobilizare a motorului, care ar trebui să prevină pornirea motorului fără cheie, includ mașini Kia fabricate în intervalul 2011-2021 și mașini Hyundai din anii 2015-2021, conform unui proces intentat în SUA împotriva constructorilor de automobile care „valorifică profiturile în detrimentul siguranței și securității clienților lor”.

TikTok a început să afișeze un avertisment pentru unele dintre aceste videoclipuri: „Participarea în această activitate poate duce la rănirea dumneavoastră sau a altora”. Cu toate acestea, apar tot mai multe asemenea filmări.

Pentru a răspunde numărului „în creștere” de furturi, Hyundai se pregătește să lanseze o actualizare de program în luna martie pentru vehiculele afectate, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei.

De asemenea, Kia caută și ea soluții, inclusiv dezvoltarea și testarea de programe de securitate. Ambele companii pun la dispoziția clienților aparate de blocare a volanului pentru a combate problema. Nu se știe câte mașini au fost furate din cauza acestor videoclipuri apărute pe TikTok, dar este clar că numărul de cazuri este în creștere, notează Bloomberg. În luna octombrie, patru adolescenți au murit într-un accident de mașină în Buffalo, New York, după ce au furat o mașină cu ajutorul instrucțiunilor oferite pe rețelele sociale.

TAGGED: , ,