Turcia: Cavusoglu va vizita Egiptul în prima astfel de călătorie dintr-un deceniu

Miniștrii de externe Mevlut Cavusoglu și Sameh Shoukry vor discuta toate aspectele relațiilor bilaterale,

Mevlut Cavusoglu, ministrul de externe al Turciei, va vizita Egiptul sâmbătă, după o invitație a omologul său egiptean, Sameh Shoukry – prima călătorie de acest fel din mai bine de un deceniu.

Ministerul turc de Externe a declarat vineri într-o declarație că cei doi diplomați de top vor discuta toate aspectele relațiilor bilaterale, precum și vor face schimb de opinii pe chestiuni regionale și internaționale.

La rândul său, ministerul egiptean de externe a spus că vizita lui Cavusoglu „inaugurează calea pentru restabilirea relaţiilor normale între cele două ţări”.

Relațiile dintre Turcia și Egipt au devenit înghețate în 2013, când armata egipteană, condusă atunci de actualul președinte Abdel Fattah el-Sisi, l-a detronat pe președintele ales democratic Mohamed Morsi, un lider al Fraților Musulmani și un aliat al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Apoi, El-Sisi a scos în afara legii Frăția Musulmană și a catalogat-o ca organizație „teroristă”.

Turcia a servit de ani de zile drept refugiu pentru activiștii opoziției din Egipt, avivând și mai mult tensiunile dintre cele două puteri regionale.

Dezacordurile de lungă durată cu privire la rolurile opuse ale țărilor în Libia lovită de război au împiedicat, de asemenea, eforturile de a realiza o apropiere deplină.

Strângere de mână la Cupa Mondială

După ani de legături înghețate, Egiptul și Turcia au purtat discuții exploratorii în mai și septembrie 2021 pentru a discuta restabilirea legăturilor.

În noiembrie 2022, el-Sisi și Erdogan și-au strâns mâna în fața emirului Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, la Doha. Liderii s-au întâlnit în marginea ceremoniei de deschidere a Cupei Mondiale de fotbal din Qatar.

Și luna trecută, Shoukry a vizitat Turcia după cutremure devastatoare care au ucis zeci de mii de oameni. A fost prima astfel de călătorie a unui ministru egiptean de externe în mai bine de 10 ani.

În timp ce relațiile diplomatice dintre Cairo și Ankara au fost adesea spinoase, relațiile economice au continuat fără încetare. Volumul comerțului aproape s-a triplat din 2007 până în 2020, potrivit Carnegie Middle East Center.

Sursa – www.aljazeera.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata