Turiștii nu mai merg în concedii în Bulgaria, datorită preţurilor majorate

De Jurnalul Național Actuale Turism 252 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Suntem în plin sezon estival, iar mulți turiști români care își planificau sejururi pe litoralul bulgăresc, încă de anul trecut, în 2023 au avut parte de mari surprize. Realitatea acestui început de vară 2023 arată prețuri majorate în Bulgaria, iar serviciile, care altădată erau lăudate, au început să-și piardă din calitate. Ca răspuns la întrebarea ”De ce nu mai merg turiștii în concedii în Bulgaria?”  vedem cât a ajuns să coste o noapte de cazare pe litoralul bulgăresc.

Litoralul bulgăresc din ce în ce mai scump

În plan mondial, în cei aproape doi ani de pandemie, inclusiv litoralul bulgăresc a avut de suferit de pe urma restricțiilor, în 2022 lucrurile pare că începeau să revină la normal, cât de cât. Tour-operatorii anunțau volume mari de rezervări în mai toate resorturile importante de pe litoralul țării vecine, iar numărul turișitilor avea să crească.

Rapoartele de la finalul anului trecut arătau că costul unei zile obișnuite la soare pe coasta Mării Negre în zona care formează Riviera bulgară, aflată în plină dezvoltare, ca fiind mult mai ieftin decât în stațiunile europene rivale.

Anul trecut, stațiuni ca ”Sunny Beeach” sau ”Nessebar”, cel puțin, deveneau neîncăpătoare pentru numărul mare de turiști, iar prețurile, deși după o lungă perioadă de restricții, păreau a se menține în top, litoralul bulgăresc rămânând totuși unul accesibil.

Dar, criza generată la începutul anului trecut, ca urmare a războiului ruso-ucrainean, a schimbat total și fața turismului bulgăresc, iar în 2023, deși relativ mici, prețurile au mai crescut.

Lunile iulie și august 2023 și prețuri majorate

Cei care au decis să meargă, totuși, în Bulgaria, în vacanța de vară, trebuie să ştie că, din păcate, prețurile au mai crescut în raport cu aceeași perioadă a anului trecut.

Spre exemplu, dacă te decizi să mergi pe litoralul bulgăresc fie în iulie, fie în august, prețurile vor varia între 100 și 125 de euro la cazare într-un hotel de 4 stele, iar dacă ajungi la un hotel de 5 stele, prețul pe camera va ajunge undeva la aproximativ 180 de euro.

Pentru o săptămână la mare în Bulgaria, cu un pachet all-inclusiv, vei scoate din buzunar între 760 și aproximativ 1.280 de euro, pentru două persoane, iar dacă mergi cu familia, mai trebuie să precizăm că hotelurile vor percepe o taxă suplimentară de cel puțin 50% din valoarea prețului pentru un adult, dar pentru copii mai mari de 12 ani, pentru cei sub 12 ani nepercepându-se nicio taxă.

Dacă nu îți permiți un hotel de 4 sau 5 stele, ai varianta celor de 2 sau 3 stele, dar și aici lucrurile s-au schimbat în 2023. Conform unor date recente, inclusiv aceste cazări, considerate în trecut a fi cele mai ieftine, și-au majorat prețurile comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Așa se face că o cazare la un hotel de 2 stele, fără nimic altceva inclus, a ajuns undeva între 23 și 40 de euro, iar în sezonul de vârf estival vei scoate din buzunar pentru o săptămână aproximativ 300 de euro.

De ce nu mai merg turiștii în concedii pe litoralul bulgăresc?

În concluzie, unul din motivele pentru care mulți și-au anulat vacanțele de pe litoralul bulgăresc pentru următoarea perioadă este și catastrofa din Ucraina, de la barajul Nova Kahovka, autoritățile de aici anunțând riscuri de contaminare a apei. Deși organizațiile de mediu, precum și autoritățile ucrainene anunțau interdicții pentru ucraineni de a mai merge pe plajele din Odesa, specialiștii spun că în zona Bulgariei și a României nu există niciun risc de contaminare sau de infectare pentru cei care intră în apa Mării Negre.

Cu toate acestea, spun autoritățile locale bulgare, sunt așteptați aproximativ 45.000 de turiști polonezi, în această vară, precum și cei locali, dar și pe cei din Cehia. Aceleași autorități spun că, deși unii și-au anulat rezervările, numărul turiștilor români și chiar ucraineni care și-au făcut noi rezervări este în creștere, conform Profit.ro.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,