Un an mai târziu, ce părere au tinerii ruși despre războiul din Ucraina?

De Jurnalul Național Actuale Externe 205 citiri
12 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Sondajele au sugerat că, deși sunt cel mai puțin probabil să susțină invazia, mulți o susțin în continuare.

Dar, deoarece sentimentul anti-război este puternic reprimat, puțini sunt cu adevărat deschiși în privința convingerilor lor.

Ceea ce știm este că tinerii ruși, spre deosebire de bătrânii lor, cresc într-o eră a smartphone-urilor și a rețelelor sociale și, prin urmare, au acces la o gamă mai largă de informații în comparație cu ceea ce li se spune despre război în mass-media de stat.

Unii adolescenți au fost arestați pentru că au sabotat căile ferate, au împărtășit meme anti-război pe rețelele de socializare și au participat la mitinguri pentru pace – deși acuzațiile penale reale pentru tinerii sub 18 ani sunt relativ rare.

În același timp, au existat cazuri de elevi pro-război care își înregistrau profesorii care făceau declarații doviști în clasă și le raportau autorităților.

Am vorbit cu șase ruși din generația Z despre părerile lor

„Am fost nervoși, așa că am plecat în grabă”

Kim, 18 ani, originară din Novosibirsk, locuiește acum în Statele Unite

„De când trăim în Rusia, războiul ne-a afectat destul de mult. Eu și mama ne era foarte frică pentru viața noastră, așa că s-a luat decizia de a pleca. Eram nervoși așa că am plecat în grabă. Odată cu mutarea, viața mea s-a schimbat dramatic.

„Sunt împotriva oricărui război. Această operațiune specială este o prostie completă și o absurditate de care nimeni nu avea nevoie. Deși Ucraina este o țară mult mai mică, este puternică din punct de vedere patriotic. (Președintele rus Vladimir) Putin este doar un alt om care a stat prea mult timp la putere. La urma urmei, pentru ce sunt alegerile? O singură persoană nu ar trebui să fie mult timp la putere, toată această putere răsucește și corupe oamenii. Comportamentul lui ciudat a fost remarcat cu mult timp în urmă. La fel a fost și în 2014, cu decizia sa de a anexa Crimeea.

„Urmez totul pe Telegram și analize independente din ambele părți. Viitorul este foarte întunecat. Tot ceea ce se întâmplă nu îmi dă nicio speranță pentru o soluție stabilă.”

— Sunt multe minciuni. Atât de partea noastră, cât și din Ucraina’

Jasmine, 21 de ani, Moscova

„E înfricoșător. Nu știi când îți vor fi luati prietenii și familia pentru mobilizare. Rudele prietenilor deja mor pe front. Mi-e teamă că vor anunța o mobilizare completă și vor lua pe toți.

„În afară de asta, nu am fost încă afectați prea mult. Economia nu a fost stabilă de mult timp și sancțiunile nu au dispărut. Călătoria este grea – nu poți merge nicăieri cu un pașaport rusesc. Dar există și o latură pozitivă. Multe mărci occidentale care părăsesc Rusia au deschis calea tinerilor antreprenori, iar mărcile rusești noi, de înaltă calitate, prosperă.

„Despre război, nu știu prea multe despre această situație, așa că nu pot judeca. Peste tot spun lucruri diferite și nu știu pe cine să cred. Un lucru știu sigur – sunt multe minciuni la televizor. Atât de partea noastră, cât și din Ucraina.”

„Războiul este al naibii și greșit”

Yuri, 20 de ani, Tbilisi

„S-a întâmplat să fiu servit un an în armată chiar înainte de război. A fost vina mea că nu am studiat în schimb. Sunt complet sănătos din punct de vedere fizic, fără picioare plate sau astm. M-am demobilizat în noiembrie 2021.

„Războiul este al naibii și greșit, un teatru politic în care viața umană nu valorează nimic.

„(La început), am văzut tot mai mulți oameni în haine cu simboluri și inscripții ale poziției pro-război. De fiecare dată când am fost aruncat în furie și regret – cum poți să crezi că ceea ce se întâmplă este normal? Dar nu am fost mai bun: nu am încercat să-i conving pe niciunul, nu am fost la mitinguri. Uneori am împărtășit știri de ultimă oră pe Instagram și am vorbit cu rudele mele pe această temă. Din fericire, nimeni din familia noastră nu se uită la televizor și nimeni nu l-a votat pe Putin de mult timp.

„Pe 21 septembrie 2022, iubita mea m-a trezit cu cuvintele: „Trezește-te, circul este din nou în oraș”. Am înțeles perfect totul din discursul (de mobilizare) al lui Putin și că trebuie să cumpăr imediat bilete la Tbilisi, deoarece mulți prieteni și cunoștințe erau deja acolo. Tarifele de avion au crescut de fiecare dată când am reîmprospătat pagina și, după ce am ajuns la cifra de 300.000 de ruble (4.000 de dolari), am înțeles că este nevoie de o alternativă și am cumpărat bilete de autobuz către Tbilisi cu fata mea din Moscova pentru 5.000 de ruble (66 dolari) fiecare.

„Pe 27 septembrie, am rămas blocați într-un ambuteiaj pe trecerea Lars. Mi-am dat seama că dacă nu coborâm din autobuz, nu vom trece granița. Am cumpărat două biciclete de la Vladikavkaz cu 15.000 de ruble (200 de dolari) fiecare și am mers până la graniță. Fiecare polițist de la Moscova la vamă a spus: „Nu vei trece, nu te vor lăsa să intri, totul este deja închis acolo”.

„A fost mult mai ușor să respiri în Tbilisi. Concentrația de ființe umane – și nu de cyborgi cu fețe veșnic sumbre – pe kilometru pătrat este mult mai mare aici decât la Moscova. E dragut. Dar dacă aveți păreri imperialiste, nu veți putea trăi mult timp în Tbilisi. Am găsit un loc de muncă și un loc foarte bun.

„La două zile după ce am trecut granița, mătușa mea m-a sunat și mi-a spus că oameni în uniformă au venit la apartamentul în care eram înregistrat și m-au întrebat dacă locuiesc acolo”.

„Nu am de gând să plec de aici și să renunț. Rusia este casa mea”

Asya, 19 ani, Arhangelsk

„La începutul războiului, am plâns constant. Mi se părea că toate acestea nu sunt reale și nu pot dura mult. Eu simpatizez foarte mult cu toți locuitorii Ucrainei. Dar, odată cu trecerea timpului, m-am obișnuit, oricât de groaznic ar fi fost. Oamenii se obișnuiesc chiar și cu războiul, mai ales dacă locuiesc departe de câmpul de luptă.

„De asemenea, am început să gândesc diferit și am început să învăț noi subiecte: decolonizarea, antropologia și anarhismul.

„Tatăl meu are o poziție foarte ciudată – se pare că în același timp susține și nu sprijină operațiunea militară specială. În general, el a avut întotdeauna opinii naționaliste, așa că nu este surprinzător. Nu am mai locuit cu părinții mei de mulți ani, dar chiar dacă aș face, nu m-aș certa cu ei, pentru că e treaba lor ce să creadă.

„Cunosc activiști din alte țări și ei îi susțin pe activiștii ruși, dar nu înțeleg cum putem continua să trăim și să lucrăm sub război și sub guvernul actual. Probabil că sunt mulți alții care urăsc Rusia, dar trebuie amintit că este necesar să se separe guvernul rus, o mașină nebună de represiune și distrugere, și poporul Rusiei, care în cea mai mare parte nu este vinovat.

„M-am împăcat cu faptul că totul se va înrăutăți în viitor. Cât despre politică – nu cred că opoziția din Rusia va reuși în următorii ani, dar nu am de gând să plec de aici și să renunț. Rusia este casa mea.”

„După astfel de pierderi colosale, armata va trebui să fie reconstruită din nou”

Nikita Karpov, 25 de ani, Noginsk

„La început, am luat o poziție favorabilă (a campaniei), pentru că încă înainte de 24 februarie am considerat că este necesară eliminarea problemei ucrainene. Dar acum timpul a trecut, a devenit evident că nu sunt de așteptat rezultate pozitive.

„Putin este un președinte născut din sistemul sovietic. Acest om are un anumit stil politic, cu care majoritatea populației ruse este deja obișnuită. El nu este un lider strălucitor și nici tiranul în care îl pictează opoziția, dar cu siguranță nu este cel mai bun lucru care i s-ar putea întâmpla Rusiei.

„Deoarece Federația Rusă este cel mai mare stat din lume în acest moment, cu o populație uriașă, rezultă că aceasta este o fiară periculoasă. Este imposibil să anulezi Rusia chiar așa, așa cum fac mulți oameni, prevăzând înfrângerea, reparațiile și așa mai departe.

„Conflictul dintre Rusia și Ucraina poate dura încă câțiva ani. Cred că sistemul politic din Rusia va fi grav degradat în următorii ani. Afaceri, locuințe și servicii comunitare, medicină, educație – totul va scădea. După asemenea pierderi colosale, armata va trebui refăcută din nou.

„Totul pare înfricoșător, dar generația mea va avea cu siguranță ceva de făcut.”

„Nu merităm rusofobia”

Renazimov, 16 ani, regiunea Moscova

„În ultimii câțiva ani, m-am implicat îndeaproape cu voluntariatul. Și viața mea nu s-a schimbat prea mult. În linii mari, tocmai am început să ajut o altă parte a populației. În 2022, am ajutat cu ajutorul umanitar pentru refugiații în vizită din republicile populare Donețk și Lugansk, am colectat ajutor umanitar și am scris scrisori pentru militarii mobilizați. Pentru asta, am fost numit „Voluntarul anului” în orașul meu natal, Odintsovo.

„Fiecare are propria părere, dar, în general, cred că copiii și adolescenții nu ar trebui să exprime direct un punct de vedere înflăcărat despre politică și despre operațiunea militară specială.

„Pentru mine, operațiunea militară specială este o etapă care trebuie trecută – dacă ar trebui să existe o intruziune în atâtea vieți este o altă chestiune. Scopul meu este să ajut oamenii care se luptă acum.

„De asemenea, este important să luăm în considerare războiul informațional și rusofobia. Poziția mea cu privire la rusofobie este că noi, cetățenii Federației Ruse, nu merităm acest lucru. Nu văd un argument cu adevărat solid de urât.”

 

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: , ,