„Un efect grav al schimbărilor climatice, este apa tot mai puțină pentru populație”

De Jurnalul Național Actuale Utile 145 citiri
4 min citire
 

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a vorbit despre gestionarea resurselor de apă, la Conferinţa Națională „Drumul spre dezvoltare şi viaţă civilizată – extinderea infrastructurii de apă şi canalizare în Ilfov”, organizată de Antena 3 CNN, alături de cotidianul național Jurnalul.

În afirmaţiile sale, „Când vorbim despre apă, poate la fel de important ca accesul la apă potabilă, este modalitatea de gestionare a apelor uzate. Cum le colectăm și cum le tratăm pentru ca, odată ajunse înapoi în corpurile de apă din România, ele să nu dăuneze mediului.”, spune Mircea Fechet.

„Când discutăm despre gestionarea apei (…), ne referim la fiecare cetățean din România și cum ne asigurăm că și generațiile următoare vor avea acces la apă și vor putea să aibă o viață mai civilizată decât avem noi.

România a evoluat semnificativ după 1990, când mare parte din mediul rural se descurca cu toaleta din fundul curții. În România s-a investit masiv pe această zona, s-au cheltuit peste 7 miliarde de lei.

Am primit informații potrivit cărora România ar mai avea nevoie de cel puțin 12 miliarde de euro. Alte estimări vorbesc despre cifre și mai mari.

Comisia Europeană, gândindu-se la sănătatea populației, consideră că, în materia managementului apelor uzate, 98% dintre apele uzate generate ar trebui să fie colectate, și din acești 98%, cel puțin 99% din cantitate ar trebui să fie tratată corespunzător, ca atunci când ajunge din nou în râurile din România să nu le afecteze. Ori, la aceste cifre nu stăm bine. România face obiectul unor proceduri de infringement.”, a precizat ministrul Mediului.

În prezent, Apa nu e o resursă nelimitată. Dacă nu vom gestiona corespunzător corpurile de apă, fie că vorbim despre apă supraterană sau de rețeaua de ape subterane, există riscul să ne trezim că, după ce o să ne conformăm și o să ne punem la punct, vom avea o problema cu apa în sine. Și că apa, ca resursă, va fi diminuată, așa cum o știm noi astăzi.

Acest lucru ne obligă să proiectăm niște strategii pe termen lung. Fie că vorbim despre irigații în agricultură, fie că vorbim despre protecția corpurilor de apă. O strategie pe termen lung care să ia în calcul și acest efect pervers al schimbărilor climatice, respectiv apa disponibilă pentru populație din ce în ce mai puțină, și să ne facă să prețuim apa mai mult decât o facem astăzi.

În acest sens, conferinţa Națională „Drumul spre dezvoltare şi viaţă civilizată – extinderea infrastructurii de apă şi canalizare în Ilfov” a avut loc joi, 13 iulie 2023, și a fost  organizată de Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, alături de cotidianul național Jurnalul, în cadrul proiectului România Inteligentă.

În toate prezentările, dezbaterile și schimbul de informații s-au oferit o perspectivă clară și completă asupra celui mai important proiect de interes public dezvoltat de Consiliul Judeţean Ilfov pentru construirea sistemelor centralizate de alimentare cu apă potabilă şi introducerea canalizării menajere pe străzi, împreună cu reabilitarea acestora.

Totodată, speakeri şi invitaţi la Conferinţa Naţională „Drumul spre dezvoltare şi viaţă civilizată – extinderea infrastructurii de apă şi canalizare în Ilfov”, au fost:

– Adrian-Ioan Veștea, Ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice si administrației;

– Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor;

– Arat Oana Marie, director general Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare – MIPE;

– reprezentanţi ai Consiliului Județean Ilfov, ai companiei Apă-Canal Ilfov SA, Asociației Comunelor din România, parlamentari şi reprezentanți ai Parlamentului European, precum şi primari ai localităților din județul Ilfov.

Sursa – www.antena3.ro