Un leu în plus la pensie te poate lăsa fără ajutor la factura de la energie electrică

Capcana majorărilor date de guvern la pensie: diferenţa de doar 1 leu vă poate lăsa fără ajutoare.

Persoanele cu pensia sub 1.500 de lei: beneficiază de ajutor suplimentar, ajutor pentru alimente şi ajutor pentru facturi.

Persoanele cu pensia 1.501-2.000 de lei: ajutorul scade.

Persoanele cu pensia până în 1.701 lei: nu se mai încadrează la ajutorul pentru alimente.

Persoanele cu pensia până în 2.001 lei: ajutorul scade, nu beneficiaţi nici de ajutorul pentru alimente şi nici de cel pentru facturi.

Persoanele cu pensia peste 3.000 lei: primesc numai punctul de pensie, majorat cu 12.5%, însă zero ajutoare.

Astfel că, o diferenţă de doar 1 leu la pensie vă poate lăsa fără ajutoare de la stat.

După săptămâni întregi de discuţii, tensiuni şi certuri în coaliţie, aleşii au reuşit, în sfârşit, să ajungă la un compromis: punctul de pensie va creşte de anul viitor cu 12,5%.

Cât înseamnă majorarea de 12,5%

– pensia minimă 1000 de lei 125 de lei

– punctul de pensie 1586 de lei 198 de lei

– pensie medie 1800 de lei + 255 de lei.

În plus, ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat asigurări că pensiile românilor vor creşte de la 1 ianuarie 2023, însă spune că acestea vor ajunge cu întârziere la început de an.

„Pentru ca în luna decembrie să putem calcula pensiile aferente lunii ianuarie şi să putem avea şi actul normativ în baza căruia să mărim pensiile şi să tipărim cupoanele va trebui ca undeva la sfârşitul lunii noiembrie sau în decembrie să avem actul normativ publicat în Monitorul Oficial şi cu siguranţă aşa va fi”, a precizat ministrul Muncii, Marius Budăi.

„Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere. După cum bine ştiţi se închide anul bugetar pentru decembrie pe 3 – 4 ianuarie 2023, atunci sunt deschise conturile şi sunt făcute plăţile aferente”, a afirmă Budăi.

Când mă pot pensiona – este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, însă anticipat.

În prezent puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, după care aflaţi data pensionării.

Sursa: antena3.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata