Un mort, 30 de răniți în noul val de tulburări din Senegal

De Jurnalul Național Actuale Externe 178 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
Protestatarii au ieșit în stradă în capitala Dakar împotriva a ceea ce ei numesc un stat din ce în ce mai represiv.

Violența din timpul protestelor din cartierul Ngor al capitalei senegaleze, Dakar, a ucis un adolescent și a rănit 30 de persoane în timp ce tinerii protestatari ieșeau în stradă împotriva unui „stat represiv” din ce în ce mai mare.

Orașul a asistat marți seară la proteste violente, când școlari care cereau construirea unui liceu în locul unei secții de poliție s-au confruntat cu poliția în plină treaptă.

„Guvernul nu ne ascultă, președintele nu ne ascultă, nimeni nu vrea să ne ajute, așa că ne exprimăm așa cum putem”, a declarat pentru Al Jazeera un protestatar care nu a vrut să-și dea numele complet.

Puncte de control și ofițeri de securitate au fost plasați pentru a împiedica alți rezidenți și jurnaliști să intre în Ngor. Corespondentul Al Jazeera, Nicolas Haque, a fost hărțuit și oprit câteva ore înainte de a putea relua raportarea.

„Trebuie să menținem operațiuni pentru a menține legea și ordinea pentru a proteja populația”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Senegal, Abdou Karim Fofan. „Oamenii ar trebui să poată demonstra, dar oamenii ar trebui, de asemenea, să poată merge la muncă și la școli fără a fi opriți de demonstrații”, a spus Fofan.

Dar locuitorii din Ngor au spus că poliția le-a asalt în casele lor în timp ce dormeau pentru a aresta și a bate zeci de oameni, a raportat Haque după ce a reușit să intre în cartier.

„Acesta nu este un protest politic, iar ceea ce se întâmplă este de neînțeles pentru noi, nu înțelegem. Tot ce ne dorim este un liceu, nu o secție de poliție”, a declarat Souley Mbengue, viceprimarul orașului Ngor, pentru Al Jazeera.

Copiii din Ngor vor un liceu, dar statul construiește o altă secție de poliție. Povestea noastră despre starea generală de rău social din Dakar

 

Apel la nesupunere civilă

Protestul a avut loc la câteva ore după un apel al opoziției senegaleze Ousmane Sonko pentru nesupunere civilă din partea susținătorilor săi în urma unei hotărâri judecătorești care amenință candidatura sa la viitoarele alegeri prezidențiale.

Un tribunal a suspendat luni pedeapsa lui Sonko într-un dosar de calomnie care l-ar putea face pe politicianul popular să nu fie eligibil pentru a candida la votul prezidențial din 2024 – cea mai recentă întorsătură dintr-o saga juridică de lungă durată care a alimentat și mai multe tensiuni în Dakar, deja zdruncinat de zile de tulburări. .

Sonko a respins decizia instanței, promițând în schimb să-și continue candidatura și solicitând un protest în masă împotriva președintelui Macky Sall.

Constituția Senegalului permite doar două mandate prezidențiale, dar unii se tem că Sall va folosi o modificare recentă a constituției pentru a-și reseta mandatul, care se încheie în 2024, permițându-i să candideze din nou.

„Nimeni nu mă poate împiedica să fiu candidat”, a spus Sonko într-un discurs transmis online marți. „Ceea ce s-a întâmplat ieri nu este o parodie a justiției, ci banditism judiciar.”

„Îmi repet apelul la rezistență și îi cer senegalezilor să se ridice și să-l înfrunte pe Macky Sall”, a spus el.

Autoritățile au respins acuzațiile lui Sonko că sistemul de justiție este folosit pentru a-l exclude din cursa prezidențială. Confruntarea tensionată a declanșat proteste și, uneori, ciocniri violente între forțele de securitate și susținătorii săi în ultimii ani.

Sonko nu a spus dacă intenționează să facă recurs decizia instanței de judecată la Curtea Supremă în termenul de șase zile, dar a cerut susținătorilor să participe la un miting al opoziției programat vineri la Dakar.

„Vrem ca ziua de 12 mai să fie un protest care nu a mai văzut țara”, a spus el.

Mitingul de vineri este organizat de platforma F24, un grup mare de organizații ale societății civile. Membrii doresc să-și arate opoziția față de un al treilea mandat al lui Sall și susțin că autoritățile au folosit abuziv sistemul de justiție în scopuri politice.

Pe lângă dosarul de calomnie, Sonko este acuzată și că a violat o angajată a unui salon de înfrumusețare în 2021 și a făcut amenințări cu moartea împotriva ei. El neagă orice faptă greșită, dar rezultatul acelui caz i-ar putea afecta și eligibilitatea electorală. Următoarea ședință de judecată este programată pentru 16 mai.

Demonstrația mortală de marți și apelul Sonko la proteste de vineri au intensificat și mai mult tensiunile și au făcut găuri în imaginea de lungă durată a unei țări privită în mare parte drept una dintre cele mai stabile democrații din Africa de Vest.

Sursa – www.aljazeera.com