Un nou val fierbinte lovește România dar şi Europa

De Jurnalul Național Actuale Meteo 167 citiri
4 min citire
 

Nimeni nu mai știe ce să facă, în condițiile în care vremea se schimbă de la o zi la alta, într-un ritm infernal. Dacă ieri aveam parte de cod galben de instabilitate, azi avem o nouă alertă ANM de caniculă. Datele actualizate vorbesc de un noul fierbinte ce va lovi România. Citește și află care sunt zonele unde temperaturile devin sufocante.

În august, un nou val fierbinte lovește Europa

Din datele meteo actualizate pentru această lună, Marea Mediterană va fi lovită de noi recorduri de temperatură la sfârșitul acestei luni, după o scurtă pauză de la căldura toridă și incendiile din iulie.

Iar o mare parte din Europa continentală va fi umedă și vântoasă în luna august, cu temperaturi sub cele normale.

Cu toate acestea, în a doua jumătate a lunii, în Spania, în sudul Italiei și în Grecia va reveni o căldură peste medie, ceea ce va aduce potențialul de a atinge maxime istorice, potrivit meteorologilor.

În contextul meteorologic, în iulie 2023, au fost doborâte toate recordurile pentru cele mai călduroase zile înregistrate vreodată. În Europa, temperaturile au urcat vertiginos peste 40 de grade.

Iar, incendiile de vegetație au făcut și fac ravagii în Spania, Grecia și Italia, precum și în alte părți ale Europei. Mulți turiști își regândesc planurile pentru vacanța de vară, iar unele zone, cum ar fi Rodos, în Grecia, au fost evacuate din cauza incendiilor.

O nouă alertă ANM, Cod Galben de caniculă

În ziua de 3 august, în România, avem parte de o nouă alertă ANM, care anunță val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat.

Codul galben de astăzi este valabil pe tot parcursul zilei, iar indicele temperatură-umiditate va trece de 80 de unități.

Care sunt zonele afectate astăzi

Din punct de vedere teritorial, ca și în alte dăți, zonele preponderent afectate de noua alertă ANM sunt vestul și sudul teritoriului, numai că, pentru ziua de 3 august, canicula se va resimți și în sud-estul țării, conform atenționării publicate în această dimineață:

Aşadar, ”Joi, valul de căldură se va extinde în vestul, sudul și sud-estul țării, unde va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 25 de grade. Vineri, valul de căldură se va extinde și intensifica în toată țara.”, se precziează în noua alertă ANM de azi.

 

În contextul medical, aceste schimbări bruşte climatice și modificarea valorilor termice, au creat și vor mai genera mari probleme, mai ales celor care au afecțiuni cronice respiratorii. Medicii recomandă, mai ales în această perioadă, ca oamenii să se hidrateze și să evite orele amiezii, când temperaturile sunt extrem de ridicate.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,