Un obstetrician sudanez naște zeci de bebeluși pe fondul ciocnirilor

De Jurnalul Național Actuale Externe 220 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
În ultimele trei săptămâni, Huwaida al-Hassan și-a împachetat ea și două fiice în mașina lor în fiecare dimineață pentru o scurtă călătorie cu mașina la Spitalul Albaan Aljadid din capitala sudanezei, Khartoum.

Consultantul obstetrician în vârstă de 52 de ani și fetele ei, dentistul de 24 de ani Waddaha și studentul la medicină Zainab, în ​​vârstă de 22 de ani, au îngrijit zi și noapte civilii răniți și pacienții cronici care au inundat secțiile spitalului de la ciocnirile dintre partidele în conflict din Sudan au izbucnit pe 15 aprilie.

În ciuda încercărilor repetate de încetare a focului, luptele grele dintre armata sudaneză și puternicele forțe paramilitare de sprijin rapid (RSF) au continuat, lăsând peste 550 de oameni morți și alte 4.926 de răniți. Cel puțin 60 la sută din unitățile medicale ale capitalei au fost, de asemenea, scoase din funcțiune din cauza violenței.

„În primele zile, nu am știut dacă era zi sau noapte, sau ce zi a săptămânii”, a povestit al-Hassan, în timp ce vorbea din sala de operație înainte de operație cezariana pentru a oferi o nouă operație. bebelus.

Cu majoritatea spitalelor și farmaciilor închise, femeile însărcinate nu au putut accesa instituțiile de asistență medicală sau medicamentele pentru a primi îngrijirea de care au nevoie pentru a-și naște copiii în siguranță. La fel ca mulți medici din Khartoum, al-Hassan și-a asumat responsabilitatea de a-i ajuta pe cei pe care îi poate, acceptând femei cu sarcini complicate pentru a-și naște copiii prin cezarială.

Un membru al personalului medical doarme pe un pat gol din spital (Cu amabilitatea lui Huwaida al-Hassan/Al Jazeera)

O lipsă critică de echipamente și medicamente și chiar de personal din spital l-au lăsat pe al-Hassan să nască în medie cinci copii pe zi, cu puțin ajutor sau provizii.

„De cele mai multe ori, nu există un anestezist, igienizare adecvată, electricitate sigură sau medicamentele potrivite. Pot să păstrez mamele doar până la 10 ore după o cezariana pentru a face loc pentru noi pacienți”, a spus al-Hassan.

Pe lângă nașterea bebelușilor, cu ajutorul fiicelor sale și al altor cadre medicale, al-Hassan a făcut consultații telefonice pentru femeile însărcinate care se confruntă cu complicații și îngrijește răniții și alți pacienți cronici la spital.

„Cu toții facem diverse sarcini, de la tratarea pacienților în afara specialităților noastre, la aducerea de alimente pentru personal și pacienți, până la curățarea secțiilor și igienizarea echipamentelor și scruburilor”, a spus al-Hassan.

„Membrii personalului se prăbușesc de epuizare, dormind în colțuri ciudate câteva minute înainte de a se trezi din nou”, a adăugat ea.

O sudaneză însărcinată care vine să-și nască copilul la spital (Cu amabilitatea lui Huwaida Al-Hassan/Al Jazeera) Momente de speranță

Pe măsură ce luptele continuă și fluxul de victime rănite pare nesfârșit, al-Hassan a încercat să se concentreze asupra momentelor pozitive.

Ea spune că nașterea fiecărui copil a adus un sentiment de victorie și continuitate.

„În mijlocul tuturor morților din jurul nostru și al sunetului bombardamentelor și al raidurilor, familiile ululă cu sosirea fiecărui copil”, a spus al-Hassan. „A fost singura noastră modalitate de a rămâne puternici și pozitivi.”

Unul dintre cele mai emoționante momente, a spus al-Hassan, a fost ziua în care a ieșit să ia pâine pentru personal și pacienți, dar a ajuns să naște un copil într-o mașină.

„Mama nu a putut ajunge la spital, așa că am născut copilul chiar acolo. Ea l-a sunat, Montasser (Victorious)”, a spus ea.

Totuși, al-Hassan, care este, de asemenea, membru al Uniunii Medicilor din Sudan, a spus că a fost mai norocoasă decât majoritatea personalului medical de la spital.

„Am reușit să-mi trimit mama în vârstă din Khartoum și, pentru că locuiesc în apropierea spitalului, am putut să-mi văd familia și să am câteva ore de răgaz ici și colo”, a spus ea, adăugând că majoritatea personalului. nu au părăsit spitalul de săptămâni.

Luptă constantă

Mai multe spitale din Sudan au fost lovite, facilități umanitare jefuite și grupuri de ajutor străine forțate să-și suspende majoritatea operațiunilor. Aproximativ 100.000 de persoane au fugit din Sudan în țările învecinate, a spus Organizația Națiunilor Unite, peste 42.000 de sudanezi trecând în Egipt împreună cu 2.300 de cetățeni străini de la începutul crizei.

Dar al-Hassan, care se dispută zilnic cu soțul ei pe această temă, a insistat să rămână în urmă.

„Soțul meu îmi cere constant să plec, dar tot ce mă pot gândi este la poporul meu și la țara mea”, a spus al-Hassan. „Nu voi lăsa niciodată în urmă niciunul.”

Ea a spus că atunci când el sună pentru a verifica ea și fetele, ea nu răspunde la telefon dacă există bombardamente puternice în fundal pentru a nu-l mai îngrijora.

„Nu mai putem face față negativității”, a spus al-Hassan, în timp ce a arătat videoclipuri cu bărbați, femei și copii acoperiți de sânge din cauza rănilor la cap, gât și trunchi.

„Știu că este îngrijorat pentru siguranța noastră, dar avem o datorie și trebuie să continuăm”, a spus ea.

Membrii personalului epuizați de munca nesfârșită la un spital din Khartoum

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: , ,