Un petic de Delta langa Bucuresti

Turistii aventurosi pot descoperi la mai putin de o ora si jumatate de Bucuresti o destinatie de cicloturism aflata intr-o arie naturala protejata, Natura 2000, dar cu un potential imens de dezvoltare: Ciocanesti-Dunare din judetul Calarasi.

Acest itinerariu natural-cultural este unul deosebit datorita bogatiei speciilor de plante si pasari specifice zonelor umede, dar si traditiilor mestesugaresti si culinare inspirate de traiul in apropiere de Dunare.

„Noile trasee de bicicleta si drumetie identificate in acesta zona reprezinta o componenta mai mica in cadrul proiectului LENA (Dezvoltarea economiei locale si conservarea naturii in lunca Dunarii – Local Economy and Nature Conservation in the Danube Region n.r.), care beneficiaza de un sprijin financiar de 2 milioane de euro prin Programul Transnational Dunarea, in care activeaza 13 parteneri din 7 tari dunarene.

Cele 5 trasee cicloturistice pun in evidenta atat natura, pentru ca ne aflam la Ciocanesti, in situl Natura 2000, dar si traditiile si cultura din satele romanesti dunarene. Sunt trasee accesibile tuturor iubitorilor de bicicleta – cel mai scurt se face intr-o jumatate de zi, iar cel mai lung leaga Ciocanesti de un alt sit Natura 2000, Comana, si se poate face in doua zile”, a spus Raluca Dan, manager de proiect LENA in cadrul WWF Romania.

Proiectul LENA se desfasoara pana pe data de 30 iunie 2019 si isi propune sa consolideze abordari comune integrate si politici in folosul conservarii si utilizarii sustenabile a zonelor protejate (Natura 2000) in lunca Dunarii si de-a lungul afluentilor, care sa duca la crearea unor noi surse de venit in zona bazate pe natura. In acest proiect sunt implicate 7 tari dunarene, respectiv Bulgaria, Croatia, Ungaria, Germania, Romania, Slovenia si Serbia si 11 arii protejate (cuprinzand mai mult de 15 situri Natura 2000), incorporate in comunitatile rurale cu o populatie de aproape o jumatate de milion de oameni.

„Ciocanesti este o zona pilot in cadrul proiectului LENA si ne-am concentrat pe e-Mobility, vrem sa promovam mobilitatea sustenabila – deplasarea cu bicicleta. Traseele incep din Ferma piscicola Ciocanesti, unde se pot vedea o multitudine de pasari, iar in localitate am identificat mestesugari la care se pot face opriri si vizite. Turistii pot vedea cum se faceau pe vremuri butoaiele din lemn, cosurile impletite sau mestesugul celui mai renumit fierar din zona.

De asemenea, exista posibilitatea de cazare la ferma piscicola, dar si la pensiunea Pescarul din Ciocanesti. Noi promovam acest sit pentru ca oamenii trebuie sa stie ca ariile protejate Natura 2000 pot aduce beneficii la nivel local si nu inseamna neaparat restrictii. Este o oaza de liniste in natura, unde putem cunoaste oameni deosebiti care tin la traditiile lor si doresc sa duca mai departe aceasta cultura minunata a zonei Dunarii”, explica Raluca Dan.

Cele 5 trasee pe bicicleta au fost realizate in toamna anului trecut de WWF Romania si Outhentic Cycling Romania, iar Mircea Crisbasanu de la Outhentic Cycling Romania spune ca isi doreste sa promoveze Romania si sate mai putin stiute din „ritmul bicicletei”.

„Sunt inspirat de mersul pe bicicleta si incerc sa inspir si pe altii. Incercam sa promovam Romania din ritmul bicicletei, sa descoperim sate romanesti mai putin stiute, sa aducem romani si straini si sa-i apropiem de oamenii locului. Avem tururi in zona Dealu Mare – zona viticola – facem si degustari de vin si plimbari cu bicicleta. Avem tururi in Transilvania, in zona satelor sasesti, in Maramures, in zona Dunarii, in Dobrogea, iar aici, in Ciocanesti, am facut deja cateva tururi si anul trecut si anul acesta”, subliniaza Crisbasanu.

Ciocanesti-Dunare este un petic de delta atat de aproape de orasele Baraganului, „o comoara inca in curs de descoperire si tocmai de aceea natura are cele mai mari drepturi in zona”,

sursa wall-street.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata