Un proeminent jurnalist indigen australian demisionează din cauza rasismului

De Jurnalul Național Actuale Externe 110 citiri
4 min citire
Stan Grant menționează „murdăria rasială necruțătoare” pe care a îndurat-o după ce a ridicat persecuția colonială a indigenilor australieni din Marea Britanie în timpul acoperirii încoronării regelui Carol al III-lea.

Unul dintre cei mai importanți jurnaliști de televiziune din Australia a inițiat o criză națională de căutare a sufletului renunțând la emisiunea sa din cauza abuzurilor rasiste cu care se confruntă ca indigen în lumina reflectoarelor.

Un jurnalist premiat la ABC, Stan Grant a spus că postul național a depus o plângere pe Twitter cu privire la „murdăria rasială necruțătoare” pe care a îndurat-o.

Dar el a adăugat mass-media în sine „mint și denaturează cuvintele mele” și l-a descris ca fiind „plin de ură”, după ce a ridicat persecuția colonială a indigenilor australieni din Marea Britanie în timpul acoperirii ABC a încoronării regelui Carol al III-lea.

„Am subliniat că coroana reprezintă invazia și furtul pământului nostru”, a spus Grant într-un articol publicat vineri pe site-ul ABC.

„Poliția care purta sigiliul coroanei a luat copii din familiile lor. Sub coroană poporul nostru a fost masacrat”.

Comentariul său de încoronare a fost puternic criticat ca fiind unilateral și nepotrivit de unele mass-media conservatoare.

Grant a spus că a vorbit din dragoste pentru Australia pentru că trebuia să spună adevărul că indigenii au încă cele mai mari rate de închisoare și sărăcie.

Bărbatul de 59 de ani a anunțat că va pleca în calitate de prezentator după următorul episod al programului de discuții de actualitate al ABC Q+A de luni.

„Toxicitate în jurul rasei”

Grant și-a luat la sarcină propriul angajator.

„Scriu asta pentru că nimeni de la ABC – ai cărui producători m-au invitat la acoperirea încoronării în calitate de invitat – nu a rostit niciun cuvânt de sprijin public. Niciun director al ABC nu a respins public minciunile scrise sau vorbite despre mine”, a spus el.

Prim-ministrul Anthony Albanese și-a oferit sprijinul lui Grant, spunând jurnaliștilor: „Puteți avea respect pentru diferite puncte de vedere fără a vă angaja în calomnii”.

Directorul de știri ABC, Justin Stevens, a emis de asemenea o declarație în care îl susține pe Grant, spunând că s-a confruntat cu „abuzuri rasiale grotești, inclusiv amenințări la adresa siguranței lui”.

Osman Faruqi, editor de știri culturale pentru The Age și Sydney Morning Herald, care a lucrat anterior la ABC, a declarat că personalul de la postul național nu este reprezentativ pentru mixul cultural al Australiei.

Dar problema a mers mai departe decât postul național, a spus el într-un articol de opinie sâmbătă.

„Este și mai mare decât mass-media. Există o toxicitate în jurul rasei care rezidă adânc în această țară, infectând toate instituțiile noastre – mass-media, sportul, artele, afacerile și politica”, a spus Faruqi.

În anunțul său de plecare, Grant a spus că indigenii au învățat să „reducă”.

Dar miza este acum mai mare, a spus el, în timp ce țara se pregătește pentru un referendum anul acesta cu privire la acordarea indigenilor dreptul constituțional de a fi consultați cu privire la legile care îi afectează.

„Există un referendum pentru o voce indigenă în Parlament și nu sunt singurul care mă simt judecat. Aceasta este o judecată australiană asupra noastră. Așa este politica”, a scris Grant. „Dar rasismul este o crimă. Rasismul este violență. Și m-am săturat.”

Sursa – www.aljazeera.com