„Unde este logica?”: Georgia nu va sancționa Rusia, spune premierul

De Jurnalul Național Externe Politică 151 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Irakli Garibashvili spune că cetățenii georgieni și economia națiunii ar avea de suferit dacă Tbilisi ar sancționa unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai săi.

 Prim-ministrul Georgiei a declarat că impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei ar „distruge” economia Tbilisi și „deteriorează interesele” cetățenilor georgieni.

Rusia se numără printre cei mai importanți parteneri comerciali ai Georgiei, dar cele două țări împart de mult o relație tensionată.

Cifra de afaceri anuală a Georgiei cu Rusia este „mai mică de 1 miliard de dolari”, a declarat Irakli Garibashvili la Forumul Economic Qatar de la Doha, miercuri. „Este ridicol, nu-i așa? Acel miliard de dolari nu ar putea afecta economia Rusiei.”

„Prin comparație: Uniunea Europeană face comerț cu Rusia în doar patru zile, la fel de mult ca și noi într-un an. Unde este logica când suntem chemați să introducem sancțiuni împotriva Rusiei?”

El a făcut, de asemenea, comparații între răspunsul internațional la războiul ruso-georgian din 2008 și conflictul din Ucraina, spunând: „A impus cineva sancțiuni Rusiei din cauza războiului nostru? Nimeni în lume nu a făcut o reacție oficială.

„Unde este logica „Războiul nostru nu este un război”, dar în Ucraina este.”

Războiul din august 2008, care a durat câteva zile, a văzut Rusia invadând Ucraina și, în cele din urmă, a preluat controlul a două regiuni separatiste – Abhazia și Osetia de Sud.

De când a început conflictul din Ucraina, Georgia, o națiune ex-sovietică, a jucat un act de echilibru între vecinul său și dorința sa de a adera la Uniunea Europeană.

Când Rusia a ordonat o mobilizare parțială anul trecut, mii de bărbați reticenți să slujească s-au adunat în Georgia căutând adăpost.

La începutul acestei luni, Tbilisi a ridicat interdicția de zbor rusă în urma unei decizii a Moscovei.

Dar cele două țări nu au împărtășit relații diplomatice de la războiul din 2008.

„Georgia se află într-o situație extrem de dificilă din cauza geografiei noastre, din cauza ocupației în curs”, a spus Garibashvili.

În timp ce sprijinul public pentru Ucraina este puternic în Georgia, criticii primului ministru și a partidului său Kartuli Otsneba (partidul Georgia Dream) au sugerat că sunt pro-rusi.

Activiștii opoziției protestează împotriva deciziei autorităților georgiene de a elibera un permis companiei aeriene ruse Azimuth pentru a opera zboruri directe între Rusia și Georgia, în fața clădirii parlamentului din Tbilisi, Georgia (Irakli Gedenidze/Reuters)

Președintele georgian Salome Zourabichvili și UE au condamnat decizia privind zborurile, într-un moment în care spațiul aerian al blocului rămâne închis pentru avioanele rusești, ca răspuns la invazia Ucrainei.

„Acest pas ridică îngrijorări în ceea ce privește calea Georgiei către UE și angajamentul acesteia de a se alinia la UE în politica externă”, a declarat purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe, Peter Stano.

La Doha, Garibashvili a apărat decizia de a reporni zborurile.

„Nu am spus că vom opri relațiile economice cu Rusia… multe țări fac zboruri cu Rusia”, a spus Garibashvili.

„Acest război ne afectează pe toți din punct de vedere politic. Știm că astăzi aproximativ 20% din teritoriul ucrainean este ocupat de Rusia. Acesta este status quo-ul azi.

„Din păcate, nu am văzut niciun semn că acest război se va încheia în curând. Aceasta e problema.”

 

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: ,