Unde s-a produs un cutremur, miercuri dimineață, cu magnitudinea de 5,7 grade pe csara Richter?

De Jurnalul Național Actuale Utile 83 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Un cutremur puternic s-a produs miercuri dimineață, transmite Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului pe site-ul său. Magnitudinea seismului a fost de 5, 7 grade pe scara Richter.

Cutremur de 5,7 grade pe scara Richter

„În ziua de 22 Mai 2024, la ora 08:49:14 (ora locală a României), s-a produs în MINAHASA, SULAWESI, INDONESIA un cutremur semnificativ cu magnitudinea mb 5.7, la adâncimea de 140.0 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 67km SE de Gorontalo”, a precizat INCDFP.

Care sunt cauzele şi mecanismele în care se produc seismele?

Cutremurele sunt fenomene naturale adesea devastatoare, care pot provoca daune semnificative și afecta comunități întregi. Înțelegerea cauzelor și a mecanismelor care stau la baza seismelor este esențială pentru a putea implementa măsuri eficiente de prevenire și protecție.

Tectonica plăcilor este principala cauză a cutremurelor

Cea mai importantă cauză a cutremurelor este mișcarea plăcilor tectonice ale Pământului. Crusta terestră este împărțită în mai multe plăci tectonice mari, care se deplasează constant, dar lent, pe suprafața mantalei. Aceste mișcări sunt rezultatul forțelor generate de căldura internă a Pământului, care provoacă convecția în mantaua superioară.

Cutremurele se produc atunci când tensiunea acumulată în roci de-a lungul marginilor plăcilor tectonice este eliberată brusc. Acest proces se numește ruptură seismică. Când tensiunea devine prea mare pentru a fi suportată de rocile subterane, acestea se fracturează și eliberează energie sub formă de unde seismice, care se propagă prin scoarța terestră, cauzând vibrații resimțite la suprafață sub formă de cutremure.

Deși tectonica plăcilor este responsabilă pentru majoritatea cutremurelor, există și alte cauze care pot declanșa aceste fenomene, astfel:

Activitatea Vulcanică

Cutremurele pot fi declanșate de mișcarea magnei în apropierea sau în interiorul unui vulcan. Erupțiile vulcanice și mișcările de magmă pot provoca cutremure de intensitate variabilă.

Activități Umane

Anumite activități umane pot provoca cutremure induse. Extracția de resurse naturale, cum ar fi petrolul și gazele naturale, fracking-ul hidraulic și chiar construirea unor baraje mari pot duce la acumularea de tensiune în scoarța terestră, care poate fi eliberată sub formă de cutremure.

Prăbușirea cavernelor subterane

În regiunile carstice, prăbușirea cavernelor subterane poate provoca mici cutremure. Acestea sunt de obicei de intensitate redusă, dar pot cauza daune locale semnificative.

Impactul cutremurelor și măsuri de protecție

Cutremurele pot avea consecințe devastatoare, provocând pierderi de vieți omenești, daune materiale considerabile și perturbări sociale majore. De aceea, înțelegerea și monitorizarea activității seismice sunt esențiale pentru protecția populației și reducerea riscurilor asociate cutremurelor.

Măsurile de protecție includ:

Construcții seismice rezistente: Adoptarea unor standarde stricte de construcție, care să reziste la cutremure, este crucială. Utilizarea materialelor flexibile și a tehnologiilor de amortizare a vibrațiilor poate salva vieți și reduce daunele materiale.
Sisteme de avertizare timpurie: În regiunile cu risc seismic ridicat, sistemele de avertizare timpurie pot oferi câteva secunde prețioase pentru a lua măsuri de protecție, cum ar fi oprirea trenurilor, închiderea conductelor de gaz și evacuarea clădirilor.
Educație și pregătire: Informarea și pregătirea populației despre cum să reacționeze în caz de cutremur pot reduce semnificativ riscurile. Campaniile de educare publică și exercițiile de simulare a cutremurelor sunt esențiale în acest sens.

Sursa – playtech.ro