Unde se resimt 45 de grade astăzi, în România?

De Jurnalul Național Actuale Meteo 215 citiri
4 min citire
 

A fost o zi de foc în multe zone din țară. Valorile afișate de termometre au fost cele mai mari din acest an, în unele locuri din România s-au resimțit 45 de grade. Valul de căldură a afectat numeroase orașe, în sute de localități s-au înregistrat peste 40 de grade Celsius în această după-amiază.

Orașul în care s-au resimțit 45 de grade Celsius

Masa de aer fierbinte ce provine din nordul Africii a pus stăpânire peste o mare parte a țării noastre. Până pe 14 iulie, valul de caniculă va cuprinde întregul teritoriu al României, potrivit specialiștilor de la Administrația Națională de Meteorologie.

A fost o zi de foc pentru români. Joi, 13 iulie 2023, s-au resimțit peste 40 de grade Celsius în mai multe orașe și localități din țară.

ANM a precizat că s-au resimțit astăzi 42 de grade Celsius în Medgidia, Cernavodă, Călărași, Giurgiu, Slatina, Craiova, Caracal, 43 de grade în Alexandria Turnu Măgurele, Oltenița, Băneasa, Calafat, 44 de grade la Filaret și chiar 45 de grade Celsius la Băile Herculane.

Astfel, „Masa de aer foarte cald dinspre nordul Africii afectează această parte a continentului și iată că și zona de sud-vest, sud-sud-est a României este afectată astăzi cea mai caldă zi, cum spuneam și în intervențiile anterioare, cu valori care la umbră au înregistrat deja 38° la această oră, dar temperaturile resimțite tocmai datorită gradului mare de umezeală din atmosferă au depășit 44, s-au apropiat chiar de 45° la Băile Herculane, în Capitală, 44°.

Valul de căldură va rămâne de interes și pe parcursul săptămânii viitoare, chiar dacă temperaturile în următoarele două zile se vor mai pondera la valori de 35-38° în asociere și cu nopțile tropicale, adică minime care nu vor coborî sub 20-24°C.

Disconfortul termic va fi de lungă durată și pe parcursul zilei și al nopții și cu siguranță și săptămâna viitoare vom vorbi de val de căldură persistent, pentru că deja Centrul Climatologic European, cu sediul la Ofenbach a actualizat informațiile din această perspectivă și există o estimare care anticipează posibilitatea ca acest val de căldură să persiste pentru următoarele două săptămâni”, a spus Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3 CNN.

Ce spun specialiștii

Directorul ANM a transmis că meteorologii nu exclud posibilitatea emiterii unor avertizări de tip cod roșu de caniculă, dacă valorile estimate se vor apropia de 43-44 de grade Celsius.

În prognoza sa, „Nu excludem posibilitatea de a emite Coduri Roşii de caniculă dacă ne apropiem de maximele absolute ale perioadei și intervalului respectiv, atunci când vom consemna, datorită datelor de care dispunem, că ne apropiem de 43-44°, dar cu siguranță codul portocaliu iată că confirmă, până la urmă, așa cum menționa în toate intervențiile, că este foarte importantă durata intervalului valului de căldură persistența și accentuare a acestuia și nu trebuie să maximizăm doar valoarea de 44° pentru că atunci când avem zile consecutive cu valori de peste 38° la umbră chiar 40° și nopți tropicale cu valori care nu coboară sub 20° disconfortul termic este unul foarte accentuat și de lungă durată”, a adăugat Elena Mateescu.

 

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,