Uraganul Delta a crescut în intensitate, devenind de categoria 3

Foto: playtech.ro
0 15

În prezent uraganul Delta s-a intensificat şi a devenit de categoria 3 pe scara Saffir-Simpson, care include cinci niveluri de intensitate, odată cu apropierea sa de coastele statului american Lousiana, ai cărui locuitori au început fie să îşi izoleze locuinţele cu diverse materiale, fie să evacueze regiunea, informează AFP.

Astfel, însoţit de vânturi care suflă cu viteze de 185 de kilometri pe oră, uraganul Delta se afla joi seară la ora 21:00 GMT la o distanţă de 500 de kilometri de Louisiana, au anunţat meteorologii de la Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite.

În contextul unor astfel de catestrofe naturale, locuitorii acestui stat american suferă încă de pe urma pagubelor provocate de uraganul Laura, unul dintre cele mai violente uragane care au lovit vreodată regiunea, în care scenele dezolante au devenit de acum obişnuite.

În momentul de faţă,în oraşul Lake Charles, unde scânduri desprinse din acoperişuri, copaci dezrădăcinaţi şi deşeuri se află în continuare pe străzi, Shannon Fuselier, în vârstă de 56 de ani, a venit să acopere cu plăci din lemn ferestrele casei unui prieten, deja grav afectată de uraganul Laura. Peste tot în acea zonă, casele sunt acoperite cu prelate.

Referitor la obiectele care pot distruge, „Crengile şi frunzele nu fac atât de multe pagube. Bucăţile de metal, ramele ferestrelor smulse de la alte case fac asta”, a explicat Shannon Fuselier.

Numeroşi rezidenţi au evacuat joi oraşul Lake Charles, cunoscut pentru rafinăriile sale de petrol.

Aşadar meteorologii nu exclud posibilitatea ca Delta să crească şi mai mult în intensitate înainte de a atinge coastele Statelor Unite în cursul zilei de vineri.

În acest sens, guvernatorul din Louisiana, John Bel Edwards, a cerut locuitorilor să dea dovadă de cea mai mare prudenţă şi a anunţat că 2.400 de membri ai Gărzii Naţionale au fost mobilizaţi pentru a veni în ajutorul populaţiei.

Urmat de rafale violente ale văntului, străzi inundate de ploi torenţiale; uraganul Delta s-a abătut deja miercuri asupra Mexicului, lăsând în urma sa numeroase distrugeri, dar, din câte se pare, nicio victimă.

În urma acestuia, staţiunea balneară Cancun, situată în Peninsula Yucatan din sud-estul ţării, era presărată cu arbori smulşi din rădăcini şi stâlpi electrici culcaţi la pământ. Numeroase case şi edificii au fost avariate.

Datorită acestor evenimente, aproximativ 41.000 de turişti care se aflau în statul Quintana Roo au fost evacuaţi cu rapiditate înainte de sosirea uraganului.

Din punct de vedere cronologic, Delta este cea de-a 26-a furtună tropicală formată în acest an în Oceanul Atlantic într-un sezon al uraganelor deosebit de agitat. Ca urmare a epuizării listei numelor prevăzute, meteorologii au început să identifice uraganele cu ajutorul alfabetului grec.

Odată cu încălzirea apei de la suprafaţa oceanelor, uraganele devin tot mai puternice, potrivit oamenilor de ştiinţă, care prevăd de asemenea o creştere a numărului de cicloane de categorie 4 şi 5, în următoarea perioadă de timp.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata