Vacanta de vara pe litoralul romanesc

Romanii ar vrea sa mearga mai des pe litoral, insa gasesc din ce in ce mai greu locuri de cazare. Cresterea semnificativa a cererii de servicii hoteliere, stimulata de voucherele de vacanta, a facut ca multe hoteluri sa fie rezervate pentru sezonul estival inca de pe acum, iar tarifele la cazare sa creasca exponential.

Principalii clienti de pe litoralul romanesc au devenit in primul rand bugetarii, cei care prin intermediul voucherelor, au posibilitatea de a-si petrece vacanta de vara. Dar multi dintre clientii litoralului din anii trecuti, cei care nu au acces la aceste facilitati financiare, s-au reorientat catre turismul extern, acolo unde ofertele agentiilor de turism au, in multe dintre situatii, un raport calitate-pret chiar mai bun decat ce ofera statiunile de la Marea Neagra.

Daca in anii trecuti, peste 60-70% dintre romani indicau Romania drept principala destinatie pentru vacanta de vara, in 2019, numai 47% dintre intervievati au indicat tara noastra, in timp ce pentru strainatate au optat 44%.

„Asa cum estimam inca de anul trecut, voucherele de vacanta au indus efecte economice semnificative in piata turismului. Preturile au crescut, locurile de cazare au devenit insuficiente, iar o parte semnificativa din publicul potent financiar, care mergea pe litoral in anii trecuti si cheltuia la restaurante, la terase, in cluburi, a migrat catre alte destinatii. „Democratizarea” turismului romanesc a adus, astfel, beneficii importante pentru hotelieri, dar mai putine pentru restul structurilor economice de pe litoral. Locul restaurantelor si al teraselor cu programe artistice, al teatrelor de vara si altor asemenea facilitati turistice, a fost luat de supermarketuri, chioscuri si magazine cu produse ieftine, de micul retail”, a declarat Adrian Negrescu, managerul Frames.
Daca in tara, litoralul (57%) si statiunile de la munte (32%) sunt cele mai cautate destinatii, in strainatate, Grecia este pe primul loc, fiind indicata de peste 37% dintre romanii care vor sa isi petreaca vacanta in alta tara. In top urmeaza Bulgaria (22%), Spania (19%), Italia (14%) si Turcia (8%).

Pe ansamblu, 54% dintre respondenti si-au petrecut cele mai multe concedii de vara din ultimii zece ani in Romania, pe litoral. 22% dintre ei spun ca pe cele mai multe le-au petrecut in strainatate, iar 24% in ambele locuri.

sursa wall-street.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata