Valoarea cardurilor sociale scade la jumătate şi doar o dată la șase luni

De Jurnalul Național Actuale Bani 170 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
 

În România, guvernanții au anunțat la finalul anului trecut că și în acest an românii aflați în situații vulnerabile vor primi carduri sociale, o măsură care va fi extinsă până în 2027.

În afirmaţiile sale, ”Îi anunț pe toți posesorii cardurilor pentru alimente că acestea vor funcționa şi anul viitor, urmând să fie alimentate cu 250 de lei, la fiecare două luni”, a menționat Marcel Ciolacu.

Însă, începând din acest an, valoarea acestor carduri va fi redusă de la 250 de lei la 125 de lei, iar acordarea lor va avea loc doar de două ori pe an.

Această decizie a stârnit îngrijorare în rândul beneficiarilor, deoarece suma redusă va avea un impact semnificativ asupra capacității lor de a face față nevoilor zilnice.

În explicaţiile autorităților, acestea au menționat că modificarea a fost luată în contextul unei analize a resurselor financiare disponibile și a necesităților sociale în evoluție, cu scopul de a asigura o utilizare mai eficientă a fondurilor și o acoperire mai largă a beneficiarilor.

În contextul financiar, tot de anul acesta apare și o modificare semnificativă în ceea ce privește plafonul de încadrare pentru beneficiarii cardurilor sociale. Acesta a crescut de la 1700 de lei, cât era în anul precedent, la 2000 de lei.

Această mică creștere a plafonului de venituri, a condus la o extindere a numărului de beneficiari, având un impact pozitiv asupra comunităților vulnerabile.

În prezent, scopul acestei modificări este creșterea numărului de persoane care se confruntă cu dificultăți financiare și care beneficiază de sprijinul oferit prin intermediul cardurilor sociale.

Tichetele sociale pentru produse alimentare și mese calde

Din informaţiile proiectului de HG, în ceea ce privește tichetele sociale pentru produse alimentare și mese calde, în anul 2024 își vor păstra valoarea din anul anterior, respectiv 250 de lei, și vor fi acordate o dată la două luni, urmând ca pentru perioada 2025-2027 să aibă o valoare nominală de 125 de lei, iar distribuția lor să se facă o dată la șase luni.

 

În anul 2024, beneficiari ai ajutorului pentru produse alimentare și mese calde pot fi:

-pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/ casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
-persoanele – copii şi adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
-familiile cu cel puțin doi copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;
-familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
-familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune;
persoanele fără adăpost.

În schimb, în perioada 2025-2027, sprijin material pentru alimente vor putea primi doar:

-pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/ casele de pensii sectoriale, cu vârsta de minim 65 de ani, împlinită la data prelucrării bazelor de date, care beneficiază de indemnizație socială;
-persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
-familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune.

 

Sursa – www.antena3.ro