VELCEA & PARTNERS: Guvernul lansează programele FEMEIA ANTREPRENOR și START-UP NATION în 2024

De Continut Sponsorizat Publicitate Utile 502 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
În mai 2024 (conform anunțului ministrului), femeile din România care sunt implicate în afaceri vor avea oportunitatea de a accesa fonduri nerambursabile de până la 200.000 de lei pe firmă de la bugetul de stat prin intermediul Programului Femeia Antreprenor 2024. Această inițiativă a fost prezentată într-un proiect de procedură lansat în consultare publică vineri, 1 martie 2024, alături de o grilă de punctaj, care include modificări față de versiunea anterioară.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a publicat proiectul de procedură în data de 1 martie pentru ediția 2024 a Programului național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM. Programul, cunoscut sub numele de Femeia Antreprenor, a fost inițiat pentru ultima dată în 2022 și va fi reluat în 2024 cu un buget de 200 de milioane de lei, dedicat microîntreprinderilor și firmelor mici și mijlocii (IMM) deținute în proporție de cel puțin 50% de către femei. Conform declarației ministrului, programul va fi lansat în luna mai 2024.

Grupul Velcea & Partners, care este cunoscut pentru competența sa în consultanță pentru accesarea fondurilor europene și guvernamentale, poate oferi asistență femeilor interesate în redactarea, verificarea și gestionarea proiectelor, precum și în parcurgerea tuturor etapelor procedurale. Cu o experiență vastă în acest domeniu și un portofoliu impresionant de proiecte aprobate (peste 300 de proiecte aprobate doar la ultima editie a programelor FEMEIA ANTREPRENOR si START-UP NATION, in 2022), Velcea & Partners poate furniza consultanță specializată și sprijin pentru obținerea finanțării necesare pentru dezvoltarea afacerilor.

VELCEA & PARTNERS recomanda celor care vor sa aplice în cadrul programului FEMEIA ANTREPRENOR, sa înceapa să se pregateasca din timp pentru depunerea proiectului. În primul rând, ar trebui sa identifice o firma de consultanță cu experiență în domeniu, ideal fiind ca firma de consultanță să aibă experiență în scrierea, depunerea și implementarea proiectelor de la ultima ediție a programului Femeia Antreprenor. După identificarea firmei de consultanță, aplicantii ar trebui să își pregătească o listă de achiziții, după ce și-au analizat necesitățile afacerilor. Studiul pieței și discuțiile cu furnizorii, sunt foarte importante, pentru ca aplicanții să-și o imagine clară și corectă asupra prețurilor echipamentelor, pe care vor sa le achiziționeze în cadrul programului.

Firmele eligibile vor putea beneficia de o Alocație Financiară Nerambursabilă (AFN) de maximum 200.000 lei pe beneficiar, reprezentând până la 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului. Printre criteriile de eligibilitate se numără crearea a cel puțin 2 locuri de muncă cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată după semnarea acordului de finanțare, și menținerea acestor locuri de muncă cel puțin 12 luni de la primirea acordului de plată.

În cadrul proiectului propus pentru 2024, suma forfetară pentru plata salariilor, utilităților, contabilității sau chiriei va crește de la 30.000 lei la 60.000 lei. Alte cheltuieli eligibile vor include achiziționarea de echipamente tehnologice, spații de lucru/ producție/ prestări servicii/ comerț, mijloace de transport, mobilier, aparatură birotică, sisteme de protecție a valorilor umane și materiale, site-uri web și magazine online, echipamente IT și software necesare desfășurării activității, cursuri de dezvoltare a abilităților antreprenoriale și cheltuieli financiare aferente creditelor/garanțiilor obținute pentru implementarea proiectelor acceptate în cadrul Programului.

 

Pe lângă anuntul privind lansarea programului Femeia Antreprenor, guvernanții au anunțat sâmbătă, 16 martie 2024, că ediția a patra a programului START-UP NATION urmează să fie lansată în trimestrul al doilea al anului 2024, de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) în calitate de administrator de grant, în timp ce Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) va furniza finanțarea din partea Uniunii Europene.

De altfel, ministrului Economiei, a precizat ca înscrierile pentru finanțarea în cadrul programului START-UP NATION, se vor deschide în luna mai 2024.

În cele trei ediții anterioare ale programului Start-up Nation, microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) eligibile au putut obține fonduri nerambursabile de câte 200.000 de lei fiecare pentru investiții. Ediția a doua a programului a inclus și finanțare europeană prin intermediul Programului Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020.

 

Grupul VELCEA & PARTNERS a depus peste 900 de proiecte pentru clienții săi, care au fost ulterior aprobate pentru finanțare, în cadrul a peste 20 de programe diferite, iar la ultima ediție a programelor FEMEIA ANTREPRENOR si START-UP NATION, VELCEA & PARTNERS a avut peste 300 de proiecte aprobate.

Pentru mai multe informații și pentru a beneficia de expertiza echipei Velcea & Partners, puteți contacta la numărul de telefon: +4 0764447755 sau la adresa de e-mail office@velcea-partners.ro