Virusul care provoacă poliomielita a fost găsit în canalizarea din Londra

Este alertă în Londra, după ce virusul care provoacă poliomielită a fost detectat în timpul unei inspecții de rutină a canalizării din capitala Marii Britanii, transmite Politico.

De asemenea, mai multe poliovirusuri relaţionate genetic au fost detectate în probele colectate la Londra între februarie și mai, a transmis, miercuri, Agenția pentru Siguranța Sănătății din Marea Britanie (UKHSA – UK Health Security Agency).

Nu au existat cazuri de paralizie, însă sunt în desfășurare investigații pentru a stabili dacă există transmitere comunitară.

Poliovirusul detectat în ape uzate – numit poliovirus de tip 2  – nu este același lucru cu poliomielita sălbatică, conform sursei citate. Mai mult decât atât, transmiterea poliomielitei se realizează interuman, pe cale fecal-orală, prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu materii fecale (în care virusul e prezent timp îndelungat), sau aeriană, prin picaturi (virusul fiind prezent în secrețiile nazo-faringiene).

O anchetă va încerca să stabilească amploarea răspândirii virusului în comunitate și să identifice unde are loc acest lucru.

În plus, mostre izolate ale virusului au fost detectate şi în trecut în apele reziduale din Marea Britanie, însă acestea proveneau de la persoane care au primit în alte ţări un vaccin oral împotriva poliomielitei ce poate lăsa urme ale unei variante slăbite a agentului patogen.

Agenţia sanitară britanică presupune că virusul detectat acum a fost adus de o persoană venită din străinătate, din ţări cum ar fi Afganistan, Pakistan sau Nigeria, şi care a infectat alte persoane.

De asemenea, agenția pentru Siguranța Sănătății a emis și un avertisment prin care a transmis celor din domeniul sănătății să raporteze apariția oricărui caz considerat suspect. Totodată, londonezilor li s-a spus să verifice dacă au fost vaccinați împotriva poliomielitei.

„Polovirusul derivat din vaccin este rar și riscul pentru public în general este extrem de scăzut”, a declarat epidemiologul Vanessa Saliba.

„Investigăm de urgență pentru a înțelege mai bine amploarea acestei transmiteri, iar NHS a fost rugat să raporteze rapid orice caz suspect. Până acum nu au fost raportate sau confirmate cazuri”, a mai afirmat medicul.

Acoperirea în ceea ce privește vaccinarea împotriva poliomielitei în Londra este de 86,6%.

De asemenea, Poliomielita sălbatică a fost eradicată din cea mai mare parte a lumii. Aceasta rămâne endemică în două țări, Pakistan și Afganistan.

Provocată de poliovirusul sălbatic (PVS), poliomielita este o maladie infecţioasă acută şi contagioasă, care îi afectează în principal pe copii, atacând măduva spinării şi putând să provoace o paralizie ireversibilă, dificultăţi de respiraţie şi chiar moarte. În anul 1955, a fost dezvoltat un vaccin, introdus pe scara largă. Datorită eforturilor globale, poliomielita a fost eliminată din emisfera vestică până în anul 1994 şi a scăzut considerabil la nivel mondial.

Așadar, cazurile provocate de poliovirusul salbatic au scăzut cu peste 99% din anul 1988, de la circa 350 000 de cazuri înregistrate atunci, la  numai 33 de cazuri raportate în anul 2018.

Sursa: Digi24.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata