Vremea rea continuă să facă ravagii în toată țara

De Jurnalul Național Actuale Meteo 123 citiri
4 min citire
 

România se împarte între furtuni și caniculă, iar specialiștii avertizează că fenomenele extreme vor continua și în următoarele zile. Directorul ANM, Elena Mateeescu a atras atenția asupra condițiilor caniculare și instabile din punct de vedere atmospheric, ce vor caracteriza perioada următoare, astfel că, vor fi înregistrate temperaturi ce vor depăși 35 de grade Celsius. Specialiștii în meteorologie avertizează că după ziua de ieri, considerată cea mai toridă din acest val de căldură, mai multe județe din țară vor fi lovite de furtuni violente, însoțite de descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină.

Cum va fi vremea în următoarele zile

Elena Mateescu, directorul Administrației Națională de Meteorologie (ANM), a declarat, în urmă cu puțin timp, că în zilele următoare vremea va fi caracterizată de temperaturi foarte ridicate, dar și de instabilitate, în aproape toate județele țării.

Deși termometrele nu vor mai arăta 45 de grade, așa cum s-a întâmplat joi, disconfortul termic ridicat și va exista în continuare, la care se va adăuga un grad ridicat de umiditate atmosferică. Populația este sfătuită să se pregătească pentru condiții meteo extreme și să ia măsuri de precauție în fața acestor fenomene periculoase.

Astfel, „Cu siguranță vom mai vorbi pe parcursul următoarelor ore de fenomene meteorologice specifice condițiilor de instabilitate atmosferică după o zi foarte călduroasă, cea mai călduroasă zi după acest val, dar care a adus pe lângă temperaturi resimțite de peste 45 de grade, să reamintim codul portocaliu de ieri care a fost caracterizat prin fenomene specifice.

Vor mai fi temperaturi care vor caracteriza o vreme caniculară. Maximele de azi vor fi între 34-37 de grade, inclusiv în Capitală, chiar dacă nu vom mai înregistra 39 de grade cum a fost ieri. Disconfort termic ridicat, un potențial mare, un grad mare de umiditate în aer. Ziua de azi va mai aduce fenomene specifice de instabilitate.”, a spus Elena Mateescu.

Câte grade vor arăta termometrele

Administrația Națională de Meteorologie (ANM), a arătat în prognoza meteo pentru astăzi și weekend că avem o vreme caniculară în cea mai mare parte a țării, cu temperaturi maxime cuprinse între 34 și 37 de grade Celsius. În București, temperaturile vor ajunge până la 35 de grade Celsius, în timp ce disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Pentru sâmbătă, temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade Celsius în majoritatea regiunilor, iar duminică între 36 și 38 de grade Celsius. Instabilitatea atmosferică accentuată se va resimți în următoarele zile în România, cu precădere în jumătatea de nord a țării și local în restul regiunilor. Meteorologii avertizează populația cu privire la existența perioadelor caracterizate de averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspectul de vijelie și posibile căderi de grindină.

În contextul prognozei meteo, cantitățile de precipitații vor depăși în medie 25-30 de litri pe metru pătrat, iar pe zone restrânse se pot înregistra chiar 40-60 de litri pe metru pătrat. În cazul în care apar fenomene meteorologice severe, populația este sfătuită să se adăpostească în locuințe sau alte spații închise, să evite zonele cu arbori, stâlpi sau panouri publicitare care pot fi afectate de vânt și să nu utilizeze aparate electrice conectate la rețea. De asemenea, monitorizarea atentă a avertizărilor emise de autorități este importantă pentru evitarea unor evenimente nefericite.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,