Vremea vine cu surprize mari pentru luna ianuarie 2024

De Jurnalul Național Actuale Meteo 207 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Cum va fi vremea în luna ianuarie, după ce decembrie a fost plină de surprize. Meteorologii au emis prognoza pentru perioada următoare și au dezvăluit cum stau lucrurile la început de an. Cum va fi vremea de Revelion și de Sfântul Ion.

Cum va fi vremea de Revelion?

Anul acesta am avut parte de un Crăciun extrem de călduros, cu temperaturi foarte ridicate pentru această perioadă. Maximele din 25 decembrie au fost de 19 grade, temperaturi-record față de anul trecut. Conform specialiștilor, au fost doborâte mai multe recorduri în această perioadă în ceea ce privește valorile maxime.

La fel de cald a fost și de Sfântul Ștefan, când termometrele au arătat 17 grade Celsius la Târgu Jiu, Slatina, Drăgășani, Stolnici, Târgoviște, Ploiești, Titu și la București – Băneasa. Vremea va rămâne la fel de bună tot restul anului, ceea ce înseamnă că și de Revelion va fi mai cald decât ne așteptam.

Temperaturile vor atinge și 13 grade celsius de Revelion și chiar și noaptea vor fi valori pozitie. Sunt anunțate minime negative doar în zonele depresionare din estul Transilvaniei, dar, în rest, vremea va fi mai călduroasă decât este normal pentru această perioadă.

În prognoza sa, „Chiar și în ultima zi, 31 decembrie, vom consemna valori cuprinse între 6 până la 12 – 13 Celsius, cu 11 – 12 grade în Capitală. La trecerea dintre ani, minimele vor fi unele pozitive în cea mai mare parte a țării, cu 4 – 6 grade în partea de vest, sud-est, în zona litoralului și cu minime de 1 – 2 grade în București.

Minime negative, spre -4 și -5 grade, vor fi doar în zonele depresionare din estul Transilvaniei.”, a spus, la Antena 3 CNN, directorul general ANM.

Cum va fi vremea la început de ianuarie?

Începând cu 1 ianuarie, o masă de aer tropicală va influența condițiile meteorologice din întregul spațiu geografic al țării noastre. Această influență va aduce o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă a anului, cu temperaturi medii cu 8-14 grade Celsius peste normalul așteptat în această perioadă.

Sunt așteptate ploi în Maramureș, Transilvania, Crișana și, izolat, regiunile estice ale țării, cu accent pe regiunile montane, în special în Munții Apuseni și Carpații Orientali, unde precipitațiile vor fi predominant sub formă de ploaie.

Vântul va avea rafale în general de peste 70-90 km/h în zonele montane înalte, iar în prima parte a săptămâniiși în regiunile joase de relief se vor înregistra intensificări locale și temporare, cu viteze de până la 45-55 km/h.

Temperaturile maxime vor oscila în general între 8 și 18 grade Celsius, aducând o perioadă neobișnuit de călduroasă. De asemenea, în zonele joase de relief sau în depresiuni, există posibilitatea apariției ceții.

Prognoza meteo completă pentru luna ianuarie

Pe data de 29 decembrie, vineri, conform informațiilor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie, se așteaptă o temperatură maximă de 13 grade Celsius în Capitală, în timp ce temperatura minimă va atinge 2 grade Celsius. Cerul va prezenta variații, fiind caracterizat drept variabil.

În ziua următoare, sâmbătă, 30 decembrie, temperaturile vor rămâne în teritoriul pozitiv. Maxima termică prognozată este de 12 grade Celsius, iar în timpul nopții se va simți o minimă termică de 3 grade Celsius. Cerul va fi parțial noros în această perioadă.

În cea de-a doua săptămână din luna ianuarie, valoarea medie a temperaturii aerului se va situa în apropierea normalului pentru această perioadă în majoritatea regiunilor din țară. În ceea ce privește cantitatea de precipitații, se așteaptă să fie ușor peste medie în jumătatea sudică a țării, în timp ce în restul regiunilor, aceasta va fi în linii mari în concordanță cu normalele specifice acestei perioade.

În perioada cuprinsă între 15 și 22 ianuarie 2024, temperaturile medii vor rămâne în general apropiate de cele obișnuite pentru această săptămână, acoperind întreaga întindere geografică a României. Prognoza indică faptul că vom avea o tendință generală de excedent în privința cantităților de precipitații în toate regiunile, cu accent sporit în zonele montane.

Sursa – playtech.ro