Vulcanul Popocatepetl din Mexic aruncă mai multe gaze și cenușă

De Jurnalul Național Actuale Externe 192 citiri
4 min citire
Un vulcan la sud-est de capitala mexicană a aruncat marți mai mult gaz și cenușă în cer, în timp ce autoritățile și-au menținut nivelul de avertizare la un pas sub alerta roșie.

Singura dată când vulcanul Popocatepetl a declanșat o alertă roșie pe sistemul guvernamental de tip semafor de când a ieșit din decenii de repaus în 1994 a fost în 2000. Ultima mare erupție a vulcanului a avut loc acum mai bine de 1.000 de ani.

Muntele de 5.425 de metri (17.797 de picioare) la doar 70 km (45 de mile) sud-est de Mexico City și cunoscut cu afecțiune sub numele de El Popo, eructa de zile întregi, împrăștiind orașele și culturile din statul Puebla în cenușă superfină.

„Când nu se întâmplă nimic, ne facem griji”, a spus o veselă Viridiana Alba, care vinde flori în piața centrală a Amecameca de 25 de ani. El Popo se ridică direct vizavi de standul ei.

„Știm că acum eliberează fum, asta eliberează energia pe care o deține”, a spus ea. Ash încă se odihnește pe copertina care îi umbrește plantele de când vântul i-a bătut drumul weekend-ul trecut. Orașul a fost zguduit de cutremurele vulcanului, dar atâta timp cât cenușa rămâne ușoară, ea crede că îi va ajuta plantele.

Vânturile au suflat un val mare de cenușă spre est peste statele Puebla și Veracruz și în cele din urmă Golful Campeche și nu numai.

Centrul Național pentru Prevenirea Dezastrelor din Mexic a declarat în raportul său de marți că mici cupole de lavă au continuat să se formeze în interiorul craterului, care au fost apoi distruse de explozii mici și moderate. Acesta a sfătuit că oamenii care trăiesc în comunitățile din apropierea vulcanului vor continua probabil acele explozii în zilele și săptămânile următoare.

Nu au fost ordonate evacuari, dar autoritățile au condus rute de evacuare, au pregătit câteva adăposturi și au făcut exerciții de simulare.

Pe Pasul Cortes, o mică autostradă care traversează o șa între Popocatepetl și vulcanul inactiv Iztaccihuatl, câteva zeci de vehicule de apărare civilă și soldați au blocat drumul marți.

Drumul era închis traficului și majoritatea cabanelor care atrag turiști erau goale.

Cástula Sánchez, în vârstă de 75 de ani, care vinde mâncare turiștilor în weekend, era convinsă că Popocatepetl se va stabili din nou și turiștii se vor întoarce. Ea locuiește în San Pedro Nexapa din apropiere, unde în urmă cu trei decenii lava a ajuns aproape de casa ei înainte ca ei să poată evacua, dar au fost cruțați.

Acum conduce un serviciu local de informații din spatele magazinului ei. Locuitorii îi aduc mesaje scurte mâzgălite pe o foaie de hârtie pe care apoi o citește printr-un difuzor pe care întreaga comunitate o poate auzi. Până acum autoritățile nu i-au cerut nimic, doar pentru a fi cu ochii pe ea.

În Amecameca, poliția a împărțit pamflete cu sfaturi despre pregătirea în cazul în care activitatea vulcanului crește. Broșura recomanda să aveți documente importante la îndemână, un rezervor de benzină plin, măști și prosoape de umezit dacă locuitorii trebuie să plece în grabă.

Activitatea de data aceasta nu a fost semnificativă pentru localnici până acum, dar efectele localizate ar putea fi reale pentru locuitorii de pe o parte a vulcanului, în timp ce totul este normal pe cealaltă.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: , ,