Zahărul şi sarea sunt alimentele care face rău la rinichi

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 118 citiri
4 min citire
Se ştie că, rinichii produc doi hormoni. Unul ajută la reglarea celulelor roșii din sânge, în timp ce al doilea este forma activă a vitaminei D și ajută la reglarea calciului.

La fel ca în orice altă parte a corpului, ceea ce mâncăm și bem are un impact substanțial asupra sănătății rinichilor, fie în bine, fie în rău. Nefrologii consultați de Parade explică legătura dintre dietă și sănătatea rinichilor, precum și tipul de alimente care dăunează cel mai mult rinichilor.

Alimentul care face rău la rinichi

În recomandările sale, Dr. Cynthia Silva, medic nefrolog la Outset Medical, spune că este important să avem o dietă bine echilibrată (dând prioritate alimentelor bogate în nutrienți, cum ar fi legumele, fructele, cerealele integrale și proteinele vegetale) și să ne hidratăm foarte bine.

Adăugarea anumitor ingrediente, în proporții mai mari, poate furniza minerale și alți compuși în cantități care depășesc aportul zilnic recomandat, suprasolicitând rinichii și afectându-le funcțiile.

Trebuie să gestionați și nivelul zahărului din sânge

la rândul său, medicul nefrolog Alice Cheddi spune că este important să gestionăm și nivelul zahărului din sânge, în special dacă avem diabet.

Astfel, „Diabetul este cauza principală a bolii cronice de rinichi. Menținerea unei diete sănătoase, săracă în zahăr, va ajuta la reducerea riscului de agravare a funcției renale. De asemenea, este important să beți multă apă. Este esențial să rămâneți hidratat, mai ales în timpul verii, astfel încât să nu aveți o urină concentrată. Acest lucru crește riscul de pietre la rinichi”, spune dr. Chedid.

Proteinele pot agrava boala

Astfel, „Persoanele cu boli renale ar putea avea nevoie să-și controleze cantitățile de proteine, sodiu, potasiu, fosfor și calciu”, spune dr. Chedid, amintind că persoanele cu afecțiuni renale ar trebui să fie atente în special la cât de multă proteină mănâncă, reducând în special proteinele animale.

„Alimentele bogate în proteine ​​vor face rinichii să lucreze mai greu și pot agrava boala”, susține ea.

Cel mai rău aliment pentru rinichi

Alimentul care face rău la rinichi. Există un tip de alimente, despre care nefrologii spun că este nociv pentru sănătatea rinichilor. Sunt alimentele bogate în sare, cum ar fi chipsurile, mezelurile și alimentele congelate ultraprocesate, cum ar fi pizza.

Dr. Emily Chang, nefrolog și profesor asociat de medicină la Universitatea din Chapel Hill School of Medicine, spune că acest lucru se datorează faptului că cei mai mari factori de risc pentru afecțiunile renale sunt diabetul și hipertensiunea arterială. Iar o dietă bogată în alimente sărate pot crește riscul pentru ambele afecțiuni.

De altfel, cercetările științifice arată că persoanele cu diabet și hipertensiune arterială au cu 50% mai multe șanse de a fi diagnosticate cu boală de rinichi.

„Alimentele bogate în sare pun presiune asupra rinichilor, deoarece acest organ are o mulțime de vase de sânge”, explică dr. Chang.

„Când tensiunea arterială este mare, aceasta este presiunea din vasele de sânge, ceea ce se traduce printr-o presiune pusă pe rinichi”, adaugă ea.

Aşadar, dacă aveți deja o boală de rinichi în stadiu avansat, dr. Chang spune că schimbarea dietei nu va fi suficientă pentru a face o diferență semnificativă. De aceea, este important să aveți obiceiuri alimentare sănătoase, înainte ca sănătatea să fie afectată.

Sursa – www.capital.ro

TAGGED: ,