3 trucuri eficiente pentru un dormitor răcoros pe timp de vară

Căldura excesivă este un inamic serios în timpul nopților de de vară. Locuința devine sufocantă din cauza soarelui care pătrunde în casă și o transformă într-o adevărată seră. Disconfortul provocat de zilele caniculare afectează calitatea somnului și, implicit, sănătatea întregului organism. De obicei, problemele apar seara, când în casă se acumulează căldura, transpiri, te sufoci și nu poți să adormi din cauza temperaturilor ridicate. Mai multe nopți agitate la rând vor fi resimțite de corpul tău și astfel îți va fi tot mai greu să te concentrezi la activitățile de peste zi. Câteva îmbunătățiri în dormitor te vor ajuta să obții un mediu răcoros care să îți asigure un somn liniștit.

1. Aerul condiționat: cea mai bună soluție

Instalația de aer condiționat dotată cu sistem de reglare a temperaturii și umidității este o soluție fără cusur. Aceasta îți va asigura un nivel acceptabil de confort în nopțile toride. În timpul zilei îți este mai ușor să suporți căldura din casă dacă te miști, faci duș sau consumi băuturi răcoritoare. Însă, dormitorul trebuie să fie un refugiu răcoros în care să te odihnești fără probleme. Ia în considerare montarea unui aparat de aer condiționat care să îți facă viața mai ușoară. În cazul în care crezi că este prea mult aer rece dacă îl instalezi în dormitor, așează-l în imediata apropiere a camerei, ca de exemplu pe hol.

 

Sistemele de climatizare au devenit un obiect de uz casnic indispensabil pentru orice locuință, așa că nu face rabat la calitate și instalează un aer condiționat cu care să controlezi perfect temperatura din casa ta.

2. Alege așternuturile potrivite

Vara, chiar și lenjeria de pat îți încălzește corpul dacă este confecționată din materiale nepotrivite. Pentru a face față temperaturilor ridicate, folosește o lenjerie de pat din bumbac 100% care să ajute organismul să respire atunci când dormi. Bumbacul este moale, plăcut la atingere și absoarbe foarte ușor transpirația. Inul sau chiar lâna fină sunt și ele mult mai bune decât materialele sintetice. Deși pare greu de crezut, lenjeriile din lână sunt mult mai răcoroase decât cele din poliester sau voal care încing corpul.

 

Mai poți alege și alternative realizate din fibre de bambus sau tencel, obținute în mod natural din lemn și plante, deosebit de fine, dar mai puțin rezistente ca bumbacul.

 

Ține cont ca nuanțele așternuturilor să fie deschise pentru a nu atrage căldura în timpul zilei. De asemenea, nu sunt indicate lenjeriile tratate pentru a rezista la spălare deoarece conțin substanțe chimice care pot provoca iritații atunci când este cald în încăpere.

3. Blochează lumina

Ca să ai răcoare în dormitor pe timpul nopții trebuie să ferești camera de căldura de peste zi. Cea mai bună protecție e să instalezi storuri ori jaluzele care să reflecte razele soarelui. La fel de potrivite sunt și draperiile deoarece acoperă întreaga suprafață a ferestrei. Cu cât gestionezi mai bine cantitatea de lumină care pătrunde în dormitor, cu atât vei dormi mai confortabil.

 

Poți să alegi draperii din materiale textile opace, jaluzele verticale sau venețiene ori rolete. În mod sigur, orice opțiune va fi o investiție excelentă dacă îți oferă întuneric în dormitor. Foliile aplicate pe geam și ferestrele opace te protejează și ele de căldura din timpul verii. Este important să blochezi pătrunderea luminii cât timp soarele este sus pe cer. Seara și la primele ore ale dimineții poți profita de răcoarea de afară.

 

În cazul în care vrei totuși un dormitor mai luminos, utilizează draperii din materiale cu un grad mai mare de transparență. Totodată, jaluzelele sunt indicate pentru că poți să  le închizi și să le deschizi cu ușurință, oricând ai nevoie.

În timpul verii trebuie să îi oferi organismului odihna de care are nevoie. Încearcă să menții un mediu răcoros în dormitor ca să treci cu bine peste zilele caniculare. Cel mai indicat ar fi să utilizezi simultan toate cele trei variante menționate mai sus ca să te asiguri că beneficiezi în permanență de un nivel înalt de confort.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata