4 tipuri de malware care pot compromite un website gazduit pe servere VPS

Securitatea reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi un plan pentru servere VPS. Desi companiile de hosting investesc constant in tehnologie pentru a garanta siguranta utilizatorilor, persoanele rau intentionate creeaza in continuare programe de tip malware, care ajung sa treaca de filtrele acestora. Iata 4 dintre cele mai frecvente amenintari cu care te poti confrunta!

  • Viermii informatici

Aceasta forma de malware este autoreplicanta, fiind cunoscuta inca din anul 1990. Pentru a se raspandi un vierme informatic, nu este nevoie de un fisier gazda executabil. In schimb, acest lucru se intampla prin intermediul unei retele sau a unei infrastructuri deja existente. Imediat ce este instalat, programul devine invizibil si incepe sa modifice resursele sau sa fure datele personale. Din acelasi motiv, viteza sistemului de operare poate sa scada foarte mult. Deschiderea porturilor pe servere VPS permite accesul de la distanta, precum si lansarea de atacuri de tip DDoS. Pe langa asta, sunt furnizate documente importante, parole, nume de autentificare si diverse contacte.

  • Calul troian

Daca observi un proces cu o denumire ciudata (ex: „hgmzjast”) si accesul la server s-a efectuat pe baza root, exista o sansa mare sa existe un cal troian. Acest virus solicita resursele serverului la maxim, fiind in acelasi timp extrem de daunator intimitatii tale. Caii troieni ajung sa fie instalati prin intermediul programele antivirus fake, precum si a emailurilor de tip spam, care promit diverse beneficii. Ulterior, sunt interceptate atat parolele, cat si detaliile bancare sau chiar informatiile despre identitate. De asemenea, se obtine control asupra retelei de computere si se poate sterge orice fisier pe servere VPS. Cel mai adesea, acest proces are loc prin intermediul unui trojan backdoor, dar se poate sa existe si alt tip de virus similar.

  • Ransomware

Termenul de „ransom” inseamna recompensa, iar acest malware se instaleaza pe dispozitivul victimei si ii tine datele blocate. Dupa aceea, urmeaza o santajare sau o amenintare cu privire la publicarea acestora, in cazul in care nu se plateste o suma de bani.  Acest tip de amenintare cibernetica a cauzat probleme atat companiilor mari de pe piata, cat si spitalelor, departamentelor de politie si chiar oraselor.

Un cal troian poate fi un ransomware, insa acesta nu sta ascuns. In schimb, mesajul virusului apare direct pe ecranul de pe servere VPS si poate solicita plata sub forma de criptomonede. Daunele aparute se pot repara de cele mai multe ori cu ajutorului unui program de backup.

  • Spyware

Dupa cum sugereaza si denumirea, acest malware este creat cu scopul de a spiona activitatile tale. Acesta se poate integra in sistemul de operare pentru a monitoriza intrarile de pe tastatura, precum si pentru a afla detaliile de conectare, mesajele personale sau istoricul navigarii. Desi pare o amenintare serioasa, este relativ usor de indepartat si nu creeaza daune foarte mari daca ajunge sa fie detectata la timp. Adesea, programele spyware pot veni din click-urile pe website-uri suspicioase, precum si din descarcarea unui program contaminat sau din fisierele atasate in email de catre utilizatori necunoscuti.

Cum sa imbunatatesti securitatea cibernetica pe servere VPS?

Desi companiile de gazduire web investesc mult pe partea de securitate, amenintarile online sunt la tot pasul. Din fericire, eliminarea si preventia acestora nu este o sarcina atat de dificila precum pare. Alege un pachet de gazduire VPS de la un brand stabil pe piata si te poti bucura de o securitate avansata la un pret accesibil!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata