5 alimente recomandate în afecțiunile inflamatorii

De Continut Sponsorizat Lifestyle Publicitate 63 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
Pentru gestionarea afecțiunilor inflamatorii, e indicat să ai o dietă echilibrată și sănătoasă, care să conțină și anumite alimente cunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatorii. Care sunt acestea, afli din textul de mai jos.

La nivel mondial, bolile inflamatorii afectează milioane de oameni. Iar pe lângă tratamentele medicale care le țin sub control, cei afectați pot adopta și un stil de viață echilibrat și sănătos. În urma a numeroase studii, s-a constatat că o dietă alimentară bine echilibrată și bogată în nutrienți, spre exemplu, poate ajuta la reducerea inflamației și la ameliorarea simptomelor. În rândurile de mai jos, vei vedea care sunt alimentele indicate și ce beneficii au ele pentru cei care suferă de afecțiuni inflamatorii.

Peștele gras, o sursă excelentă de acizi grași esențiali

Studiile arată că omega-3 are capacitatea de a reduce nivelurile de compuși care sunt implicați în inflamația cronică. Prin urmare, consumul regulat de pește gras poate reduce riscul de a dezvolta afecțiuni inflamatorii precum guta și poate diminua simptomele la persoanele deja afectate.

În plus, peștele gras este bogat în proteine de înaltă calitate și vitamine, cum ar fi vitamina D și vitamina B12. Pentru a maximiza beneficiile, este recomandat consumul de pește gras de cel puțin două ori pe săptămână.

Fructele de pădure au proprietăți antiinflamatorii

Antioxidanții conținuți de fructele de pădure ajută la combaterea stresului oxidativ, care poate agrava inflamația și deteriorarea celulară. Studiile sugerează că o dietă bogată în fructe de pădure poate reduce markerii inflamatori și poate îmbunătăți funcția imunitară.

Afinele, murele și zmeura, spre exemplu, sunt fructe recomandate inclusiv dacă suferi de psoriazis. Acestea se recomandă a fi consumate proaspete, nu sub formă de gem, dulceață sau compot. Le poți combina la micul dejun cu fulgi de ovăz sau le poți consuma ca atare, la o gustare.

Legumele cu frunze verzi (spanac, varză, țelină, broccoli) sunt bogate în compuși cu efect antiinflamator

Legumele cu frunze verzi sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți. Acestea  ajută la reducerea inflamației. În plus, ele sunt surse excelente de vitamina E, care joacă un rol important în protejarea organismului împotriva inflamației cronice. Vitamina E acționează ca un antioxidant puternic, neutralizând radicalii liberi și protejând celulele de daunele oxidative.

Se recomandă consumul zilnic al acestor legume cu frunze verzi. Ele poți fi consumate sub formă de supe-creme, salate sau piure.  În cazul afecțiunilor inflamatorii, nu este indicat consumul legumelor sub formă de conserve.

Semințele de in și de chia ajută la reducerea inflamației din organism

Consumul regulat de semințe de in și chia poate ajuta la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Acestea conțin antioxidanți și alți compuși care pot ajuta la combaterea inflamației și la protejarea împotriva bolilor cronice. De asemenea, și migdalele conțin fitonutrienți care contribuie la reducerea inflamației.

Aceste alimente pot fi consumate sub formă de gustări, budincă sau adăugate în salate, pentru a beneficia de proprietățile lor nutritive.

Avocado este un fruct cu proprietăți antiinflamatorii

Avocado este bogat în grăsimi sănătoase, în special acizi grași mononesaturați, care sunt benefici pentru sănătatea inimii și pot ajuta la reducerea inflamației. Mai mult, el este bogat în fibre, vitamine și minerale esențiale, cum ar fi potasiul, vitamina K, vitamina E și vitamina C. Toate acestea ajută organismul să funcționeze în parametri normali.

Avocado poate fi consumat proaspăt, în salate sau smoothie. De asemenea, este excelent în combinație cu banane sau cu un ou fiert, la micul dejun. Atenție, deși poate fi tentant, pentru cei cu afecțiuni inflamatorii, nu este recomandat să combini avocado cu legume verzi necoapte, precum roșiile sau ardeiul gras!

În concluzie, cu o dietă echilibrată și câteva alimente sănătoase consumate frecvent, bolile inflamatorii pot fi ținute sub control.