5 metode prin care te recuperezi după o zi caniculară

De Continut Sponsorizat Lifestyle Publicitate 42 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Încălzirea globală face ca verile să devină tot mai fierbinți, iar canicula care odată dura 2-3 zile să se prelungească la câteva săptămâni. Chiar dacă mulți dintre noi au senzația că fac față ușor temperaturilor ridicate, corpul se resimte, iar stresul termic la care este supus îl slăbește, făcându-l vulnerabil în fața unor afecțiuni grave.

Este important să ne protejăm cât mai bine de căldură și soare, dar în același timp este absolut esențial să ne recuperăm după o zi caniculară, pentru a ne menține într-o formă bună și a ne proteja sănătatea.

Iată cum te recuperezi după o zi caniculară:

Relaxează-te

Oboseala accentuată este simptomul predominant la finalul unei zile caniculare, mai ales dacă activitățile tale au implicat petrecerea mai multor ore afară, în soare. Pentru a preveni stările de epuizare este recomandat să faci pauze de odihnă în timpul zilei, ori de câte ori ai ocazia, într-un loc bine ventilat și umbros. Ar fi ideal să te poți întinde pe o canapea, cu picioarele ridicate deasupra nivelului inimii. În cazul în care ai crampe musculare – care apar frecvent atunci când afară temperaturile sunt aproape de 40 de grade Celsius – este necesar să te oprești din ceea ce faci și să te relaxezi, eventual să faci un masaj dacă ai posibilitatea ori să cauți un loc cu fotolii de masaj, care sunt niște echipamente senzaționale și în aceste împrejurări. Este suficientă chiar și o ședință de 10 minute pentru a depăși neplăcerile de acest gen și pentru a-ți restabili o formă fizică optimă.

Hidratarea este vitală

În perioadele cu căldură extremă trebuie să consumi mai multe lichide decât în mod normal. Bea apă în mod constant pe timpul zilei, iar seara, când ajungi acasă, un suc natural de fructe te va pune pe picioare. Medicii recomandă 3 litri de apă pe zi, consumați treptat, pe tot parcursul zilei, la o temperatură moderată. Lichidele foarte reci îți pot provoca neplăceri destul de mari, cel mai frecvent crampe stomacale, și trebuie evitate. De asemenea, evită consumul de băuturi dulci și alcoolice, care provoacă deshidratare.

Aer condiționat

Aerul condiționat este poate cel mai eficient mijloc prin care să previi sau să reduci supraîncălzirea corpului, potrivit Better Health. Prin urmare, ori de câte ori ai ocazia, intră într-un loc cu aer condiționat și vei vedea că în timp foarte scurt te vei simți mai bine.

Fă un duș rece

Un duș rece este o metodă bună de a regla rapid temperatura corpului după mai multe ore de expunere la căldură și îți va reda energia. Dar „rece” înseamnă în această situație „la temperatura camerei”, pentru că dacă apa este rece ca gheața îți poți face mai mult rău. Pe timpul zilei îți poate fi foarte util un prosop înmuiat în apă rece înfășurat în jurul capului sau al bustului.

Consumă fructe

Fructele vor fi masa ideală la finalul unei zile caniculare, pentru că îți vor compensa rapid nutrienții esențiali pierduți prin transpirație. Spre exemplu, potasiul atât de necesar organismului se elimină prin transpirație, dar poate fi completat prin consumul de căpșuni, piersici și pepene galben. Dar orice fruct zemos va face minuni pentru organism în perioadele caniculare, astfel că îți recomandăm să le consumi la ordinea zilei, în cantități cât mai mari.