Acordul Iran-Arabia Saudită nu este un regres pentru SUA, spun analiştii

În Washington, DC,  Statele Unite au descris acordul de normalizare intermediat de China dintre Arabia Saudită și Iran drept „un lucru bun”, în ciuda mesajului pe care îl poate transmite despre scăderea influenței SUA în regiune.

Pactul dintre Riad și Teheran, anunțat săptămâna trecută la Beijing, nu face decât să cimenteze realitatea rolului în creștere al Chinei ca partener comercial important – și acum diplomatic – în Golf, spun analiștii.

Aceștia adaugă că Washingtonul, cu abordarea sa de confruntare față de Teheran, nu a fost în măsură să intermedieze apropierea, dar poate beneficia totuși de pe urma ei, în ciuda alarmei pe care au sunat-o unii șoim americani.

„Faptul că Teheranul și Riad au decis să îngroape securea războiului este bun pentru toată lumea”, a spus Jorge Heine, profesor la Universitatea din Boston.

„Este bine pentru Statele Unite. Este bine pentru China. Este bine pentru Orientul Mijlociu.”

Heine, care a servit anterior ca ambasador al Chile în China, a declarat că pactul dintre cei doi rivali din Orientul Mijlociu a reprezentat „renovarea Chinei în marile ligi ale diplomației”, dar asta nu înseamnă că este un regres pentru SUA.

Totuși, el a spus lui Al Jazeera că acordul ar trebui să-l determine pe Washington să-și regândească politicile de confruntare față de alte țări.

Apropierea Teheran-Riad urmează ani de tensiuni care s-au răspândit în Orientul Mijlociu, mai ales în Yemen, unde conflictul dintre guvernul susținut de Arabia Saudită și rebelii Houthi aliați Iranului a declanșat o criză umanitară imensă.

Declarația comună de anunțare a acordului a subliniat rolul Chinei în apropiere (China Daily via Reuters) Rolul Chinei

Detaliile exacte ale acordului nu au fost făcute publice, dar o declarație comună din 10 martie spunea că pactul afirmă „respectul pentru suveranitatea statelor și neamestecul în afacerile interne ale statelor”.

Cele două țări au convenit, de asemenea, să reia relațiile diplomatice care fuseseră suspendate din 2016 și să revigoreze pactele de securitate și culturale care au trecut de zeci de ani.

Iranul și Arabia Saudită au purtat runde anterioare de discuții în Irak și Oman. Pactul de săptămâna trecută, însă, a fost încheiat în China, fiind prezent înalt diplomatul Beijingului, Wang Yi, pentru a strânge mâna secretarului suprem al Consiliului de Securitate Națională al Iranului, Ali Shamkhani, și a consilierului saudit pentru securitate națională, Musaad bin Mohammed Al Aiban.

Declarația comună l-a creditat pe președintele chinez Xi Jinping pentru „inițiativa nobilă” de a reuni Arabia Saudită și Iranul.

Xi a vizitat Arabia Saudită în decembrie anul trecut și, în februarie, sa întâlnit cu președintele Iranului Ebrahim Raisi în China.

Analiştii spun că rolul Chinei în asigurarea acordului nu ar trebui să-i îngrijoreze pe factorii de decizie de la Washington, care a făcut din concurenţa cu Beijingul o prioritate politică de vârf.

Dina Esfandiary, consilier principal pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord la grupul de reflecție International Crisis Group, a declarat că destinderea va „crește potențial stabilitatea regională”, care este, de asemenea, un obiectiv al politicii de la Washington.

Ea a adăugat că SUA rămâne de departe partenerul de securitate preferat pentru statele arabe din Golf.

China este un important importator de petrol din Golf, atât din Iran, cât și din Arabia Saudită. Între timp, SUA s-au îndepărtat în mare măsură de importurile de energie din Orientul Mijlociu, deoarece și-au mărit capacitatea de producție acasă.

„Din cauza influenței economice pe care China o are în regiune, inevitabil importanța sa crește”, a spus Esfandiary pentru Al Jazeera.

Ea a adăugat că o îngrijorare pe termen lung pentru SUA este că influența crescândă chineză ar putea diminua în cele din urmă influența Washingtonului asupra aliaților săi din Golf.

‘Un lucru bun’

Deocamdată, oficialii americani nu intră în panică din cauza acestei perspective – cel puțin nu public.

„În ceea ce privește acordul la care sa ajuns între Arabia Saudită și Iran cu implicarea Chinei, din perspectiva noastră, orice poate ajuta la reducerea tensiunilor, la evitarea conflictelor și la stoparea în orice fel acțiunilor periculoase sau destabilizatoare ale Iranului este un lucru bun”, a declarat secretarul de stat american. Antony Blinken a declarat reporterilor miercuri.

Gerald Feierstein, cercetător senior pe diplomația SUA la think tank-ul Institutului din Orientul Mijlociu, a declarat că implicarea Chinei în acord ar fi putut fi exagerată, citând discuțiile care au avut deja loc în Irak și Oman.

Acordul „este în concordanță cu ceea ce SUA au considerat calea corectă de urmat, și anume reducerea tensiunii și încercarea de a aduce Iranul înapoi în comunitatea internațională într-un fel”, a spus Feierstein.

El a adăugat că absența SUA de la strângerea de mână în trei căi de la Beijing nu înseamnă mare lucru, deoarece Washingtonul nu are relații cu Teheranul.

„Simplul fapt este că SUA nu ar fi putut juca acest rol”, a declarat Feierstein, un fost diplomat american care a fost ambasador în Yemen, pentru Al Jazeera.

El a spus că destinderea nu este o dezamăgire a Arabiei Saudite la adresa SUA. Mai degrabă, Feierstein îl vede ca pe o reafirmare a abordării strategice a regatului de a nu lua parte în competiția marii puteri.

El a menționat că, cam în același timp cu pactul său de normalizare cu Iranul, Arabia Saudită a oferit și ajutor Ucrainei și a încheiat un acord de 37 de miliarde de dolari cu compania de avioane americană Boeing – o mișcare pe care Casa Albă a lăudat-o săptămâna trecută.

Dosarul nuclear

Unde destinderea poate complica lucrurile pentru Washington este în eforturile sale de a limita programul nuclear iranian. Președintele american Joe Biden a promis în repetate rânduri că nu va permite Teheranului să obțină o armă nucleară, pe care Iranul neagă că o caută.

Dar mai multe runde de discuții indirecte dintre Washington și Teheran, începând cu 2021, nu au reușit să restabilească acordul din 2015, care a făcut ca Iranul să își reducă programul nuclear în schimbul ridicării sancțiunilor împotriva economiei sale.

Administrația Biden spune acum că o revenire la pactul nuclear, cunoscut sub numele de Planul de acțiune cuprinzător comun (JCPOA), „nu mai este pe ordinea de zi”, deoarece continuă să pună sancțiuni împotriva Iranului.

Apropierea ar putea ajuta Teheranul să-și rupă izolarea economică, oficialii saudiți vorbind deja despre începerea investițiilor în Iran odată ce acordul va fi implementat.

În ciuda eforturilor blocate de a restabili JCPOA, oficialii americani spun că diplomația este cea mai bună modalitate de a aborda programul nuclear al Iranului. Totuși, Washingtonul nu a exclus o opțiune militară împotriva instalațiilor nucleare ale Iranului.

„Am fost foarte clar că ne vom asigura, prin toate mijloacele necesare, că Iranul nu va dobândi niciodată o armă nucleară”, a declarat Departamentul de Stat la începutul acestei luni.

Feierstein a spus că acordul iranio-saudit face mai dificil un ipotetic atac militar american sau israelian împotriva Iranului. Fără Arabia Saudită să fie „parte din acest efort”, fie permițând ca teritoriul său să fie folosit pentru operațiuni militare, fie permițând aeronavelor să treacă deasupra capului, un atac asupra Iranului ar fi „mult mai complicat”, a explicat Feierstein.

Annelle Sheline, cercetător la Institutul Quincy pentru ambarcațiuni responsabile de stat, un think tank american care se opune intervențiilor militare, a fost de acord cu această evaluare. Dar ea a spus că complicațiile ar putea fi un bun factor de descurajare pentru Washington.

„Cu siguranță nu ar fi în interesul SUA să se lase târât într-un război între Israel și Iran, așa cum par să meargă lucrurile în ultimele săptămâni și luni”, a spus Sheline pentru Al Jazeera.

Ea a adăugat că apropierea Iran-Arabia Saudită face o astfel de confruntare mai puțin probabilă, deoarece israelienii sunt acum „mai puțin încrezători că un fel de coaliție arabă va veni în spatele lor” ca sprijin.

Sursa – www.aljazeera.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata