Acordul pentru ridicarea plafonului datoriilor a trecut de Senatul SUA, se îndreaptă către Biden

De Jurnalul Național Externe Politică 225 citiri
11 min citire

Inrolare trafic.ro
Senatul Statelor Unite a votat pentru aprobarea unui acord bipartizan care ar crește plafonul datoriei țării, eliminând ultimul obstacol major al proiectului de lege înainte de a ajunge la biroul președintelui Joe Biden.

Având în vedere că Biden se așteaptă să semneze noul proiect de lege adoptat, decizia de joi este destinată să evite catastrofa economică, rămânând doar câteva zile până când SUA ar trebui să-și plătească datoria pe 5 iunie.

Senatorii au votat cu 63 la 36 în favoarea legislației, care a fost dezbătută în negocierile de multe ori târziu între echipele care îl reprezintă pe Biden democrat și președintele Camerei republicane Kevin McCarthy – două cifre adesea în dezacord – weekendul trecut.

Acesta a fost adoptat miercuri de Camera Reprezentanților.

Decizia Senatului cu privire la acordul privind plafonul datoriilor a fost precedată de o serie de voturi rapide – limitate la 10 minute fiecare – asupra numeroaselor amendamente care au fost ridicate, fiind necesari 60 de a pentru adoptarea fiecăruia.

Liderii Senatului susțin acordul

În preajma votului de joi, liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, și liderul minorității, Mitch McConnell, și-au adunat sprijinul partidelor respective pentru a susține acordul, care ar suspenda limita de împrumut federal până în ianuarie 2025.

La etajul Senatului, Schumer, un democrat, a invocat succesul bipartizan al proiectului de lege în camera inferioară ca model la care să aspire camera superioară.

„Votul de aseară a Camerei a fost o afirmare răsunătoare a bipartizanității”, a spus Schumer, arătând la 314 la 117 de miercuri în favoarea acordului privind plafonul datoriei.

Dar marjele de succes au fost mai înguste în Senatul de 100 de membri, unde democrații dețin o majoritate subțire de 51 de locuri. Senatorii de ambele părți ale culoarului s-au declarat împotriva proiectului de lege, cerând amendamente la orice, de la cheltuielile militare până la construcția conductelor.

Cu toate acestea, vorbind joi cu colegii săi din Senat, Schumer a promis că Senatul va rămâne în sesiune până când va fi adoptat un proiect de lege, subliniind că data implicită este la doar patru zile.

„Vom continua să lucrăm până când treaba se va termina. Timpul este un lux pe care Senatul nu îl are dacă vrem să prevenim implicit”, a spus Schumer. El a criticat, de asemenea, cererile de modificare a limbii acordului.

„În acest moment, orice întârziere inutilă sau orice reținere de ultim moment ar fi un risc inutil și chiar periculos. Și orice modificare a acestui proiect de lege care ne obligă să-l trimitem înapoi în Parlament ar fi cu totul inacceptabilă. Aproape ar garanta implicit.”

Concesiunile un punct de vânzare pentru republicani

Între timp, McConnell, omologul republican al lui Schumer, a pus în joc bona credința conservatoare a proiectului de lege pentru un partid puternic divizat în privința meritelor sale.

„Legea de responsabilitate fiscală evită consecințele catastrofale ale nerespectării datoriei națiunii noastre. Și, la fel de important, face cel mai serios progres din ultimii ani pentru a reduce dependența nesăbuită de cheltuieli a democraților de la Washington”, a declarat McConnell pentru Senat.

Marți, Biroul de Buget al Congresului a estimat că deficitul bugetar al guvernului federal ar putea fi redus cu 1,5 trilioane de dolari până în 2033, în condițiile acordului privind plafonul datoriei.

Această reducere s-ar produce în primul rând prin plafoanele acordului asupra cheltuielilor discreționare nemilitare, care ar fi menținute la nivel fix în 2024 și ar crește cu doar un procent în 2025. Proiectul de lege ar recupera, de asemenea, banii neutilizați pentru ajutor COVID și fondurile acordate anterior Impozitului Intern. Service (IRS), organismul guvernamental de colectare a impozitelor.

Acordul ar obliga, de asemenea, guvernul să reia colectarea plăților din împrumuturile federale pentru studenți, lucru care a fost suspendat în timpul pandemiei de COVID.

Liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, s-a confruntat cu opoziția față de acordul privind plafonul datoriilor din partea segmentelor de extremă dreaptă ale partidului său (J Scott Applewhite/AP Photo) Dezbatere asupra cheltuielilor militare

Dar republicanii din Senat s-au declarat puternic joi împotriva cheltuielilor militare alocate în acord, argumentând că acestea sunt prea mici pentru a permite SUA să concureze pe scena globală.

Acordul privind plafonul datoriilor propune plafonarea cheltuielilor militare la 886 de miliarde de dolari pentru anul fiscal 2024, o creștere cu trei procente față de acest an. Pentru ultimul an fiscal, 2022, SUA au cheltuit 877 de miliarde de dolari pentru apărare – cel mai mare buget militar al oricărei țări din lume.

Totuși, senatori precum Susan Collins din Maine și Tom Cotton din Arkansas au subliniat că creșterea cheltuielilor pentru apărare în cadrul acordului va fi depășită de inflație – o amenințare, au spus ei, pentru puterea armatei americane.

„Acesta nu este un buget bazat pe amenințări. Acesta este un buget de compromis politic pentru oamenii care au pierdut din vedere ceea ce are nevoie țara. Avem nevoie de siguranță și securitate”, a spus senatorul Lindsey Graham din Carolina de Sud într-un discurs pasional. „Nu-mi spuneți că un buget de apărare cu 42 de miliarde de dolari sub inflație finanțează integral armata.”

Inițial, Graham și alți republicani soliciți au afirmat că Senatul va continua să dezbată până marți, dacă nu vor fi alocați mai mulți bani pentru a susține armata și a sprijini Ucraina în timp ce se confruntă cu invazia rusă.

Dar, ulterior, Graham a revenit în discuție pentru a încuraja conducerea Senatului să urmărească un supliment pentru a aborda preocupările legate de cheltuielile militare mai târziu în acest an. Și Schumer a urcat el însuși pe podium în mijlocul voturilor amendamentelor pentru a vorbi direct criticilor.

„Acest acord privind plafonul datoriilor nu limitează capacitatea Senatului de a-și aloca fonduri suplimentare de urgență pentru a ne asigura că capacitățile noastre militare sunt suficiente pentru a descuraja China, Rusia și ceilalți adversari ai noștri și pentru a răspunde amenințărilor la securitate națională în curs și în creștere”, a spus Schumer.

Senatorul Tim Kaine, democrat, a încercat să adauge un amendament pentru a bloca o conductă inclusă în proiectul de lege privind plafonul datoriei (J Scott Applewhite/AP Photo) Îngrijorări din partea stângă

Mai multe critici au fost ridicate în Senat de către democratul din Virginia, Tim Kaine, care s-a opus includerii conductei Mountain Valley în acordul privind plafonul datoriei.

Conducta de gaz natural de 489 de kilometri (304 mile) a fost controversată în statul lui Kaine, protestele fiind lansate pentru a opri construcția acesteia să traverseze pădurea Appalachian și proprietatea privată deopotrivă.

„Ar fi fost intenția mea să fiu un susținător al înțelegerii în ciuda imperfecțiunilor sale”, a spus Kaine, invocând conducta ca principală obiecție.

El a introdus un amendament pentru a scoate proiectul de lege de limbajul conductei.

„Când faci un proiect de conductă și îl aprobi și îi dai unei companii private dreptul de a lua pământul oamenilor, ar trebui să o faci cu atenție după o deliberare semnificativă.”

Și miercuri, senatorul Vermont Bernie Sanders postat pe Twitter că va vota „nu” acordului, în semn de protest față de poverile pe care a spus că le va pune asupra clasei sărace și mijlocii.

„Voi vota nu asupra acordului privind limita datoriilor pentru că nu reduceți deficitul pe spatele americanilor care se luptă deja”, a scris el.

Președintele american Joe Biden – văzut aici în Colorado Springs, Colorado, miercuri – a fost unul dintre arhitecții din spatele acordului privind plafonul datoriilor (Kevin Lamarque/Reuters) O înțelegere de lungă durată.

Acordul de 99 de pagini privind plafonul datoriilor a fost controversat de ambele părți ale diviziunii politice de când a fost anunțat pe 27 mai.

Democrații au condamnat reducerile bugetare de facto care ar putea afecta inițiativele rețelei de protecție socială. Ei s-au opus, de asemenea, la cerințele suplimentare de muncă adăugate la Programul de asistență pentru nutriție suplimentară (SNAP), cunoscut sub numele de timbre alimentare, precum și la programul de asistență temporară pentru familiile nevoiașe (TANF).

Republicanii, între timp, au denunțat faptul că reducerile de cheltuieli nu au fost atât de abrupte pe cât se spera inițial.

Un proiect de lege anterior de 320 de pagini – adoptat de Casa condusă de republicani în aprilie, dar amenințat cu un veto al Casei Albe – ar fi redus cheltuielile guvernamentale și ar fi impus o limită mai strictă a creșterii plafonului datoriilor, ridicându-l cu 1,5 trilioane de dolari pentru aproximativ un an. . De asemenea, ar fi vizat elementele semnături ale politicii interne a lui Biden, inclusiv creditele fiscale pentru inițiativele de energie curată.

Acordul Biden-McCarthy privind plafonul datoriei a fost însă poziționat ca un compromis. A redus unele dintre condițiile pe care republicanii le-au pus pentru ridicarea plafonului datoriilor – în timp ce Casa Albă Biden s-a retras de la cererea sa inițială pentru o creștere „curată”, fără nicio condiție.

 

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: