Acordul privind plafonul datoriei SUA se închide pe măsură ce implicit se profilează

De Jurnalul Național Externe Politică 122 citiri
5 min citire
Președintele american Joe Biden și cel mai important republican al Congresului Kevin McCarthy se apropie de un acord care ar ridica plafonul datoriei guvernului de 31,4 trilioane de dolari timp de doi ani, limitând în același timp cheltuielile pentru majoritatea programelor, spun știrile.

Un default ar putea deranja piețele financiare globale și ar putea împinge Statele Unite într-o recesiune majoră. Agenția de rating de credit DBRS Morningstar a examinat SUA pentru o posibilă retrogradare joi, făcând ecou avertismentelor similare din partea Fitch, Moody’s și Scope Ratings.

Fitch a avertizat că ar putea retrograda ratingul triplu A al SUA din cauza „brinkmanship” peste limita datoriei. O altă agenție, S&P Global, a retrogradat datoria SUA în urma unui impas similar cu plafonul datoriei în 2011.

Confruntarea de luni de zile a speriat Wall Street, împovărând acțiunile americane și împingând costul împrumuturilor la nivel național. Secretarul adjunct al Trezoreriei Wally Adeyemo a declarat că îngrijorările legate de plafonul datoriei au crescut până acum costurile cu dobânzile guvernului cu 80 de milioane de dolari.

Acordul potențial ar crește finanțarea pentru cheltuielile discreționare pentru militari și veterani, menținând în esență cheltuielile discreționare non-apărare la nivelurile din anul curent, a declarat un oficial, care a cerut anonimatul, agenției de presă Reuters.

„A sosit timpul pentru toate aceste jocuri de aici”, a declarat reprezentantul democrat Don Davis, un veteran al Forțelor Aeriene ale SUA, la o conferință de presă.

Reprezentantul Kevin Hern, care conduce puternicul Comitet Republican de Studiu, a declarat pentru Reuters că un acord va fi probabil până vineri după-amiază.

Casa Albă ia în considerare reducerea planului său de a spori finanțarea la Serviciul Fiscal Intern pentru a angaja mai mulți auditori și a viza americanii bogați, a spus oficialul.

Un al doilea oficial american a spus că finanțarea IRS este o problemă deschisă, dar scopul principal este să se asigure că agenția execută prioritățile președintelui, chiar dacă există o mică tunsoare sau finanțarea este mutată.

Acordul final ar specifica suma totală pe care guvernul ar putea-o cheltui pe programe discreționare, cum ar fi locuințe și educație, potrivit unei persoane familiarizate cu discuțiile, dar nu va împărți aceasta în categorii individuale. Cele două părți se află la o distanță de doar 70 de miliarde de dolari, la o cifră totală care ar depăși cu mult 1 trilion de dolari, potrivit unei alte surse.

‘Nu este usor’

Cele două părți s-au întâlnit virtual joi, a spus Casa Albă. Biden a spus că încă nu sunt de acord cu privire la unde ar trebui să cadă reducerile.

„Nu cred că toată povara ar trebui să revină americanilor din clasa de mijloc și din clasa muncitoare”, a spus el reporterilor.

Președintele Camerei McCarthy a declarat că cele două părți nu au ajuns la un acord. „Știam că acest lucru nu va fi ușor.”

Nu este clar cât de mult timp a mai rămas Congresului pentru a acționa. Departamentul de Trezorerie a fost avertizat că ar putea fi în imposibilitatea de a-și acoperi toate obligațiile încă de la 1 iunie, dar joi a declarat că va vinde datorii în valoare de 119 miliarde de dolari care vor fi scadente la acea dată, sugerând unor observatori ai pieței că nu este un fier de călcat. -termen îmbrăcat.

„Au sugerat în trecut că nu vor anunța acțiuni pe care nu credeau că au mijloacele pentru a le rezolva”, a declarat Gennadiy Goldberg, strateg principal al ratelor la TD Securities din New York. „Deci cred că este o notă pozitivă.”

Orice acord va trebui să treacă de Camera Reprezentanților controlată de republicani și de Senatul controlat de democrați. Acest lucru ar putea fi dificil, deoarece unii republicani de dreapta și mulți liberal-democrați au spus că sunt supărați de perspectiva unui compromis.

„Nu cred că toată lumea va fi fericită la sfârșitul zilei. Nu așa funcționează sistemul”, a spus McCarthy.

Potrivit reprezentantului democrat Mark Takano, Biden a rezistat propunerilor republicane de a întări cerințele de muncă pentru programele împotriva sărăciei și de a relaxa regulile de foraj de petrol și gaze.

Democrații și-au concentrat atacurile asupra a ceea ce au spus că ar fi reduceri devastatoare ale ajutorului federal pentru veterani – de la asistență medicală și ajutoare alimentare până la asistență pentru locuințe – dacă republicanii își iau drumul în negocieri.

Sursa – www.aljazeera.com