Actiunile Tesla sunt sub presiune. Ce solutii pregateste Elon Musk?

La sfarsitul lunii iulie, actiunile Tesla se depreciasera cu circa 14% pe Bursa de la New York, dupa ce producatorul american de masini electrice a raportat o pierdere trimestriala mai mare decat estimau analistii. Elon Musk, directorul general al companiei, este fara doar si poate un adevarat jucator, astfel ca a gasit rapid solutii pentru a-si repune afacerea pe roate.

La inceputul lunii iulie, reprezentantii Tesla faceau un anunt triumfator. Livrasera un numar record de vehicule in trimestrul al doilea din 2019: 77.550 de vehicule Model 3 in trimestrul doi din 2019, in timp ce analistii se asteptau la 73.144 unitati. In perioada mentionata livrarile tuturor modelelor au inregistrat un avans de 51%, la 95.200 vehicule, inclusiv 17.650 masini Model S si X. Analistii estimau livrari totale de 89.084 unitati. La Bursa de la New York actiunile Tesla au urcat cu 7% imediat dupa publicarea rezultatelor trimestriale.

 

Cu toate acestea, la numai cateva saptamani, pe 25 iulie, actiunile Tesla Inc au inregistrat o scadere dramatica: -14%. Obligatiunile companiei au fost si ele tranzactionate in scadere, asta la o zi dupa ce producatorul de masini electrice a declarat ca obtinerea de profit se amana si a raportat o pierdere de 408 milioane de dolari in trimestrul al doilea, mai mica comparativ cu rezultatul negativ de 718 milioane de dolari din aceasi perioada a anului trecut, insa peste estimarile analistilor. Momentul s-a dovedit o oportunitate pentru investitorii dispusi sa cumpere actiuni Tesla.

Mai mult, anuntul a coincis si cu decizia lui Jeffrey Brian Straubel, co-fondator si cel care a ocupat mai bine de 15 ani functia de director tehnic, de a renunta la post in favoarea unui rol de consilier.

Elon Musk a mai declarat atunci ca, pentru cel de-al treilea trimestru anticipeaza profit zero, in vreme ce se asteapta ca abia pe ultimele trei luni ale anului sa inregistreze profit, transmite Reuters. Afirmatiile l-au costat.

Desi a spus ca se concentreaza mai putin pe profit si mai mult pe cresterea volumului, extinderea capacitatii de productie si generarea de capital, inrautatirea previziunilor de profit ale companiei a sters peste 6 miliarde de dolari din capitalizarea de piata a producatorului de automobile.

Acest lucru a contrastat cu promisiunile facute de Musk in urma cu un an, potrivit carora Tesla va fi profitabila, iar fluxul de capital va fi pozitiv. „Pentru ca Tesla sa fie mai mult decat o nisa, una dintre principalele provocari va fi sa isi imbunatateasca profilul marjei brute”, a scris un analist al Credit Suisse intr-o nota de cercetare.

Wedbush Securities a redus pretul tinta al actiunilor Tesla de la 230 de dolari la 220 de dolari per unitate.

 

Care e planul pus la cale de Elon Musk?

Tesla a reiterat obiectivul de a ajunge la o productie de 10.000 de vehicule pe saptamana la nivel global, pana la sfarsitul acestui an. Noua uzina Gigafactory din Shanghai va incepe productia de Model 3 deja in acest an.

Rezultatele financiare dezamagitoare “pun la indoiala calea spre profitabilitate a Tesla”, a declarat analistului Ryan Brinkman de la JPMorgan, citat de Bloomberg. Potrivit lui Brinkman, Tesla se va axa pe vanzarile Model 3 pentru cresterea veniturilor. Totusi, acesta noteaza ca masina ar putea fi “neprofitabila structural”.

“Livrarile record din trimestrul al doilea, soldate cu o pierdere mai mare decat cea estimata, reprezinta un exemplu clar ca Tesla va intampina greutati sa recreeze succesul din SUA pe pietele externe, unde producatorii autohtoni, bine pozitionati si finantati, se bucura de avantajul terenului de acasa”, a comentat si analistul Bloomberg Intelligence, Kevin Tynan.

Dar reprezentantii companiei nu se lasa. Ei au anuntat recent ca se pregatesc sa creasca productia de vehicule electrice la fabrica din Fremont, California. Intr-un e-mail trimis angajatilor de presedintele Tesla, Jerome Guillen, se arata faptul ca producatorul „a inregistrat noi recorduri pe toate liniile de productie” in cel de-al doilea trimestru al acestui an, si ca in acelasi timp „calitatea atinge niveluri record”. „Desi nu putem fi prea expliciti in acest e-mail, stiu ca veti fi incantati de evolutiile viitoare”, a spus Guillen.

Compania a anuntat ca intentioneaza sa produca in acest an intre 360.000 si 400.000 de vehicule electrice. Avand in vedere faptul ca in prima jumatate a anului a produs in jur de 158.000 de autoturisme, inseamna ca ne vom afla in fata unui nou record: peste 200.000 de vehicule electrice va scoate pe piata Tesla in ultimele doua trimestre din 2019. “Credem ca suntem bine pozitionati pentru a continua cresterea livrarilor si a productiei in trimestrul trei din 2019”, se arata intr-un comunicat al producatorului american de vehicule electrice.

 

Emisiuni de actiuni si obligatiuni

Tesla a anuntat ca vrea sa atraga pana la 2,3 miliarde de dolari prin emisiuni de actiuni si obligatiuni convertibile. Analistii prognozau de cateva luni ca Tesla va fi nevoit sa stranga fonduri pentru a-si finanta planurile de expansiune.

Tesla intentioneaza sa vanda actiuni noi in valoare de 650 de milioane de dolari si obligatiuni de 1,35 de miliarde de dolari. Investitorii vor avea optiunea sa cumpere alte 15% din fiecare oferta, ceea ce ar putea urca suma atrasa la 2,3 miliarde de dolari.

Elon Musk va participa la aceste emisiuni cu 10 milioane de dolari, potrivit documentelor depuse de Tesla la autoritatile de reglementare.

Sursa: News 24 Romania.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata