Roboții sau noua piață a muncii

0 126

Aproape o cincime din forța de muncă globală ar putea să își vadă locul de muncă cum pierde teren în favoarea roboților, susține un raport al World Economic Forum.

Automatizarea este cu siguranță unul din cele mai fierbinți subiecte ale generației noastre, deși nu primește foarte multă atenție în presă. Este mult mai la modă să se discute despre alte aspecte ale locurilor de muncă, dar de fapt, automatizarea și robotizarea iau mult prea multe job-uri – iar trendul se va accentua puternic pe viitor.

Începutul acestui process se leagă de numele lui Henry Ford, care a dezvoltat o linie de asamblare automată pentru mașinile Ford, revoluționând producția de mașini. Astăzi, liniile automate sunt normale, fiind răspândite în aproape orice industrie. Cu toate acestea însă, uzinele încă au nevoie de un personal uman numeros, dar acest lucru s-ar putea să nu mai fie valabil în viitor.

World Economic Forum (WEF) susține un raport al Institutului McKinsey, care concluzionează că din ce în ce mai multe astfel de joburi sunt vulnerabile. Vânzătorii sunt înlocuiți de automate, iar operatorii de mașinării vor fi înlocuiți de programe avansate de software. Chiar și șoferii s-ar putea confrunta pe viitor cu o situație de felul acesta în ceea ce privește locurile de muncă. În total, peste 800 de milioane de locuri de job-uri ar putea fi înlocuite până în 2030.

Dacă vă gândiți că slujba dumneavoastră este în siguranță pentru că lucrați un job mai complex, s-ar putea să aveți o surpriză. Din ce în ce mai mult, inteligența artificială s-a dovedit capabilă de a realiza lucruri surprinzătoare, inclusiv arta și muzica, spune fizicianul Liv Boeree pe pagina sa personală deTwitterul. Elon Musk, patronul companiilor Tesla și SpaceX, susține de asemenea că roboții vor deveni mai performanți decât oamenii în multe domenii, iar angajatorii vor reacționa reducând din ce în ce mai mult posturile ocupate de oameni și înlocuindu-Ie cu mașinării.

Dar nu este cazul să ne panicăm – sau nu încă, cel puțin. Doar pentru că roboții pot efectua aceste sarcini nu înseamnă că vor fi și folosiți. Există numeroși factori economici și sociali care trebuie luați în considerare și un exemplu relevant este hotelul Henn-na din Japonia, care în urmă cu câțiva ani a “angajat” un staff robotic, iar luna trecută a renunțat la posturile pe care acești roboți le ocupau deoarece aceștia erau mai scump de întreținut decât un staff man, și aveau randament mai scăzut (lucru care nu fusese anticipat la început).

Tot WEF spune că robotizarea va fi de asemenea în măsură să și creeze locuri de muncă, menținând în acest sens un raport aproximativ egal între joburile create și cele distruse. Pe de-o parte, vor fi altfel de locuri de muncă – ce necesită un puternic aport intelectual. Deci o parte din slujbe se vor schimba. Dar pe de altă parte, un efect mai puțin lesne de intuit este crearea de joburi noi similare cu cele pierdute. Automatizarea crește nivelul general de trai, ceea ce duce la creșterea puterii de cumpărare, ceea ce înseamnă noi oportunități financiare și deci noi locuri de muncă. Un exemplu relevant în acest sens ar fi că dacă 50% din vânzătorii de bilete la teatru ar fi înlocuiți cu dispozitive automate, iar dezvoltarea economică și socială încurajează mai mulți oameni să meargă la teatru, efectul net poate fi zero (sau macar mai puțin pregnant).

Tehnologia crează locuri de muncă la fel de ușor cum contribuie la diparitia lor. Aproximativ 9% din job-urile noi până în 2030 vor fi absolut noi – nu vor fi existat niciodată în trecut. Per total însă, mulți oameni vor fi nevoiți să învețe o nouă meserie. Același raport estimează că peste 375 de milioane de oameni vor fi nevoiți să-și schimbe domeniul de activitate.

În concluzie, însă, piața muncii se va schimba. Unele slujbe sunt într-un risc mai mare decât altele și unele țări sunt mai predispuse la astfel de schimbări și aici vorbim în special țările dezvoltate. Specialiștii recomandă să ne concentrăm pe slujbe în care aportul pe care suntem capabili să îl aducem este esențial și greu de înlocuit cu o mașinărie.

Sursa: News 24 Romania.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata