„Acum este timpul” ca Suedia să se alăture NATO, spune Blinken

De Jurnalul Național Externe Politică 160 citiri
5 min citire
Înalt diplomat american îndeamnă Turcia să aprobe aderarea Suediei la alianță, afirmă că Washingtonul este angajat cu securitatea Stockholmului.

Statele Unite au cerut Turciei să aprobe aderarea Suediei la NATO, secretarul de stat Antony Blinken afirmând că „a venit momentul” ca țara din nordul Europei să se alăture alianței.

Vorbind alături de prim-ministrul suedez Ulf Kristersson marți, înalt diplomat american a declarat că Suedia este calificată să se alăture NATO „din prima zi” și a luat măsuri semnificative pentru a aborda preocupările „legitime” de securitate ale Turciei.

„Din perspectiva Statelor Unite, acum este momentul să finalizăm aderarea Suediei”, a declarat Blinken reporterilor din orașul Lulea, din nordul Suediei.

Suedia și Finlanda vecină au început să caute aderarea la NATO anul trecut, după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Alianța condusă de SUA are un pact de apărare colectivă, ceea ce înseamnă că un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor.

Toți membrii NATO trebuie să fie de acord să permită noilor țări să intre în bloc. Finlanda s-a alăturat oficial alianței luna trecută, dar cererea Suediei este încă în așteptare.

Ungaria și Turcia nu au ratificat aderarea Suediei, deși Ankara este văzută ca principalul obstacol. Turcia a acuzat Suedia că oferă un adăpost sigur membrilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care îl consideră un grup „terorist”.

În iunie anul trecut, Turcia, Suedia și Finlanda au semnat un așa-numit memorandum trilateral pentru a aborda nemulțumirile Ankarei cu privire la grupurile armate interzise.

Turcia, totuși, spune că Suedia nu și-a îndeplinit toate angajamentele din acord. Un protest islamofob de ardere a Coranului la Stockholm în ianuarie – pe care guvernul l-a condamnat – a tensionat și mai mult relațiile dintre cele două țări.

„Turcia a ridicat preocupări importante și legitime. Suedia și Finlanda au abordat ambele aceste preocupări. Și așa, momentul să mergem înainte este acum. Ne-ar plăcea să vedem asta să se întâmple înainte de summitul de la Vilnius”, a spus Blinken marți, referindu-se la o întâlnire a NATO în capitala Lituaniei în iulie.

La începutul acestei săptămâni, președintele american Joe Biden a declarat că a discutat despre candidatura Suediei la NATO cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, care a câștigat realegerea duminică. Ei au vorbit și despre impulsul Turciei de a cumpăra F-16, un model de avion de luptă american.

„L-am felicitat pe Erdogan. Încă vrea să lucreze la ceva la F-16. I-am spus că vrem o înțelegere cu Suedia, așa că hai să o facem”, a spus Biden reporterilor luni.

Marți, Blinken a spus că administrația Biden nu consideră că acordul de 20 de miliarde de dolari F-16 și oferta Suediei la NATO sunt legate, dar a avertizat că unii parlamentari americani o fac.

„Unii membri ai Congresului… leagă aderarea Suediei la NATO de avansarea pe F-16. Congresul este o ramură a guvernului pe deplin egală și independentă”, a spus el. „Vocea și votul lor în orice astfel de decizii, desigur, sunt esențiale.”

Congresul poate pune veto asupra acordurilor de arme aprobate de administrație, deși nu a blocat niciodată cu succes vânzările de arme către țări străine.

Indiferent de statutul Suediei în NATO, a adăugat Blinken marți, SUA își vor sprijini securitatea.

„Noi și aliații noștri suntem atât angajați și bine poziționați pentru a ajuta Suedia să-și abordeze nevoile de securitate, indiferent dacă aderarea are loc mâine sau în două săptămâni sau în câteva săptămâni după aceea”, a spus el.

La rândul său, Kristersson, premierul suedez, a declarat că țara sa continuă să-și îndeplinească angajamentele față de „prietenii săi turci”, în conformitate cu memorandumul trilateral.

„Am recunoscut întotdeauna faptul că fiecare aliat NATO trebuie să ia propria sa decizie și numai Turcia poate lua deciziile Turciei și respectăm pe deplin acest lucru”, a spus el.

Sursa – www.aljazeera.com