Afecțiuni pentru care ai nevoie de suplimente de vitamine

0 52

Sunt foarte multe persoane care au impresia că este un obicei benefic consumul de multivitamine zilnic, cu gândul că „nu au ce să facă rău”. Și, din cauza faptului că nenumărate persoane nu apucă să își ia necesarul zilnic de vitamine din fructe și legume, se gândesc la suplimentele cu vitamine ca un plan B.

Când este bine să luăm multivitamine?

La vârsta de peste 65 de ani

Odată ce înaintăm în vârstă, carențele de vitamine și minerale devin din ce în ce mai frecvente. Vitamina D, zincul și vitamina B12 sunt cele mai întâlnite deficiențe la persoanele în vârstă.

Degenerescența maculară din cauza îmbătrânirii

Persoanele care suferă de această afecțiune a ochilor pot să își administreze doze de suplimente cu vitamine bogate în luteină, beta-caroten, vitamina A, C, E și mineralele zinc și cupru. Suplimentele administrate pentru sănătatea oculară pot să scadă riscul de pierdere a vederii odată cu trecerea anilor.

Malnutriție sau Subnutriție

În cazul în care nu beneficiați de o cantitate prea mare de nutrienți (ori din cauza dietelor extreme, veganismului sau a anumitor probleme medicale cum ar ulcerul sau cancerul gastric) sunteți mai predispuși la deficiențe de vitamine sau minerale. Persoanele care consumă mult prea puține calorii (sau preparate de calitate slabă) sunt sfătuiți să discute cu un medic legat de suplimentele cu vitamine și minerale de care au nevoie.

Vindecarea rănilor

Rănile serioase (cauzate în urma accidentelor, arsurilor, intervențiilor chirurgicale sau ulcere diabetice, etc.) se pot vindeca mai rapid și mai eficient dacă vor consuma suplimente cu vitaminele A, C, E și zinc.

Sarcina

Dacă sunteți însărcinată sau vreți să rămâneți însărcinată este indicat, ca pe lângă dieta zilnică, să suplimentați dozele de vitamine cu acid folic, fier, iod și calciu.

Anemie cronică sau pierderi de sânge recente

Dacă aveți anemie cauzată de deficiența de fier, este indicat să vă administrați suplimente de fier. Este important să știți că suplimentele de fier administrate pe cale orale cauzează constipație.

Bypass gastric

Dacă ai trecut printr-o intervenție de bypass gastric, cel mai probabil veți avea o putere mai scăzută de a absorbi nutrienți. Cu toate că de obicei, după un bypass gastric vă puteți confrunta cu deficiența de vitamina B2, se poate să fie afectate și nivelul de acid folic, zinc, cupru, calciu și vitamina D.

Consumul excesiv de alcool

Din cauza consumului frecvent și excesiv de alcool, anumite persoane se pot confrunta cu carențe de acid folic și  de vitaminele B1 și B12. Din această cauză, veți putea avea nevoie de suplimente alimentare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata