Alegeri din SUA 2024: Cine este candidatul republican Ron DeSantis?

De Jurnalul Național Externe Politică 209 citiri
16 min citire

Inrolare trafic.ro
Într-un anunț de campanie din 2018, când candida pentru funcția de guvernator al Floridei, Ron DeSantis îi spune fiicei sale – un copil mic – să „construiască zidul”, în timp ce ea pune împreună cutii care seamănă cu cărămizi.

Structura a fost o referire la promisiunea președintelui de atunci Donald Trump de a construi un zid de frontieră între Statele Unite și Mexic, ca parte a unei platforme agresive pentru a opri migrația neregulamentară.

Avizat de președintele republican la acea vreme, DeSantis va îmbrățișa pe deplin trumpismul și va câștiga funcția de guvernator al Floridei într-o cursă strâns contestată și urmărită îndeaproape.

Acum vrea să-l înlocuiască pe Trump ca purtător de stindard al Partidului Republican.

DeSantis a depus actele care confirmă candidatura sa la președinte miercuri, aruncându-și pălăria în ring alături de o listă tot mai mare de aspiranți care îl contestă pe Trump pentru nominalizarea republicană în 2024. El este văzut pe scară largă drept cel mai serios rival principal al fostului președinte.

Guvernatorul Floridei a făcut titluri de ziare prin adoptarea politicilor de dreapta pe o gamă largă de probleme sociale – înfuriind liberalii, câștigând laudele conservatorilor și cimentându-și statutul proeminent și recunoașterea numelui în politica americană.

„Întotdeauna a existat spațiu în cadrul Partidului Republican pentru cineva care nu este Trump”, a spus Seth Masket, directorul Centrului pentru Politică Americană de la Universitatea din Denver.

„DeSantis a fost un fel de firesc, cel puțin devreme, pentru acea poziție pur și simplu din cauza cât de cunoscut a fost printre republicani”.

Cine este Ron DeSantis?

DeSantis, care a fost reales confortabil anul trecut, este unul dintre cei peste două duzini de guvernatori republicani.

Cu toate acestea, analiștii spun că s-a remarcat prin asumarea a ceea ce el numește „wokeism” de stânga, opunându-se ferm restricțiilor COVID-19 și avansându-și cu succes agenda cu ajutorul unei majorități dispuse în legislatura din Florida.

Absolvent al Universității Yale și al Facultății de Drept din Harvard, veteran militar și fost membru al Congresului, DeSantis a strâns un CV care bifează multe căsuțe pentru un candidat la președinție.

Dar și-a făcut un nume la nivel național în 2018, când a câștigat pentru prima dată funcția de guvernator al Floridei, ieșind dintr-un câmp aglomerat de candidați republicani pentru a obține un triumf în statul strâns disputat. În timpul cursei, el a apărut frecvent la Fox News pentru a-l apăra pe Trump, făcându-se cunoscut telespectatorilor conservatori ai rețelei pe parcurs.

Mai recent, în 2022, DeSantis a navigat spre realegere cu marje istorice nemaivăzute din 1982. Victoria sa decisivă a contribuit la întărirea statutului Floridei ca stat din ce în ce mai roșu.

În calitate de guvernator, a susținut cauze conservatoare, în special în sistemul educațional, unde a semnat proiecte de lege pentru a limita discuțiile despre gen și sexualitate în școli și pentru a bloca finanțarea programelor de diversitate la universități.

Cu cât DeSantis a atras mai mult lumina reflectoarelor prin abordarea sa conservatoare, cu atât a fost mai atacat de democrați – o dinamică pe care guvernatorul a salutat-o, potrivit Masket.

„Oamenii din cercurile conservatoare îl încurajau, dar și democrații observau”, a spus Masket pentru Al Jazeera. „Și au început să-l evidențieze drept una dintre amenințările majore la adresa democrației din SUA. Și asta doar l-a încurajat. A fost perfect pentru el. Faptul că liberalii îl urau era – în ceea ce îl privea – o altă pană în șapcă.”

Politica COVID și imigrație

Sub conducerea sa în 2020, Florida a fost unul dintre primele state mari care a renunțat și apoi a ridicat complet blocajele COVID-19 împotriva avertismentelor oficialilor federali din domeniul sănătății la acea vreme.

În anul următor, DeSantis a respins mandatele de vaccinare împotriva coronavirusului, avansând din nou cauza de dreapta de a acorda prioritate alegerii individuale în ceea ce privește sănătatea publică în timpul pandemiei.

DeSantis a insistat, de asemenea, pentru restricții privind avortul chiar înainte ca Curtea Supremă a SUA să anuleze dreptul constituțional la procedură anul trecut. Și anul acesta, el a semnat o interdicție de șase săptămâni a avortului.

Mai mult, a intrat în dezbaterea politicii de imigrație. Anul trecut, DeSantis a închiriat zboruri pentru a transporta zeci de migranți și solicitanți de azil din Texas la Martha’s Vineyard, o comunitate bogată din statul, în mare parte democrat, Massachusetts.

Migranții au sosit fără o notificare prealabilă, au spus autoritățile locale, stârnind furie și întrebări din partea grupurilor de drepturi cu privire la legalitatea transferului. Casa Albă a condamnat incidentul la acea vreme drept „teatru politic” crud.

Pe scurt, DeSantis și-a transpus cu succes retorica de dreapta în politică, au spus analiștii.

„De câte ori ești diferit, ori de câte ori te desparți de petrecerea ta, ești acolo pe cont propriu. Și dacă nu există consecințe drastice, atunci te poate face să arăți că ești în fața curbei”, a spus David Ramsey, care predă dreptul constituțional și filozofia politică la Universitatea din Florida de Vest.

El a adăugat că guvernatorul a ajutat la reconstruirea Partidului Republican din Florida, un stat tradițional de swing care acum arată din ce în ce mai mult ca un bastion conservator.

„A pus multe puncte pe tablă pentru partidul lui”, a spus Ramsey pentru Al Jazeera.

Fostul președinte Donald Trump are un avantaj mare față de DeSantis în sondajele de opinie publică (Fișier: Evan Vucci/AP Photo) Trump vs DeSantis

Între timp, Trump, și el rezident din Florida, se află între DeSantis și nominalizarea republicană la președinție, deoarece ambii încearcă să-l înfrunte pe președintele democrat Joe Biden în 2024.

Câțiva alți candidați republicani au lansat candidaturi la președinție, dar dacă sunt de crezut sondajele de opinie publică, primarele vor fi o cursă cu doi cai între Trump și DeSantis.

Cu atitudinea sa combativă și elaborarea politicilor neconvenționale, DeSantis evocă comparații cu Trump. Dar guvernatorul se poate distinge de fostul președinte prin vârsta sa mai mică, stilul „mai șlefuit”, serviciul militar și viața de familie, au spus observatorii politici.

DeSantis are 44 de ani. Trump are 76 de ani. Și, spre deosebire de Trump, viața personală a lui DeSantis a fost în mare parte lipsită de scandaluri.

„El contrastează bine cu fostul președinte. E tânăr. E la prima lui soție. El a servit efectiv în armată”, a spus Gregory Koger, profesor de științe politice la Universitatea din Miami.

După performanțele slabe ale republicanilor la alegerile intermediare din 2022, care au fost în mare parte puse pe seama lui Trump, mulți au crezut că DeSantis va deveni căpitanul neoficial al partidului.

„Cred că întrebarea este: cine este actualul lider al Partidului Republican? Oh, știu cine este: Ron DeSantis”, a spus senatorul republican Cynthia Lummis în noiembrie anul trecut.

Trump crescând

Cu toate acestea, guvernatorul și-a pierdut din ritm în 2023, sondajele naționale recente arătându-l în spatele lui Trump cu până la 36 de puncte procentuale.

Koger a subliniat trei motive pentru acest declin. În primul rând, a spus el, Trump face campanie activă, în timp ce DeSantis și-a lansat campania oficială abia în această săptămână.

Un al doilea motiv este că Trump l-a atacat necontenit pe DeSantis pe platforma sa Truth Social și, în cea mai mare parte, guvernatorul a rămas mamă.

Și apoi este întrebarea acuzării lui Trump, prima pentru un fost sau actual președinte american. În aprilie, Trump a fost acuzat penal la New York în legătură cu o plată în bani liniștită către o vedetă porno. Republicanii, inclusiv DeSantis, l-au apărat aproape în unanimitate pe Trump împotriva acuzării.

„O combinație de alegători care simt că ar fi atacat și politicieni republicani care au criticat rechizitoriul a dus la un impuls pentru Trump”, a spus Koger pentru Al Jazeera.

Cu primul caucus din Iowa cu luni distanță și probleme legale în creștere pentru Trump, DeSantis va spera să revină și să reducă decalajul, mai ales când începe să facă campanie oficială pentru nominalizare.

Koger a citat lupta lui DeSantis cu compania Walt Disney pentru a arăta modul în care guvernatorul și-a propus să consolideze puterea și să intimideze criticii.

DeSantis a intrat în ofensiva împotriva Disney anul trecut și a încercat să-i retragă statutul de district fiscal special, după ce liderii companiei au criticat o parte din legislația din Florida numită de critici proiectul de lege „Nu spuneți gay”. Legislația a avut ca scop restricționarea instrucțiunilor privind sexualitatea și identitatea de gen în școlile publice.

Atacul asupra Disney, care s-a transformat într-o bătălie juridică și politică prelungită, a fost unul riscant. Disney este o companie americană emblematică, care este unul dintre cei mai mari angajatori din Florida.

„Ce fel de politician din Florida alege o luptă cu Disney World în stat și într-o țară în care acesta este un brand venerat?” întrebă Koger. „Dar are sens dacă scopul este într-adevăr de a speria orice afacere sau organizație care i-ar rezista, de a împiedica oamenii să critice ceea ce face și de a crea un climat de frică.”

Ucraina

În timp ce DeSantis și-a demonstrat acreditările de dreapta pe probleme interne în calitate de guvernator, el nu s-a angajat în multe discuții despre politica externă.

Dar în martie, el a atras critici din partea democraților și a unor republicani când a numit conflictul din Ucraina o „dispută teritorială”.

„Deși SUA au multe interese naționale vitale, … a se implica și mai mult într-o dispută teritorială dintre Ucraina și Rusia nu este unul dintre ele”, a spus DeSantis într-o declarație adresată gazdei de atunci Fox News, Tucker Carlson, un critic ferm al sprijinului SUA pentru Ucraina.

„Finanțarea virtuală prin „cec în alb” de către administrația Biden a acestui conflict pentru „atât timp cât este nevoie”, fără obiective sau responsabilitate definite, distrage atenția de la cele mai presante provocări ale țării noastre”, a argumentat guvernatorul.

Această poziție l-a plasat mai aproape de poziția lui Trump față de conflict decât de cea a Partidului Republican. Mulți parlamentari GOP, cu excepția câtorva membri vocali de extremă dreapta, au votat în majoritate covârșitoare în favoarea acordării de miliarde de dolari în ajutor Ucrainei.

Masket, profesorul de la Universitatea din Denver, a spus că nu i-a mers bine pentru DeSantis să se alăture cu scepticii cu privire la sprijinul SUA pentru Ucraina.

„Nu cred că asta i-a făcut nicio favoare”, a spus Masket pentru Al Jazeera. „Impresia mea a fost că ar fi mai logic ca DeSantis să se pronunțe puternic în favoarea Ucrainei, deoarece nu va câștiga aripa Trump a partidului”.

Conflictul israeliano-palestinian

Un domeniu de politică externă în care DeSantis și-a făcut cunoscute din abundență opiniile este conflictul israeliano-palestinian.

El a spus că Cisiordania palestiniană este „disputată”, nu este un teritoriu ocupat, o viziune care contrazice dreptul internațional și numeroase rezoluții ale Națiunilor Unite. Când a fost în Congres, DeSantis l-a împins și pe Trump de la început să mute ambasada SUA la Ierusalim.

Luna trecută, guvernatorul a vizitat Israelul și a atacat criticile lui Biden la adresa planului de revizuire judiciară al guvernului israelian, spunând că SUA nu ar trebui să „se lovească” de afacerile Israelului.

În 2019, el a decis să sancționeze Airbnb pentru suspendarea listelor sale în așezările ilegale israeliene din Cisiordania, parte a unei campanii care a făcut presiuni asupra companiei de cazare să-și revină decizia. De asemenea, el a amenințat că se va retrage de la firma-mamă a lui Ben & Jerry, după ce producătorul de înghețată a decis să-și încheie operațiunile în Cisiordania.

Rasha Mubarak, un organizator palestino-american din Florida, a declarat că politicile lui DeSantis au fost „periculoase” nu numai pentru palestinieni, ci și pentru drepturile la libertatea de exprimare ale americanilor.

„Folosește teama și narațiunile false atunci când promovează legislația și retorica anti-negri, anti-imigranți, anti-palestinieni, xenofobe care îi scot în evidență baza și sprijinul său”, a spus Mubarak pentru Al Jazeera.

În timp ce se afla în Marina SUA, DeSantis a slujit la centrul de detenție din Guantanamo Bay, o închisoare condamnată pe scară largă de grupul de drepturi despre care a spus că ar trebui să rămână deschisă. Un fost deținut l-a acuzat pe guvernator că a fost prezent în timp ce oficialii închisorii hrăneau forțat deținuții în timpul unei greve a foamei.

„El mă privea luptându-mă. El zâmbea și râdea împreună cu alți ofițeri în timp ce eu țipam de durere”, a scris Mansoor Adayfi într-o rubrică pentru Al Jazeera la începutul acestui an. DeSantis neagă vehement acest cont.

Sursa – www.aljazeera.com