Alexander Lukașenko a dat alerta de ultim moment, despre posibilitatea de a începe Al Treilea Război Mondial

De Jurnalul Național Actuale Externe 178 citiri
3 min citire
 

Întreaga Europă este sub presiunea evenimentelor din Ucraina, iar unele voci, precum cea a președintelui Belarusului, Alexander Lukașenko, vorbesc despre un posibil Al Treilea Război Mondial.

Lukașenko spune că poate să înceapă Al Treilea Război Mondial

Președintele belarus Alexander Lukașenko a remarcat marți că îngrijorările tot mai mari privind posibilitatea izbucnirii unui al treilea război mondial nu sunt nefondate. În cadrul unei reuniuni guvernamentale dedicate securității naționale, Lukașenko a menționat aceasta posibilitate:

În opinia sa, „Nu există nicio țară și niciun popor care să se poată simți absolut în siguranță în ultimele decenii. Forța militară a devenit din nou principalul argument al centrelor mondiale pentru rezolvarea problemelor.”, declară Alexander Lukașenko, conform agenției de știri BelTA.

Mai mult, Lukașenko a acuzat Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) că a acumulat arme la granițele sale cu Belarus și Rusia.

Lukașenko a dat alerta de ultim moment

Din informaţiile liderului belarus, faptul că părțile implicate în conflict folosesc arme fabricate în această sau acea țară nu dovedește nimic.

Astfel, „Da, se folosesc rachete, drone [de fabricație iraniană]. Dar, dronele și rachetele voastre sunt folosite în Ucraina. Comerțul cu arme continuă.

Poate că cineva le-a cumpărat prin intermediul unor terțe părți, Hamas a cumpărat aceste rachete. Și câte arme ar fi putut ajunge în regiune din Ucraina?

Ei demonstrează aceste arme fabricate în SUA”, a spus Lukașenko, adăugând că situația este „un adevărat dezastru”.

 

„Nimeni nu știe cum va evolua situația”

În același discurs, președintele Belarus a mai readus în discuție tensiunile dintre NATO, SUA și aliatul rus, precizând că „Nimeni nu știe cum va evolua situația„:

În viziunea sa, „Dacă americanii, care au scos aceste grupuri aeriene de asalt și portavioane [în potențialul teatru de război], încep să livreze lovituri din Mediterana, deși nu cred că sunt chiar atât de nebuni, unele țări, în special Iranul, vor răspunde.

Și nu există nicio garanție că un portavion va scăpa de a fi scufundat. Ar putea izbucni un conflict serios, sau chiar un război cu utilizarea celor mai letale arme. Nimeni nu știe cum va evolua situația.

Nici măcar cei care au început totul – americanii. Ei nu au nicio idee despre ceea ce ar putea implica acest lucru”, a adăugat Alexander Lukașenko.

 

De cealaltă parte, tensiunile dintre Rusia și SUA cresc, mai ales după ultima decizie a americanilor de a adauga doi cetățeni ruși pe lista de sancțiuni pentru infracțiuni cibernetice. Este vorba de Ivan Kondratyev și Artur Sungatov, care au fost adăugați pe lista de sancțiuni pentru infracțiuni cibernetice, potrivit unui comunicat al departamentului american.

Includerea pe lista de sancțiuni atrage după sine înghețarea activelor din Statele Unite și interzicerea cetățenilor și companiilor americane de a face afaceri cu cei implicați.

Sursa – playtech.ro