Alimentul care vă poate ucide. Toată lumea face această greșeală

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 289 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Care este alimentul care vă poate ucide! Afecțiunea este cunoscută sub numele de „sindromul orezului prăjit”. Un student de 20 de ani a murit după a mâncat spaghete pe care nu le-a băgat în frigider după ce le-a gătit și pe care le-a reîncălzit abia după câteva zile. Tânărul a murit cinci zile mai târziu. B. cereus poate provoca boli gastro-intestinale dacă alimentele nu sunt depozitate corespunzător.

Ce este „sindromul orezului prăjit”

Baccilus cereus este o bacterie comună, care se află în mediu. Începe să provoace probleme dacă intră în anumite alimente care sunt gătite și nu sunt depozitate corespunzător.

Alimentele bogate în amidon, cum ar fi orezul și pastele, sunt cele mai periculoase din acest punct de vedere. Dar bacteria poate contamina și alte alimente, cum ar fi legumele gătite și mâncărurile din carne.

Anumite bacterii pot produce toxine. Cu cât alimentele care trebuie refrigerate sunt ținute mai mult timp la temperatura camerei, cu atât este mai probabil ca aceste toxine să crească.

B. cereus are un as în mânecă, pe care alte bacterii nu îl au

B. cereus este problematică, deoarece are un as în mânecă, pe care alte bacterii nu îl au. Produce un tip de celulă numit spor, foarte rezistent la încălzire. În timp ce încălzirea unor preparate la o temperatură ridicată poate ucide alte tipuri de bacterii, s-ar putea să nu aibă același efect dacă alimentele sunt contaminate cu B. cereus.

Acești spori sunt, în esență, latenți, dar dacă li se oferă temperatura și condițiile potrivite, pot crește și pot deveni activi. De aici, încep să producă toxinele care ne fac rău.

Care sunt simptomele

Simptomele infecției cu B. cereus includ diaree și vărsături. De fapt, există două tipuri de infecție cu B. cereus: una este asociată în mod normal cu diareea, iar cealaltă cu vărsăturile.

Boala tinde să se rezolve în câteva zile, dar persoanele vulnerabile, cum ar fi copiii sau cei cu afecțiuni gastrice, pot avea de asistență medicală.

Deoarece simptomele sunt similare cu cele ale altor boli gastrointestinale și pentru că oamenii au adesea astfel de boli, nu există date clare despre cât de des apare B. cereus. Dar, dacă există un focar de toxiinfecție alimentară, cauza poate fi investigată și datele înregistrate. B. cereus nu este cea mai frecventă cauză a acestor probleme gastrointesintale. E. coli, Salmonella și Campylobacter sunt cele mai frecvente, împreună cu unele cauze virale, cum ar fi norovirusul.

Cât de periculos este ”sindromul orezului prăjit”

Toxiinfecția alimentară cu B. cereus poate fi fatală în cazuri grave și, deși a devenit cunoscută sub numele de ”sindromul orezului prăjit„, poate apărea și din cauza altor alimente, cum ar fi pastele.
În 2003, o familie a mâncat salată de paste, veche de 8 zile, ducând la moartea unui bărbat și la spitalizarea celor cinci copii. Pe lângă orez și ciupercile sunt periculoase, chiar dacă au nutrienți și proteine. Ciupercile își schimbă compoziția în ingrediente toxice atunci când sunt reîncălzite.

Cum se pot proteja oamenii

Cel mai important este timpul petrecut în zona de pericol (în care pot crește toxinele). Această zonă de pericol este orice temperatură mai mare decât temperatura frigiderului, și sub 60°C, care este temperatura la care ar trebui să reîncălziți alimentele.

După ce ați gătit o masă, dacă aveți de gând să păstrați o parte pentru a mânca zilele următoare, țineți-o la frigider. Nu e nevoie să așteptați ca mâncarea să se răcească. De asemenea, dacă puteți, împărțiți un preparat mai mare în porții mai mici.

De asemenea, merită să țineți cont de principiile generale ale igienei alimentare. Înainte de a pregăti mâncarea, spălați-vă bine mâinile. Folosiți ustensile curate și nu contaminați alimentele gătite cu alimente crude.

Sursa – www.capital.ro

TAGGED: