Andrea Orcel ar putea obţine funcţia de director general al UniCredit SpA

59

Joi 14 aprilie2021, investitorii ar urma să aprobe numirea lui Andrea Orcel în funcţia de director general al UniCredit SpA, dar acest eveniment este pus în umbră, de discuţiile privind remuneraţia sa, se arată într-o analiză realizată de Reuters.

Andrea Orcel, în vârstă de 57 de ani, a plecat în anul 2018 de la grupul elveţian UBS AG, unde era şef al diviziei de investiţii, pentru a prelua conducerea băncii spaniole Santander. Aceasta şi-a retras oferta pentru postul de director general, ceea ce l-a determinat pe Orcel să ceară despăgubiri de 112 milioane de euro.

Deşi, această sumă este doar o fracţiune din bonusurile obţinute de Orcel, pe când lucra la banca americană de investiţii Merrill Lynch, propusul pachet salarial anual, de până la 7,5 milioane de euro, din partea UniCredit, este în prezent, unul din cele mai ridicate din rândul şefilor băncilor din Europa, susţin analiştii.

În contextul dat, UniCredit a precizat că pachetul salarial, nu include compensaţia pe care o va pierde Orcel de la fostul său angajator, UBS, pentru că a ocupat un nou loc de muncă.

Concret, potrivit documentelor postate pe site-ul băncii, înaintea Adunării generale din 15 aprilie, Orcel va primi un salariu anual fix de 2,50 milioane de euro, alături de o compensaţie variabilă, de aproximativ cinci milioane de euro, în acţiuni.

Doar în primul an, compensaţia variabilă de până la cinci milioane de euro, care va fi plătită în acţiuni, nu este condiţionată de performanţă.

În acest sens, fostul director general al UniCredit, Jean Pierre Mustier, care a demisionat în februarie, şi-a redus plata fixă cu 40%, la 1,2 milioane de euro, când a venit la banca italiană, în 2016. Anul trecut, Mustier şi-a redus salariul cu un sfert, din cauza crizei provocate de pandemie, şi a renunţat la compensaţia variabilă, în valoare de 2,4 milioane de euro.

Compensaţia variabilă a lui Orcel, care nu este condiţionată de performanţă, şi nivelul pachetului salarial anual mult mai ridicat decât al predecesorului său auster Jean Pierre Mustier, i-a supărat pe unii investitori ai UniCredit, şi i-a determinat pe consilieri să-i îndemne pe principalii acţionari să voteze „Nu” în această problemă.

Institutional Shareholder Services (ISS) şi Glass Lewis au sprijinit ambele numirea lui Orcel dar au recomandat respingerea politicii salariale a UniCredit din cauza „pachetului salarial problematic al noului director general”.

„Pachetul salarial nu este adaptat cadrului actual, care cere sobrietate, şi nivelului compensaţiei primite de fostul director general”, a apreciat Sergio Carbonara de la Frontis Governance, care-i consiliază pe investitori. Acesta se aşteaptă la respingerea pachetului salarial al noului director general.

De altfel, surse din rândul principalilor acţionari ai UniCredit au declarat pentru Reuters că nu vor vota în favoarea pachetului salarial anual, de până la 7,5 milioane de euro.

Un purtător de cuvânt al UniCredit a precizat că Orcel va decide ce va face în continuare dacă pachetul său salarial nu va fi aprobat.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (Consob) a publicat un raport care arată că în ultimii ani a crescut procentul deciziilor de respingere a politicilor de remuneraţie ale companiilor.

Nu toţi investitorii UniCredit dezaprobă pachetul salarial al lui Orcel. Fundaţia bancară Fondazione Cariverona a apreciat că alegerile „importante şi curajoase” pe care le face UniCredit pentru a-şi revitaliza profiturile necesită cele mai bune talente disponibile.

Şi Fondazione CRT, un alt acţionar al UniCredit, intenţionează să sprijine politica de remuneraţie.

Acest „Cristiano Ronaldo” al finanţelor merită să fie remunerat ca un campion. Doar timpul ne va spune dacă banii sunt bine cheltuiţi”, a apreciat acţionarul individual Gianluca Fiorentini.

În cazul în care, propusul pachet salarial anual, al lui Orcel va fi respins, va rămâne în vigoare actuala politică de remuneraţie – o plată fixă de 2,1 milioane de euro şi de două ori mai mult compensaţia variabilă. Mustier nu a câştigat niciodată această sumă.

„Orcel nu a fost niciodată directorul general al unei bănci listate, este o şansă pentru el”, a declarat Filippo Alloatti, analist la Federated Hermes.

În prezent, Grupul UniCredit este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.

În România, grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner