Animalul unic din România care este cel mai mare din Europa

De Jurnalul Național Actuale Agricultură 154 citiri
5 min citire
 

Peste tot în lume numărul acestor animale unice care au ajuns pe cale de dispariție crește. Motivul principal este, din păcate, omul, dar și anumite schimbări termice și calamități naturale. Același lucru se întâmplă și pe meleagurile mioritice, iar organizațiile care se ocupă cu aceste lucruri încearcă, pe cât se poate, să mențină pe linia de plutire aceste animale. Printre acestea se numără și animalul unic din România care este cel mai mare din Europa, și care are aproape 1.000 de kilograme. Da

Cum a ajuns zimbrul animal pe cale de dispariție?

Unul din cei mai mari mamiferi de pe teritoriul românesc, dar și european, zimbrul și bizonul american (”buffalo” în America de Nord) au un strămoș comun, care a dispărut între timp. Bizonul european este mai mare, mai slab și mai puternic decât vărul său american.

Cu toate acestea, bivolul este mai ușor de îmblânzit și de împerecheat cu vacile domestice, ceea ce face ca bizonul european sau”zimbrul” să fie o specie pe cale de dispariție. Deși există astăzi rezervații care încearcă să țină pe linia de plutire numărul acestor animale, acesta a dispărut deja în sălbăticia din România și din alte țări europene.

Animalul de aproape 1.000 de kilograme, simbolul Europei

Mulți oameni fac legătura între bizon și spațiile largi și deschise din America de Nord, unde animalele obișnuiau să hoinărească în zeci de milioane de exemplare înainte de a fi vânate până aproape de dispariție. Dar bizonii există și în Europa, bizonul european, sau zimbrul, a locuit cândva o mare parte din continentul european, de la regiunea Masivului Central din Franța, în vest, până la Volga, Caucaz și mai departe în est, înainte ca populațiile să fie decimate de vânătoare.

 

Multe oganizații de mediu sprijină eforturile de readucere a bizonului european pe pământurile sale ancestrale, stabilind noi populații de bizoni sălbatici în anumite zone din Europa și ajutând la întoarcerea bizonilor și în alte locuri, precum cele din România.

După Epoca de Gheață, omul a vânat bizonul atât de intensiv încât acesta a fost forțat să ajungă în cele mai îndepărtate colțuri ale Europei. Ultimele animale sălbatice au fost ucise de soldați și braconieri la începutul secolului XX. Ultimul bizon sălbatic din Europa a murit în Polonia în 1919, în timp ce ultimul bizon sălbatic din Caucazul rusesc a murit în 1927.

Specia a supraviețuit doar datorită celor 54 de animale care au fost ținute în diferite grădini zoologice, provenite din doar 12 animale fondatoare. În 1954, primii bizoni au fost eliberați înapoi în sălbăticie în pădurea Białowieża din Polonia, urmată de reintroduceri în alte câteva țări.

Zimbrul este animalul unic din România care este cel mai mare din Europa

Zimbrul, pe vremea lui Ștefan cel Mare era simbolul pecetei domenști al Moldovei, aici existând un număr important al acestor animale spectaculoase, ultimul fiind ucis în 1762. Au existat și dincolo de Munții Carpați, în Transilvania, dar numai până în anul 1790, când ultimul zimbru avea să fie ucis.

 

În acest moment în România mai există câteva rezervații naturale care încearcă să crească populația de zimbrii, precum cea de la Dragoș-Vodă, Rezervația Neagra din județulș Dâmbovița, Rezervația ”Vama zimbrilor” din localitatea Vama Buzăului din Brașov, sau în Hațeg, precum și la Grădina Zoologică din Târgoviște, din Reșița sau Bârlad.

Demararea creșterii populației de zimbrii începea în 1958, când autoritățile de atunci aducea din Polonia vecniă două exemplare și duse direc în rezervația de la Hațeg.

Spre norocul nostru, în România sunt cel puțin 113 zimbri, conform datelor publicate în 2020, efort realizat cu ajtorul Băncii Mondiale, WWF România și Rewilding Europe, iar cei mai mulți, conform datelor din 2019, se aflau în Polonia, unde trăiau nu mai puțin de 1.900 de zimbri.

Sursa – playtech.ro