APIA eliberează adeverinţe pentru beneficiarii măsurii privind bunăstarea animalelor

0 154

În prezent Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) eliberează adeverinţe pentru beneficiarii Măsurii 14 privind bunăstarea animalelor, potrivit unui comunicat remis marţi AGERPRES.

Adeverinţele se eliberează pentru fermierii care au depus cerere de plată şi care intenţionează să acceseze credite în vederea finanţării activităţilor curente, de la instituţiile bancare şi nebancare ce au încheiat convenţii cu APIA, pentru anul de angajament 2021.

În conformitate cu convenţiile, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverinţă prin care confirmă că acesta a depus cerere de plată aferentă anului de angajament 2021, pentru Măsura 14 – plăţi în favoarea bunăstării animalelor pentru porcine sau păsări.

„În adeverinţă este înscrisă valoarea de 85% din suma solicitată în cererea de plată aferentă anului de angajament 2021. Valoarea creditului va fi de până la 90% din suma înscrisă în adeverinţa cuvenită beneficiarului pentru Plăţile privind bunăstarea animalelor, anul de angajament 2021”, se menţionează în comunicat.

În acest sens, Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează maxim 80% din valoarea fiecărui credit acordat de bănci fermierilor.

„Reamintim fermierilor că, potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr.703/2013, cu modificările şi completările ulterioare, ordin care stabileşte condiţiile în care se vor încheia convenţiile dintre instituţiile financiar-bancare şi nebancare şi APIA, în vederea finanţării de către acestea a activităţilor curente ale beneficiarilor plăţilor derulate de instituţia noastră în baza adeverinţelor eliberate, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%”, se mai spune în comunicat.

În ce priveşte comisioanele practicate de instituţiile finanţatoare, APIA atrage atenţia fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanţarea capitalului de lucru în vederea desfăşurării activităţilor curente, să analizeze cu atenţie sporită soluţiile de finanţare propuse de instituţiile financiar-bancare şi nebancare în ceea ce priveşte costul acestora, astfel încât să aleagă modalităţile de finanţare care răspund cel mai bine necesităţilor proprii.

Aşadar, toate convenţiile încheiate între APIA, instituţiile bancare şi nebancare şi FGCR/FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituţiei.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata