Aproape 240.000 de persoane, evacuate din cauza incendiilor din California

0

Din cauza incendiilor de vegetaţie care devastează statul american California, aproape 240.000 de persoane au fost evacuate, iar autorităţile locale au primit, în ultimele ore, ajutoare importante constând în detaşamente de pompieri şi sprijin material, înainte de posibila apariţie a unei noi serii de furtuni în zonă, informează AFP.

Astfel, aproximativ 20 de focare majore erau încă active duminică, inclusiv LNU Lightning Complex şi SCU Lightning Complex, situate la nord, respectiv la sud-est de oraşul San Francisco.

Iar, focarul LNU a devastat deja peste 138.000 de hectare, devenind astfel al doilea incendiu ca suprafaţă devastată din istoria Californiei, după Mendocino Complex, care a distrus 185.000 de hectare în iulie 2018.

Dar şi SCU Complex ocupă deja la rândul său locul al treilea în clasamentul celor mai devastatoare incendii californiene, cu peste 137.000 de hectare distruse, în contextul în care acest focar era controlat într-un procent de doar 10% în cursul zilei de duminică.

În total, în cadrul acestor două ample focare din California, care au provocat cel puţin cinci decese, peste 1.000 de clădiri au fost distruse, din care 845 au fost devastate de LNU Complex, care era controlat duminică într-un procent de 17%.

Din punct de vedere al populaţiei, aproape 240.000 de persoane au fost evacuate în California, a precizat Daniel Berlant, purtător de cuvânt al agenţiei californiene de protecţie împotriva incendiilor, CalFire, într-o înregistrare video distribuită pe Twitter.

În ultimul timp, autorităţile californiene au recunoscut că efectivele locale erau, într-o primă etapă, insuficiente pentru a lupta simultan şi cu eficacitate împotriva unui număr atât de mare de incendii de amploare.

În acest sens, pompierii din California au primit în ultimele ore sprijin constând în efective şi materiale, furnizate de mai multe state americane, în special de Oregon, Texas, Arizona şi New Mexico, a anunţat purtătorul de cuvânt de la CalFire.

Aproximativ 200 de militari din Garda Naţională au fost de asemenea mobilizaţi, iar numărul pompierilor care luptau cu flăcările a ajuns duminică la 14.000.

Oficialii locali contau duminică şi pe aproximativ 200 de aparate de zbor, avioane şi elicoptere, inclusiv avioane militare modificate pentru a combate incendiile.

În acest context, guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a cerut sprijin din partea Canadei şi a Australiei.

De la o extremă la alta, şi deja grav afectat, statul California se pregăteşte pentru un nou episod meteorologic intens, marcat de posibile furtuni până marţi, susceptibile să genereze – într-o primă fază – apariţia unor noi focare de incendii, din cauza intensificării vânturilor.

De altfel, seria de furtuni şi un val de peste 12.000 de fulgere, produse în weekendul precedent şi la începutul săptămânii trecute, au declanşat actualele incendii din California.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata