Autorităţile locale din California au evacuat sute de persoane şi au decretat stare de urgenţă în cinci districte

De Jurnalul Național Externe Monden 179 citiri
3 min citire
Temperaturi record care au fost înregistrate, duminică în California, într-o perioadă în care un val de căldură a traversat acest stat american afectat deja de incendii de vegetaţie, au silit autorităţile locale să evacueze sute de persoane şi să decreteze stare de urgenţă în cinci districte, informează DPA şi Reuters.

Din acest punct de vedere, serviciul Naţional de Meteorologie a înregistrat valoarea de 49,4 grade Celsius în Woodland Hills, care a devenit cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în districtul Los Angeles. Precedentul record de temperatură era de 48,3 grade Celsius şi data din iulie 2006.

Astfel, în Paso Robles, o localitate din districtul San Luis Obispo, celebru pentru podgoriile sale, termometrele au înregistrat 47,2 grade Celsius, depăşind precedentul record de 46,7 grade Celsius, măsurat în 2017.

Totodată şi oraşul Burbank, aflat la periferia metropolei Los Angeles, şi-a egalat recordul absolut de temperatură, 45,5 grade Celsius, a raportat National Weather Service.

Din aceste condiţii, Gavin Newsom guvernatorul Californiei, a decretat duminică stare de urgenţă în cinci districte afectate de incendii devastatoare, astfel: Fresno, Madera, Mariposa, San Bernardino şi San Diego.

După ce unul dintre focare, Creek Fire, care s-a reaprins în noaptea de vineri spre sâmbătă, a făcut ca decizia guvernatorului californian să fie luată, deoarece acesta a crescut în intensitate şi distrus foarte repede 18.210 de hectare, obligând autorităţile să evacueze populaţia şi să închidă traficul rutier din regiunea Fresno, situată în centrul Californiei.

Un bilanţ de opt oameni care au murit şi aproximativ 3.300 de clădiri au fost distruse, numai în ultimele trei săptămâni de când incendiile au apărute în California.

Astfel, mai mult de 200 de persoane au fost evacuate cu elicoptere militare duminică, după ce un focar cu deplasare rapidă a blocat singurul drum ce permite ieşirea vizitatorilor din regiunea lacului de acumulare Mammoth Pool, un popular sit de vacanţă din Pădurea Naţională Sierra.

Din aceste cauze, Garda Naţională din California a avertizat populaţia locală în legătură cu riscul de a rămâne fără electricitate pe durata acestui weekend prelungit, când americanii sărbătoresc Ziua Muncii (Labor Day), acest lucru datorându-se din cauza temperaturilor ridicate.

În acest context, din cauza vânturilor puternice şi a umidităţii scăzute, California va rămâne, în continuare sub incidenţa unui cod roşu de incendii, probabil, până miercuri.