Aproape jumatate dintre romanii din diaspora vor sa se intoarca acasa

0 209

Aproape jumatate (47%) dintre romanii care traiesc in strainatate vor sa se intoarca acasa, potrivit celui mai recent studiu despre diaspora romaneasca, comandat de RePatriot, un proiect de repatriere prin antreprenoriat al Fundatiei Romanian Business Leaders.

Motivele pentru care romanii vor sa se intoarca in tara sunt diverse, insa cei mai multi declara ca s-ar intoarce pentru ca vor sa fie din nou acasa, alaturi de familie si prieteni. 29% dintre ei spun ca vor sa faca ceva pentru a ajuta Romania, iar 27% spun ca vor sa-si petreaca in Romania anii de pensie. 23% dintre ei au declarat ca vor sa inceapa o afacere in Romania. 5% dintre romanii care vor sa se intoarca au marturisit ca tara de adoptie „nu este asa cum s-au asteptat” si tot 5% au spus ca Romania le ofera oportunitati pe piata muncii.

„Rezultatele studiului sunt ingrijoratoare. In 2016, 68% dintre romani isi doreau sa se intoarca acasa, in 2017 am avut primul semn de scadere si am ajuns in 2019 cu o scadere a numarului celor care isi doresc sa vina acasa. Asta inseamna ca oamenii si-au pierdut increderea. Stim ca in urma eforturilor RePatriot nu foarte multi romani se vor intoarce acasa, insa fiecare om castigat are o valoare formidabila”, a declarat Marius Bostan, initiatorul RePatriot.

53% dintre romanii care locuiesc in strainatate nu vor sa se intoarca in tara, principalele motive fiind coruptia (83%), viata politica actuala (72%), mentalitatea romanilor (67%), nivelul de trai scazut in Romania (65%) si lipsa locurilor de munca (40%).

„Dintre romanii care nu vor sa se intoarca in tara, 83% declara ca principalul motiv este coruptia si 72% viata politica actuala. Daca aceste probleme s-ar ameliora, impreuna cu imbunatatirea sistemului sanitar, sistemul educational si reducerea birocratiei, acestia ar lua in considerare repatrierea”, a declarat Adina Nica, Managing Director Open-I Research.

La intrebarea „Ce ar trebui sa se schimbe in Romania ca sa considerati ca merita sa reveniti?””, romanii din diaspora au raspuns: coruptia, viata politica, mentalitatea romanilor, nivelul de trai scazut in Romania si lipsa locurilor de munca.

Potrivit studiului RePatriot, 46% dintre romanii emigrati vor sa investeasca in Romania, fata de 56% in 2017, considerand ca cele mai atractive domenii sunt turismul (34%) si agricultura (39%).

Pe de alta parte, 37% dintre romanii din diaspora estimeaza ca in urmatorii ani lucrurile se vor imbunatati in Romania (fata de 43% in 2017), iar 29% cred ca lucrurile se vor inrautati (26% in 2017).

Studiul privind romanii din diaspora a fost initiat in iulie – august 2019, de catre agentia de cercetare Open-I Research la cererea RePatriot. Chestionarul a fost completat online de catre 1.810 romani emigrati in tari precum Spania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Germania, SUA, Franta, Canada, Austria, Norvegia, Belgia.

Ce este de facut?
Tendintele din studii sunt ingrijoratoare, motiv pentru care trebuie gasite urgent solutii. Potrivit Eurostat, populatia activa a Romaniei, care se afla in strainatate, este in proportie de 21,4%, aproape de cinci ori mai mare decat media UE (3,9%) si mai mare decat tari precum Lituania, Bulgaria, Croatia, care au procente intre 13% si 15%. In 2017, erau inregistrati 800 de studenti romani la universitatile din afara, iar in 2018 numarul lor a ajuns la 37.000. Sunt cifre alarmante.

„Studiul RePatriot scoate la iveala niste adevaruri pe care trebuie sa le adresam urgent. Prima cifra ingrijoratoare este ca sunt 47% dintre romanii emigranti care isi doresc sa se mai intoarca. Este o scadere de 10 procente fata de 2017. Motivele pentru care s-ar intoarce sunt, in primul rand, legate de familie si prieteni, viata sociala, dar isi doresc sa investeasca in Romania – 46%, in scadere fata de anii trecuti. Este un motiv in plus pentru masurile urgente pe care trebuie sa le luam, avand in vedere ca se mareste procentul oamenilor care cred ca nu se va imbunatati nimic in Romania – 29%””, a declarat Adela Jansen, director Resurse Umane la BRD si care s-a alaturat Echipei RePatriot.

Aceasta propune trei solutii care ar putea face Romania atractiva pentru cei plecati in strainatate.
Una dintre ele ar fi preventia. „Ar trebui sa prevenim plecarea si ar trebui sa incepem la scoala, cel tarziu la liceu, cu interventii ale mediului de afaceri care sa se transforme in politici publice. Sa avem o consiliere vocationala. Studentii trebuie sa poata participa la internship-uri reale. Trebuie sa dam posibilitati atat tinerilor din tara, dar si celor de afara sa ne descopere”, a explicat Adela Jansen.

O alta solutie o reprezinta platforma RePatriot Jobs, in care companiile sa posteze oferte concrete de joburi si internship-uri atractive, astfel incat tinerii sa vada ce se intampla in Romania. „Totodata, trebuie sa ne adresam populatiilor non-UE care se pot integra foarte usor (din Republica Moldova, Ucraina, Serbia), care sa vina in tara sa lucreze sau sa studieze”, a adaugat aceasta.

A treia solutie propusa de Adela Jansen se refera la un proiect real pentru promovarea tarii, astfel incat cei din afara sa ne cunoasca asa cum suntem.

sursa wall-street.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x