Daca nu aveti dosar cu sina, nu va puteti recapata cetatenia romana

184

Dragos Anastasiu, fondatorul Eurolines si unul dintre initiatorii RePatriot, a declarat ca statul roman trebuie sa invete sa transmita romanilor din diaspora mai mult respect si sa reconstruiasca sentimentul de incredere.

„Diaspora este o comoara pentru Romania si trebui tratata ca atare. Trebuie sa ne concentram pe repatriere pentru ca cei care locuiesc in strainatate dobandesc, in timp, abilitati pe care „In Romania mai greu le pot obtine. Ca sa facem repatrierea, atat noi, privatii (pentru ca nu mai trebuie sa asteptam sa faca altii), cat si statul, trebuie sa transmitem celor de afara mai mult respect si sa reconstruim sentimentul de incredere. Asta este fundamentul oricarei decizii de a face ceva”, a declarat Dragos Anastasiu.

Acesta a prezentat cateva cazuri concrete despre cum cetatenii nu sunt respectati si a cerut administratiei eliminarea barierelor administrative si comportamentale.

„Romanii se intorc acasa in vacanta si stim si cand se intorc, de Paste, de Craciun si vara. Cu toate astea, nu suntem in stare sa ne organizam la granite in asa fel incat sa ii primim cu respect. Niciun cetatean nu ar trebui sa petreaca mai mult de 15 minute la granita Romaniei. Al doilea exemplu este sistemul de vot. Nu are nimeni de ce sa isi petreaca mai mult de 15 minute la vot. Dati drumul la votul online, prin corespondenta, deschideti mai multe sectii de votare, aduceti mai multe stampile! Respect la vot inseamna ca cetateanul nu isi pierde mai mult de 15 minute”, a declarat Dragos Anastasiu.

Acesta a vorbit si despre procesul absurd prin care trec cei care vor sa isi redobandeasca cetatenia romana. „Daca dupa ce cititi ce trebuie sa contina dosarul de obtinere a cetateniei veti spune ca asta inseamna respect, atunci inseamna ca am eu o interpretare gresita. Se cere pasaport in original si copie legalizata, doua fotografii de anumite dimensiuni, cand peste tot in lume, inclusiv in Romania, functioneaza scannere. Se cer acte de stare civila pe care statul roman le-a emis. Apostilate supralegalizate. Toate astea sunt facute in stilul clasic romanesc birocratic, de catre functionari care vor sa justifice existenta si care pun oamenii pe drumuri. Si ca sa inchei apoteotic, toate documentele se vor pune intr-un dosar cu sina. Daca nu aveti dosar cu sina nu o sa va puteti recapata cetatenia romana. Acesti oameni ar trebui sa isi poata recupera cetatenia printr-o simpla cerere in maxim 30 de zile”, a spus Anastasiu.

Andreea Petrisor si Gabriel Paal s-au intors in Romania dupa o cariera in strainatate de 9 ani, respectiv 12 ani. Recent, cei doi s-au alaturat echipei RePatriot.

Andreea Petrisor a revenit acasa dupa o cariera de 9 ani in project management in Roland Berger. A coordonat echipe complexe in proiecte internationale in diverse industrii si s-a intors in Romania, unde a preluat pozitia de Managing Director al Delivery Hero Romania. Andreea este absolventa unui MBA in cadrul INSEAD in 2015, iar in 2010 a absolvit ca sefa de promotie European Business School din Londra.

”’In 2010 m-am intors in Romania pregatita sa aplic aici tot ce am invatat in afara. Mi-a luat mult timp sa-mi gasesc un job bun in Romania. Peste tot ma loveam de usi inchise. Mi se spunea ca sunt mult prea calificata si ca Romania nu era pregatita pentru noi. Am inceput intr-un final sa lucrez in tara, dar cariera profesionala m-a impins in afara. La finalul lui 2018 m-am intors acasa pentru familie. Intorcandu-ma, am crezut ca o sa fac un sacrificiu, insa nu e adevarat. Nu simt ca am renuntat la o cariera ascendenta acolo, pentru ceva mai jos aici. Avem o tara cu potential si voi face tot posibilul sa il exploram,”a spus Andreea Petrisor.

Gabriel Paal s-a intors in Romania dupa o cariera de 12 ani in industria petrol si gaze, cel mai recent rol ocupat fiind acela de director de operatiuni pentru Europa in cadrul companiei General Electric. S-a intors in Romania cu dorinta de a aduce o schimbare pozitiva prin experienta sa.

”Am plecat cu un internship in Olanda si am decis sa nu ma mai intorc. Oportunitatile erau mult prea mari in afara. Am petrecut 12 ani in industria petrol si gaze, pe 3 continente. M-am intors in tara ca sa incerc sa schimb lucrurile din interior. Din acest motiv am si pornit un mic business, o companie de consultanta pe care incerc sa o dezvolt cu talente romanesti,”a spus Gabriel Paal.

„”In Romania, nu le oferim tinerilor o educatie financiara adecvata. Ii invatam sa lucreze pentru bani, in loc sa le aratam alte oportunitati, chiar si de antreprenoriat. In Romania nu exista programe care sa ne ajute sa ramanem in tara””, a adaugat Gabriel.

RePatriot, un proiect al Romanian Business Leaders lansat in anul 2015, este o comunitate construita ca o platforma de inspiratie, actiune, consiliere si informatie care isi propune sa faciliteze accesul romanilor din strainatate la oportunitatile din tara.

sursa wall-street.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata