Anastasiu, AHK: Nu vine nicio criză! Suntem pe creștere și datele macro sunt bune

0 78

O criză economică nu se arată la orizont pentru România în condițiile în care economia este încă pe creștere și datele macroeconomice nu indică probleme semnificative, a declarat joi Dragoș Anastasiu, președintele Camerei Germane de Comerț din România (AHK), într-o conferință de presă.

„Tot vorbim că vin crizele, că nu vin crizele, nu vine, domne, nicio criză! Haideți să facem ce trebuie să facem. Uitați-vă că Polonia a trecut acum 10-11 ani, când a fost criza, cu capul sus prin ea, acum e rândul nostru. Părerea mea e că nu o să vină o criză, este o deccelerare, o simțim peste tot în Europa, o să-i facem față. Noi încă suntem pe creștere și nu avem probleme semnificative cu datele macroeconomice, eu refuz să merg pe acest tip de proiecție pesimisto-negativă”, a spus Anastasiu.

El a spus că Guvernul va demara „foarte în curând” dialogul cu mediul de afaceri și că este de părere că următoarele Guverne au învățat faptul că doar a da majorări de salarii și pensii nu aduce voturi. Anastasiu consideră că lucrurile s-au schimbat și în consecință acest dialog cu mediul de afaceri este necesar.

„Eu cred că nu are sens să vorbim despre un scenariu pesimist și negativ. Țara asta are potențial senzațional, iar acest Guvern și-a exprimat-o și se va întâmpla foarte în curând și fizic și așa mai departe, dialog. Așa că trebuie să fim optimiști. Așa cum am fost și acum trei ani. (…) Cred că toate Guvernele de acum înainte vor avea exemplele ultimilor trei ani și vor înțelege că lucrurile s-au schimbat. Odată, nu se mai poate fără un dialog predictibil, doi, a tot da (bani) nu se mai materializează în voturi… Poate aceste lecții s-au învățat și poate a fost bine să dăm cu fundul de pământ în ultima perioadă ca de acum înainte să învățăm cu toții. Am convingerea că următoarele Guverne au învățat aceste lecții”, a spus Dragoș Anastasiu.

La rândul său, Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), a precizat că pentru România urmează negocieri cu Uniunea Europeană pentru evitarea declanșării procedurii de deficit excesiv și că există semne pozitive în acest sens.

„Urmează niște negocieri pentru deficit excesiv cu Uniunea Europeană, avem deocamdată niște semne pozitive pentru asemenea discuții, precedentele arată că nu au fost sancțiuni până acum, mi s-ar părea straniu și excesiv ca deodată să se înceapă cu România cu un Guvern care își exprimă voința să meargă într-o anume direcție, să respecte (deficitul) și așa mai departe”, a afirmat Pogonaru.

Anastasiu a mai spus că a purtat discuții cu Guvernul și a transmis așteptările CDR ca până la finalul anului să fie luate 30 de măsuri concrete de debirocratizare.

„Partea de simplificare și debirocratizare, pe care noi o solicităm de foarte mult timp, este foarte importantă. Ne-am dori foarte mult și am discutat asta cu Guvernul, să vedem în următoarea perioadă, să zicem până la sfârșitul anului, 30 de măsuri concrete de debirocratizare. Un exemplu ar fi pontajul, un altul evaluarea la risc. Nu vreau să intru în amănunte dar sunt multe alte astfel de exemple care sufocă absolut inutil mediul de afaceri pentru că ele au fost făcute la un moment dat, în istorie, clientelar. Și s-au născut tot felul de meserii și tot felul de companii care au intrat pe această nișă create de statul român. Ne dorim foarte mult să avem oxigen și dacă vom avea oxigen vom putea produce”, a spus Anastasiu.

El a conchis spunând că debirocratizarea nu costă, ci dimpotrivă, economisește atât banii contribuabilului, cât și ai statului, și s-a arătat încrezător că până la finalul anului vor fi găsite acele 30 de măsuri de simplificare.

Afirmațiile au fost făcute la o conferință de presă organizată de Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR). Membrii CDR sunt asociațiile Romanian Business Leaders (RBL), Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera Americană de Comerț în România, (AmCham), Camera Franceză de Comerț (CCIFER), Camera Germană de Comerț (AHK), Confederația Patronală CONCORDIA, Consiliului Investitorilor Străini (FIC) și Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNPIMMR).

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x