Arta graficii și elementelor vizuale ale jocurilor de păcănele

De Jurnalul Național Timp Liber 182 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
Orice joc video este artă. Nu mulți consideră această afirmație adevărată, dar munca din spatele dezvoltării unui joc, fie acesta și un joc de păcănele, spune foarte multe. Acolo unde există elemente grafice/vizuale atent realizate și care se potrivesc perfect cu sistemele de joc este vorba despre artă – chiar artă la un nivel înalt.

De altfel, arta are foarte multe forme. Într-adevăr, nu poți compara pictorii clasici cu graficienii digitali din zilele noastre – așa cum nici contemporanii nu pot fi comparați cu clasicii. Este vorba despre alte stiluri și medii de activitate – pictura este doar începutul când vine vorba de elemente grafice și vizuale. La capitolul păcănele online, trebuie avute în vedere și animația și tematica din spatele graficii, după cum vei afla în cele ce urmează.

Tematica jocului – cel mai important element

Spre deosebire de o pictură, grafica unui joc de păcănele trebuie să aibă un subiect, o tematică bine stabilită. Aceasta este baza poveștii care va fi spusă prin elementele grafice – și nu prin text. Astfel, grafica devine elementul care garantează imersiunea jucătorului, un aspect incredibil de important când vine vorba de jocuri video.

Pe scurt, elementele grafice îți spun povestea jocului și marchează totodată evenimente importante care au loc pe ecran. Jucătorului i se comunică, prin intermediul acestora, combinațiile norocoase sau cele mai puțin norocoase, precum și o reușită în cadrul jocului.

Așadar, ca designer pentru aceste jocuri video, trebuie să știi cum să transmiți mesaje, sentimente și emoții printr-un element vizual la fel de bine ca un pictor, de exemplu.

Culorile – nuanțe și tonuri care transmit mesaje

Culorile sunt la fel de importante ca și tematica și designul elementelor vizuale în sine. Acestea trebuie să se potrivească în primul rând cu tema aleasă și apoi să poată transmite jucătorului mesajele în mod corespunzător.

De exemplu, un joc bazat pe mitologia nordică va fi plin de fulgere, implicit încadrat în nuanțe întunecate, sumbre. În această situație, un dezvoltator de păcănele poate alege să încadreze reușitele jucătorului în raze de lumină sau cu și mai multe fulgere, ori chiar cu apariția lui Thor în fundal.

Apogeul furtunii de pe rolele jocului poate fi marcat oricum, dar dezvoltatorul nu trebuie să uite de percepția jucătorului asupra întregului joc, printre altele.

Arta poate fi dusă la următorul nivel

După cum bine știi, există jocuri de păcănele care duc totul la următorul nivel, de la tematică la sunet, culori și multe altele. De exemplu, există jocuri cu tematică specifică supereroilor sau anumitor personalități din lumea mondenă, precum staruri TV, seriale sau trupe muzicale.

Totodată, în asemenea cazuri, grafica și elementele vizuale ale jocului pot fi puse la punct de artiști vizuali consacrați în domeniu, prin intermediul unei colaborări. Rezultatul este un joc cu un efect puternic asupra jucătorilor, acesta având acel ceva aparte care atrage privirea.

Vei observa mereu un joc cu grafică realizată de un artist consacrat, din moment ce aceasta iese în evidență. La polul opus se află elementele grafice uzuale, mai ales la nivel de simboluri. Acesta nu este neapărat un lucru rău, dar pasionații din ziua de astăzi sunt mereu în căutarea jocurilor inedite!

Unsplash

Elementele vizuale dintr-un joc de păcănele sunt mai mult decât linii și culori. Acestea trebuie să se îmbine perfect pentru a oferi jucătorului cea mai bună experiență. În acest sens, dezvoltatorii acestori jocuri nu spun pas unui departament dedicat de grafică și creație artistică – în defavoarea utilizării elementelor grafice uzuale, predefinite.

Poți încerca să fii atent la elementele menționate următoarea dată când încerci un joc care atrage. Acestea te vor ajuta totodată să înțelegi ce tipuri de jocuri îți plac, din moment ce elementele grafice sunt unul dintre lucrurile principale pe care le observi și analizezi!