Avantaje și dezavantaje plite pe gaz sau cu inducție

De Jurnalul Național Actuale Casă și Grădină 221 citiri
7 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Sunteți nehotărât între  plite pe gaz sau cu inducție?  Principalele caracteristici, diferențele și care sunt acele avantaje și dezavantaje pentru aceste produse. Este important să știi astfel de lucruri înainte să cumperi.

Folosești plite pe gaz sau cu inducție?

Ultimii ani au adus oamenii mai aproape de o experiență culinară la 360 de grade. Nu mai este doar o activitate necesară în anumite momente ale zilei, ci o căutare continuă de inspirație pentru a-și cultiva pasiunea. Acesta este motivul pentru care aparatele de bucătărie trebuie să ofere posibilitatea de a experimenta în multe moduri, pentru a avea controlul deplin asupra tuturor etapelor de gătit.

 

În acest sens, o întrebare pe care v-o puteți pune este următoarea ”plitele cu gaz sau inducție oferă o experiență mai bună?” De fapt, fiecare dintre cele două tehnologii are avantaje și aspecte critice care trebuie evaluate și cântărite împreună pentru a face cea mai bună alegere.

Avantaje și dezavantaje plite pe gaz sau cu inducție

Atunci când vorbim cu proprietarii de locuințe care își renovează bucătăria, o plită cu inducție se află adesea în fruntea listei de dorințe, urmată îndeaproape de un aragaz.

La fel ca și dumneavoastră, sar între ambele și știu cât de greu poate fi să alegi între ele. Haideți să analizăm avantajele și dezavantajele opțiunilor disponibile.

Avantaje și dezavantaje plite cu inducție

Plitele cu inducție utilizează fenomenul de inducție electromagnetică pentru a încălzi alimentele. Este o tehnologie mai modernă în comparație cu clasicele plite pe gaz, iar de ceva timp încoace au devenit vârf de gamă în domeniul lor.

Principalele avantaje în alegerea unei plite cu inducție sunt:

Eficiența încălzirii: gătitul se realizează atunci când ustensilele de gătit intră în contact cu zona în care se creează câmpul magnetic, datorită inductorului de dedesubt, fără dispersie de căldură, rezultând o încălzire eficientă și rapidă.
Curățare ușoară: suprafața extrem de netedă a plitelor cu inducție are ca rezultat puține unghiuri sau protuberanțe, ceea ce o face ușor accesibilă în timpul operațiunilor de curățare.
Siguranță: absența flăcărilor deschise face ca acest tip de gătit să fie extrem de sigur în ceea ce privește riscurile de incendiu. Din fericire, plitele moderne pe gaz dispun de sisteme de siguranță sofisticate pentru a preveni astfel de riscuri, dar absența totală a flăcărilor deschise la plitele cu inducție elimină din start această problemă.
Automatizare: fiind de fapt un aparat, plita modernă cu inducție oferă o gamă largă de funcții automatizate pentru controlul gătitului, atât în ceea ce privește temperatura și timpul, cât și pentru controlul IoT de pe un dispozitiv mobil.

Plitele cu inducție au și unele dezavantaje:

Oale de gătit specifice necesare pentru fenomenul de inducție, pot necesita achiziționarea unui set de vase de gătit adecvat. Absorbția mare de putere, în ciuda eficienței ridicate, este totuși un parametru care trebuie comparat cu puterea electrică maximă disponibilă în contractul dumneavoastră electric.

În afară de problema costurilor și a ustensilelor de gătit, plitele cu inducție au și anumite dezavantaje. Gătitul prin inducție nu este mai ieftin decât cel cu gaz.

În timp ce gazul este încă o soluție prietenoasă pentru buzunar. În general, depinde de fapt de felul de mâncare pe care îl gătiți. În ceea ce privește coacerea, o friptură la ceaun sau o tocană de carne va fi mai scumpă pe inducție.

Cu toate acestea, placa cu inducție are un avantaj, deoarece este mai puțin costisitoare pentru funcționare în comparație cu alte tipuri de plite electrice.

 

Avantaje și dezavantaje plite pe gaz

Tehnologia plita pe gaz este încă o soluție valabilă pentru bucătăriile moderne. Mulți ani de inovații și modernizări au făcut ca plitele cu gaz să fie extrem de tehnologice, funcționale și sigure.

Principalele avantaje care decurg din alegerea unei plite cu gaz sunt:

Consum redus de energie: Deși încălzirea cu flacără poate părea veche, plitele moderne pe gaz au flăcări extrem de eficiente pentru arzătoarele lor, cu dispersie minimă a căldurii. Consumul de energie electrică este aproape inexistent, aceasta fiind necesară doar pentru tehnologiile auxiliare.
Funcționează cu aproape orice tip de vase de gătit: Încălzirea termică a vaselor de gătit permite utilizarea practic a oricărui tip de oală sau tigaie, variind de la grătare până la oale adânci, woks, tigăi de toate formele și grătare metalice.
Potrivită pentru designul tradițional: pentru cei care nu intenționează să schimbe capacitatea electrică a locuinței lor, o plită pe gaz este cea mai bună soluție care se poate potrivi cu designul și amenajările tradiționale ale bucătăriei.

 

Principalele dezavantaje care decurg din alegerea unei plite cu gaz sunt:

Poziția fixă: După cum sugerează și numele, și anume un aragaz cu gaz, nu veți putea schimba poziția acestuia. Trebuie să vă aflați în fiecare zi în același loc sau la aceeași masă, deoarece aragazul este integrat cu masa din bucătărie. Așadar, acest aragaz pe gaz nu este potrivit pentru cei cărora le place să modifice echipamentele din bucătărie.
Dificil de instalat: Pentru aceia dintre voi care doriți să aveți un aragaz pe gaz, trebuie să știți din start că această plită este dificil de instalat. Acest lucru se datorează instalației care este atașată la setul de bucătărie. Trebuie să invitați un expert pentru a putea instala un aragaz pe gaz în condiții de siguranță.
Limitat doar la câteva feluri de mâncare: Atunci când alegeți un aragaz pe gaz, trebuie să acceptați riscul de a nu putea folosi cuptorul pe acesta. Cuptorul nu poate fi așezat pe un arzător cu gaz. Principala cauză este forma suprafeței blatului de gătit, care este incompatibilă cu cuptorul. Atunci când forțați acest lucru, se pot produce lucruri nedorite, cum ar fi scurtcircuitul.

Acestea sunt avantajele și dezavantajele pentru plite pe gaz sau cu inducție. Acum rămâne la latitudinea voastră dacă alegeți prima sau a doua variantă.

Sursa – playtech.ro