Avantajele scrisului de mână – Criterii esențiale pentru alegerea stiloului potrivit stilului de scris

De Continut Sponsorizat Lifestyle Publicitate 139 citiri
6 min citire
O dată cu dezvoltarea tehnologiei, scrisul de mână, de exemplu cu stiloul ‘’riscă’’ să rămână o frumoasă amintire a anilor frumoși de școală. Totuși, scrierea tradițională are farmecul ei aparte, imprimă o notă personală a celui care o folosește și mult mai utilă decât s-ar crede. Mai exact, scrierea de mână oferă numeroase beneficii din punct de vedere funcțional și creativ.

Scrierea clasică pe hârtie cere mai multă concentrare și totodată, încurajează libertatea de exprimare și dezvoltarea vocabularului. Cu o coală de hârtie și un stilou de calitate ești mult mai motivat să îți așterni cât mai multe gânduri pe hârtie, în forma lor pură și fără editare.

Un simplu stilou dăruiește o experiență de scriere lină, caligrafică, într-o manieră personală. La fel de adevărat este și faptul că, ofertele de stilouri STABILO, cu design modern, stiluri de scris diferite și forme interesante cresc șansele pentru găsirea stiloului ideal.

Cum recunoști stiloul perfect pentru tine?

Stilourile de calitate au vârful peniței din oțel inoxidabil. Este un material perfect, rezistent, robust și ușor de înlocuit, ceea ce e necesar pentru anii de școală primară unde se exersează scrierea de mână. Peste ani, când persoana și-a format stilul de scriere, penița din oțel poate fi înlocuită cu penița rafinată din aur. Aceasta completează ținuta în cazul persoanelor care pun preț și investesc amănunțit în felul în care se prezintă în societate, în special pentru mediile business în care imaginea trebuie să fie impecabilă.

  • Lățimea peniței

Stilourile cu penițe înguste dau curs scrierii fine, motiv pentru care sunt destinate activităților de caligrafie sau desen.

Stilourile cu peniță medie sunt potrivite pentru orice stil de scris, iar cele cu peniță lată sunt indicate tipului de scris cu caractere de mână mari.

Stilourile cu peniță standard definesc grosimea liniilor, în timp ce stiloul cu peniță cursivă creează linii orizontale și pronunțate, precum și linii verticale și fine.

Stilourile cu peniță oblică sunt concepute pentru persoanele stângace.

  • Modul de încărcare

În ceea ce privește acest aspect, piața oferă două opțiuni potrivite nevoilor, stilului de scris și gradului de confort optim pentru fiecare dintre noi și anume: stilouri cu cerneală și varianta modernă a stilourilor cu rezervă. Acestea din urmă nu au nevoie de încărcări dese, datorită capacității mari. Stilourile din cealaltă categorie se pot umple cu materiale de specialitate, dar nu sunt atât de bune pentru copiii mici. Riscul ca cerneala să se scurgă pe mâini, haine, în geantă sau pe caiete sunt iminente la vârsta la care copiii nu au deprins îndemânarea necesară pentru un astfel de instrument de scris.

  • Materialul de fabricație

Pe cât de numeroase sunt stilourile din punct de vedere al design-ului, pe atât de ofertante sunt și din perspectiva materialului din care sunt concepute aceste instrumente de scris.

Așadar, pe rafturile magazinelor se regăsesc stilouri din sticlă, lemn, piatră sau plastic. Cele mai căutate rămân cele din oțel inoxidabil sau alamă cu aspect lăcuit, plăcut la atingere și elegant.

Gusturile rafinate pot fi satisfăcute cu ajutorul stilourilor din argint, care permit și gravura. 

Stilourile din plastic sunt cele mai convenabile, datorită calităților care nu sunt deloc puține. Sunt ușoare, permit manevrarea fără probleme, prețurile sunt convenabile, modelele robuste sunt indicate persoanelor care suferă de artrită, în timp ce instrumentele aplatizate permit plasarea comodă a degetelor.

Stiloul versus tehnologia modernă

Stiloul este instrumentul care face posibilă scrierea cursivă și elegantă. Această ustensilă de scris este dedicată copiilor care parcurg primii ani de școală, întrucât nu necesită presiune pentru conturarea literelor pe hârtie. Astfel, copilul are timp să scrie în ritmul propriu și fără să se grăbească pentru a ține pasul cu ceilalți colegi. Pe parcurs, stiloul îl ajută să obțină un scris ordonat și citeț.

Pentru ora de scriere caligrafică, stiloul trebuie ales în detrimentul pixului fără doar și poate. Mina fină a pixului ‘’strică’’ un scris de calitate la cel mai ușor gest greșit al mâinii.

Stiloul încurajează atenția la scris și stimulează motricitatea fină a încheieturii, fapt care va duce la formarea unui scris îngrijit pentru totdeauna.

În concluzie, stiloul rămâne recomandarea destinată copiilor care abia au pășit pragul școlii pentru că acesta formează în timp un scris citeț și cu o finețe aparte. Pe de altă parte, pixul este acceptat în condițiile în care se dorește o scriere rapidă, durabilă și care să nu permită ștergerea cu instrumente de eliminare a cernelii. Scrisul de mână, fie că se exersează cu pixul, fie cu stiloul participă la dezvoltarea cognitivă a copilului și tocmai de aceea, tastatura trebuie înlocuită pe cât posibil cu scrisul clasic. La urma urmei, scrierea tradițională, cu litere create de mână și cu ajutorul instrumentelor obișnuite este o parte profundă a culturii noastre și care nu poate fi înlăturată pur și simplu de dispozitive digitale.